Aromatyczne Podróże
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Dwukolorowe ciasto dyniowe z czekoladą 4 lata, 1 miesiąc temu
Dwukolorowe ciasto dyniowe z czekoladą Składniki:1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni na stronie Małej Cukierenki)2 jajka160ml oleju1 szklanka jasnego brązowego cukru2 szklanki mąki pszennej (użyła[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Pyszne gofry, coś dla małych i dużych łakomczuchów 🙂 4 lata, 6 miesięcy temu
Od kiedy znalazłam wręcz idealny model gofrownica dla nas, z której gofry wychodzą pysznie chrupiące i smakują jak te w wakacje nad polskim morzem, robimy je przynajmniej raz w tygodniu, a czasami moje małe[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Mazurek kajmakowy 4 lata, 8 miesięcy temu
Przepyszny, wielkanocy mazurek kajmakowy z przeróżnymi bakaliami.Mazurek Kajmakowy Składniki na spód : 160 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 250 g mąki Wykonanie : Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żó[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Mazurek 4 lata, 8 miesięcy temu
MazurekSkładniki: Ciasto:20 dag masła15 dag cukru25 dag mąki krupczatki25 dag mąki pszennej4 żółtka6 łyżeczek kwaśnej śmietanyPolewa (biała czekolada):20 dag masła1/3 szklanki wodycukier waniliowy3/4 szklanki cuk[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Bułki kajzerki 4 lata, 8 miesięcy temu
Bułki kajzerki Składniki na 12 sztuk:3 szklanki mąki pszennej¾ szklanki letniej wody15 gram drożdży świeżych1½ łyżeczki cukru1 łyżeczka soli1 jajko2 łyżki roztopionego masłaSposób przygotowania :1. Zrobić rozczyn z[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Sałatka ogórkowo-paprykowa 7 lat, 2 miesiące temu
Sałatka ogórkowo-paprykowa w słodko-kwaśnej marynacie z dodatkiem kurkumy i chilliSkładniki:3 kg ogórków gruntowych (+3litry wody+150g soli do ‘wymoczenia ogórków, by pozbyć się ich goryczki)1 kg cebuli5 ząbków[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Mini pizzerinki 7 lat, 5 miesięcy temu
O ile klasyczna włoska pizza zawsze dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe w rodzinnym gronie, za którym w dodatku przepadać będą dzieciaki, to podejmując gości, organizując urodziny/imieniny, czy choćby[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską 7 lat, 6 miesięcy temu
SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄZdarza się, że potrzebujemy przyrządzić coś szybko jako przekąskę- np. gdy oczekujemy gości i szykujemy już dość czasochłonne główne danie, lub gdy sami chcemy[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, chrzan z jajkami 7 lat, 8 miesięcy temu
Chrzan z jajkami 500 g utartego lub ze słoiczka chrzanu 4-5 ugotowanych jajek1 łyżka śmietany szczypta soli i cukru Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wkładamy do miseczki i[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Sałatka z gruszką i serem pleśniowym 7 lat, 8 miesięcy temu
Sałatka z gruszką i serem pleśniowymSkładniki:mix sałat 1,5-2 gruszkigarść orzechów laskowych 80 g sera lazur Sałatę lekko opłukujemy i suszymy. Układamy na talerzu lub w głębokiej misce. Gruszkę obieramy i kroimy[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Makaron penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem feta 7 lat, 9 miesięcy temu
Makaron penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem fetaSkładniki : pierś z kurczaka200 g makaronu penne 4-5 ząbków czosnku 6-7 kawałków suszonych pomidorów 2-3 garście świeżego szpinaku suszone[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Zupa krem marchewkowo-pomidorowa 7 lat, 11 miesięcy temu
zupa krem marchewkowo-pomidorowaZupa krem marchewkowo-pomidorowaSkładniki :1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kaszy jaglanej kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego 1,5l wywaru 1/2 kg marchwi puszka[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Czekoladki owsiane z rumem 7 lat, 11 miesięcy temu
Słodki deser z płatków owsianych- niezwykle prosty w wykonaniu , a przy tym pyszny 🙂 Można go przygotować bardzo szybko , kiedy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Czekoladki owsiane z rumem Składniki :2 […]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Indyk faszerowany szpinakiem i serem feta 7 lat, 11 miesięcy temu
Indyk faszerowany szpinakiem i serem fetaOboje z żoną bardzo lubimy szpinak we wszelkich postaciach. Jednak facet czasami chciałby zjeść jednocześnie coś konkretnego- czyli kawałek solidnego mięcha…Dobrym[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Sernik Rosa 7 lat, 11 miesięcy temu
Wśród wielu różnych przepisów na sernik, jeden zajmuje u nas szczególne miejsce- przepis na sernik rosa, zwany również „sernikiem z rosą”- a to dla jego wyjątkowej puszystości, delikatności, kruchości, i[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Sos guacamole 7 lat, 11 miesięcy temu
Sos guacamoleSos guacamole to popularny dodatek do potraw, pochodzący z kuchni meksykańskiej, serwowany często jako samodzielna przekąska z chipsami kukurydzianymi (nachos). Jest smaczny, a przy tym bardzo prosty[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Krewetki z mango i ananasem 7 lat, 11 miesięcy temu
Krewetki z mango i ananasem Oboje z żoną bardzo lubimy krewetki podawane na wszelkie sposoby. I staramy się za każdym razem, gdy mają trafić Czytaj dalej
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem 7 lat, 12 miesięcy temu
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, ANANASEM I SELEREM Połączenie smaków, które z pozoru wydają się nie mieć ze sobą zbyt wiele wspólnego, często daje zaskakujące efekty, i bywają to efekty bardzo pozytywne. Tak[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Sylwestrowa przekąska- nuggetsy z kurczaka 7 lat, 12 miesięcy temu
Podczas każdej imprezy, w przerwach pomiędzy tańcami a raczeniem się bardziej lub mniej wyskokowymi trunkami, goście chętnie sięgają po smaczne przekąski, podobnie na wszelkiego rodzaju domówkach i posiadówkach- na[…]
-
Aromatyczne Podróże dodał(a) nowy wpis, Sałatka Gyros- idealna na sylwestrową noc 7 lat, 12 miesięcy temu
Zbliża się noc sylwestrowych szaleństw. Poza wszelkiej maści trunkami, których z pewnością nie zabraknie na większości stołów w ten wieczór, musi się też na nich pojawić coś do jedzenia. Najlepiej, gdyby potrawy na[…]
- Załaduj więcej