Pokochajgotowanie
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Kawowy pudding z tapioki 8 lat, 6 miesięcy temu
Składniki:- 3/4 szklanki tapioki- 1 szklanka mleka- 200ml mleka kokosowego- 1 szklanka kawy- 1-2 łyżki miodu*na krem- 1 banan- 3 łyżki mleka kokosowego- 1 łyżeczka soku z cytrynySposób przygotowania:1. Tapiokę[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Makaron z papryką i serem kozim 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:- 1 czerwona papryka- ok. 8 czarnych oliwek- 3 łyżki oliwy- ok. 150g makaronu świderki lub penne- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- sól i pieprz- świeża bazylia- ok. 70g koziego sera śmietankowegoSposób[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Ciasto z jabłkami i kruszonką 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:*na ciasto- 300g mąki pszennej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody- 1 łyżeczka cynamonu- szczypta soli- kilka kropel aromatu migdałowego- 180g cukru- 2/3 szklanki oleju- 3 jajka- 2 średnie[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Recenzja książki "Kuchnia Dwudziestolecia – co i jak jadano?" 8 lat, 7 miesięcy temu
Książka „Kuchnia dwudziestolecia – co i jak jadano?” to nie tylko poradnik kulinarny, ale także wspaniały zbiór wspomnień, pamiętników i rubryk kulinarnych w gazetach, z czasów dwudziestolecia międzywojennego.[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Muffiny z mango i cytrynowym lukrem 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:- 1 dojrzałe mango- 3 jajka- 1,5 szklanki mąki pszennej- 1/2 szklanki oleju- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego- 3/4 szklanki cukru- 1 łyżka soku z cytryny- 1 płaska łyżeczka sody- 1 łyżeczka proszku do[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Barszcz biały na kiszonej kapuście 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1,5 szklanki kiszonej kapusty- 1 marchewka- kawałek selera- ok. 3 ziemniaki- majeranek- 2 liście laurowe- 4 ziarna pieprzu- 2 ziela angielskie- 3 jajka- świeży tymianek- sól i[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Galaretka z jajkami przepiórczymi 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:- ok. 10 jajek przepiórczych- kilka pomidorków koktajlowych- ok. 200g szynki konserwowej- 3/4 szklanki zielonego groszku- ok. 2 ugotowane marchewki- natka pietruszki- sól i pieprz- 3,5 szklanki domowego[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Soczewica z ziemniakami i fetą 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:- 1 puszka krojonych pomidorów- 1 cebula- 2-3 ziemniaki- 1/2 czerwonej papryki- 1 ząbek czosnku- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy- 1-2 szklanki bulionu warzywnego- 2 łyżki oliwy- 1 liść laurowy- sól i[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Muffiny z ricottą i pomarańczą 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:- 125g sera ricotta- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru- sok z 1/2 pomarańczy- skórka z całej pomarańczy- 1/4 szklanki[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Sernik stracciatella z wiśniami 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:*na spód- 100g masła- 50g cukru- 1 łyżka miodu- 150g mąki pszennej- 2 łyżki kakao*na masę serową- 200ml śmietany 30%- 400g serka mascarpone- 3 łyżki cukru pudru- 3 łyżeczki żelatyny- ok. 70g płatków[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Pieczona szynka miodowo-musztardowa 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:- ok. 1,5kg szynki wieprzowej bez kości- 1 cebula- 1 łyżka mąki pszennej- 1/2 szklanki bulionu- 2 łyżki oleju- 2 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki musztardy francuskiej- 3 łyżki musztardy sarepskiej- 3 łyżki[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:*na biszkopt- 4 jajka- 2/3 szklanki cukru- 1 szklanka mąki pszennej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 4 łyżki oleju*na krem- 1 szklanka ajerkoniaku- 600ml śmietany 30%- 5 płaskich łyżeczek żelatyny- 75g[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Sałatka z ryżem, tuńczykiem i kapustą 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:- 100g ryżu- 1 mała kapusta pekińska- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym- 3 jajka ugotowane na twardo- 3 ogórki konserwowe- 3/4 puszki kukurydzy- ok. 3 łyżki majonezu – sól i pieprzSposób przygotowania:1.[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Recenzja książki "Kuchnia Toskańska" 8 lat, 8 miesięcy temu
Książka „Kuchnia Toskańska” Piotra Adamczewskiego to nie tylko zbiór przepisów, ale także wspaniały przewodnik po włoskim regionie, który nazywany jest krainą tysiąca smaków. Autor opowiada o toskańskich miastach,[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z jabłkami i wanilią 8 lat, 8 miesięcy temu
Składniki:*na ciasto- 100g cukru- 320g mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1/2 szklanki wody- 1 szklanka mleka- 1 szklanka wody gazowanej- 2 łyżki roztopionego masła- szczypta soli- 2 jajka*na nadzienie- 4[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Kotleciki z kaszy gryczanej w orzechowej panierce 8 lat, 8 miesięcy temu
Składniki:- 100g kaszy gryczanej- 1 szalotka- 2 łyżki startego oscypka- 100g szynki wędzonej- 1 jajko- sól i pieprz- oliwa do smażenia- 1/2 szklanki orzechów włoskichSposób przygotowania:1. Kaszę gotujemy w[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Gofry marchewkowe 8 lat, 8 miesięcy temu
Składniki:- 2 jajka- 4 łyżki mąki pszennej- 1 średnia marchewka- szczypta soli- 1 op. cukru waniliowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1 łyżka olejuSposób przygotowania:1. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Kasza jaglana na słodko z jogurtem 8 lat, 8 miesięcy temu
Składniki:- 3 czubate łyżki kaszy jaglanej- 1 mały jogurt naturalny- 1 łyżka miodu- 3-4 truskawki- kilka kulek winogrona- 1 mały banan- 1 łyżeczka siemienia lnianegoSposób przygotowania:1. W garnku zagotowujemy[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Nowość! Chleb bez mąki od Melvit 8 lat, 8 miesięcy temu
Chleb bez mąki Melvit MarkaSamo przygotowanie chleba jest bardzo proste, ponieważ wystarczy dodać jedynie jajka, sól i maślankę. Po upieczeniu chleb jest chrupki zewnątrz, pozostając miękki w środku, a przy tym nie[…]
-
Pokochajgotowanie dodał(a) nowy wpis, Mus jaglany z owocami 8 lat, 8 miesięcy temu
Składniki:- 1 banan- 1 mango- 1/4 szklanki kaszy jaglanej- 1 łyżka soku z cytryny- 1 łyżeczka oliwy- szczypta soli- ok. 1 szklanka mleka- borówki do dekoracjiSposób przygotowania:1. Kaszę płuczemy najpierw zimną[…]
- Załaduj więcej