Agnieszka Majcherkiewicz
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Jesienne curry dyniowo-szpinakowe 9 lat, 1 miesiąc temu
W taki piękny, słoneczny, lecz niestety zimny dzień na pewno sprawdzi się curry dyniowe :-)Składniki:1 mała dynia400 g świeżego szpinaku1 cebulka1 ząbek czosnkumały kawałek korzenia imbiru2 łyżki Curryszczypta[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Syrop z kwiatów czarnego bzu 9 lat, 5 miesięcy temu
Zrobić go trzeba koniecznie! Czarny bez nadal kwitnie, więc jest to najlepszy moment. W zimie będzie czym leczyć bolące gardło 😉 Kwiaty bzu czarnego są białe, owoce czarne, a syrop w kolorze złota :-)Składniki:1[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Konfitura z truskawek i kwiatów dzikiego bzu 9 lat, 6 miesięcy temu
Syrop z kwiatów bzu powoli „się robi”, a tymczasem przygotowałam konfiturę z truskawek. Z kwiatami bzu. Zachwycająca :-)Składniki:1,5 – 2 kg truskawek1/2 kg cukru trzcinowego10 – 15 kwiatostanów czarnego bzu<br[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Bezowe ciasto czekoladowe 9 lat, 6 miesięcy temu
Jest naprawdę wyjątkowe. Bez mąki i (prawie) bez cukru, z dużą ilością bakalii i czekoladą.Rozeszło się w 10 minut 😉 i dlatego do zdjęcia został tylko jeden kawałek.Przepis podpatrzyłam w Czytaj dalej
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka śniadaniowe z zielskiem 9 lat, 6 miesięcy temu
Przepis na te ciasteczka pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kulinarnych – „Pyszne chwasty” Małgorzaty Kalemby-Dróżdż. Idealne na drugie śniadanie. Trzeba się tylko wcześniej wybrać do lasu lub gdzieś za[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Sałatka z awokado, rzodkiewki i zieleniny 9 lat, 6 miesięcy temu
Składniki na 2-3 porcje:1 duże, dojrzałe awokado4-5 rzodkiewek1 łyżka oleju lnianegogarść dowolnych kiełków (u mnie rzeżucha)2 łyżki suszonej lub świeżej pokrzywyWykonanie:Awokado obrać, pokroić w kostkę.[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Sałatka z awokado, rzodkiewki i zieleniny 9 lat, 6 miesięcy temu
Składniki na 2-3 porcje:1 duże, dojrzałe awokado4-5 rzodkiewek1 łyżka oleju lnianegogarść dowolnych kiełków (u mnie rzeżucha)2 łyżki suszonej lub świeżej pokrzywyWykonanie:Awokado obrać, pokroić w kostkę.[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Szałwiowy budyń 9 lat, 6 miesięcy temu
O tych niepozornych nasionkach Chia wiele dobrego słyszałam i w końcu nadeszła pora, żeby tą wiedzę zmaterializować, czyli przekuć w czyn. Czyli w końcu wypróbować przepis z ich udziałem.Ale najpierw trochę teorii,[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Wegański twarożek z migdałów 9 lat, 6 miesięcy temu
Właściwie jedno nie może istnieć bez drugiego – mleko migdałowe bez twarożku, ani twarożek bez mleka. Najpierw zrobimy mleko migdałowe (przepis Czytaj dalej
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Mleko migdałowe 9 lat, 6 miesięcy temu
Przepis na mleko migdałowe poznałam kilka lat temu na warsztatach kulinarnych u Maćka Szaciłło. Wtedy też dowiedziałam się, że migdały przed jedzeniem muszą być namoczone w wodzie (najlepiej przez kilka godzin), bo[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe ciasto z truskawkami i kruszonką 9 lat, 6 miesięcy temu
Dzisiaj mamy światowy dzień pieczenia 🙂 A ponieważ sezon na truskawki rozpoczyna się wielkimi krokami, zapraszam na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Najlepsze :-)Składniki:4 szklanki mąki4 jajka od[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Koktaj pokrzywowy z truskawką 9 lat, 6 miesięcy temu
Sezon na świeże pokrzywy w pełni 🙂 Zwłaszcza teraz, w maju są najlepsze, bo młode. Tak więc zaczynamy! :-)Składniki na 2 porcje:1,5 szklanki wodykilka młodych, świeżo zebranych pokrzyw1 szklanka truskawek4[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Twarożek ze szczypiorkiem i młodymi listkami lipy 9 lat, 7 miesięcy temu
Wiosna w pełni :-)To już ostatni moment aby wykorzystać młodziutkie listki lipy, zanim się zupełnie rozwiną i nie będą już tak delikatne. I koniecznie zrobić z nich pyszną sałatkę lub twarożek.Składniki na 2[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Sałatka z awokado i pomarańczy 9 lat, 7 miesięcy temu
Chyba nikogo nie trzeba już przekonywać o walorach zdrowotnych awokado, ale jeśli wciąż są tacy, to proszę bardzo:Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, chroni mózg, serce, przeciwdziała nadciśnieniu, przyspiesza[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciastka a'la brownie z migdałem 9 lat, 7 miesięcy temu
Z okazji dzisiejszego Dnia Czekolady zrobiłam czekoladowe ciasteczka 🙂 Składniki:3 garści orzechów nerkowca4 łyżki płatków jaglanych2 łyżki miodu 2 łyżki kakao1/2 szklanki gorącej wodymigdały bez skórki (1-2[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowy chlebek z ziarnami 9 lat, 7 miesięcy temu
Chleb bez mąki i drożdży. Za to z dużą ilością ziaren i kaszą jaglaną.Składniki:1 szklanka ziaren słonecznika2/3 szklanki siemienia lnianego3 łyżki sezamu1/2 szklanki płatków migdałowych1 szklanka ugotowanej kaszy[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Domowy ocet jabłkowy 9 lat, 7 miesięcy temu
Jeżeli ktoś jeszcze nie zna walorów zdrowotnych octu jabłkowego, to powinien je jak najszybciej poznać i zacząć go stosować. Ocet jabłkowy oczywiście można kupić, ale zdecydowanie lepszy jest ten wykonany w domu. A[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Marchewkowa surówka z bakaliami 9 lat, 8 miesięcy temu
Pyszna marchewkowa surówka, nie tylko do obiadu, a może przede wszystkim nie do obiadu. Na deser, przekąskę lub lekkie, słodkie śniadanie 🙂 Warto wiedzieć, że wiosną surówki i świeże soki mają na nas dobroczynny[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Selerowa zupa z jabłkiem 9 lat, 8 miesięcy temu
Nareszcie ją mamy! Na razie tylko w kalendarzu, ale jest. Wiosna, bo o niej mowa, rozpoczęła się wczoraj, choć wg tradycyjnej medycyny chińskiej, trwa już od połowy lutego. Jest to najlepszy czas na wiosenne[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Owsiano-jaglany budyń z borówkami 9 lat, 8 miesięcy temu
Kolejny ukłon w stronę kaszy jaglanej. Budyń doskonały na śniadanie.Składniki na 2 porcje:6 łyżek płatków owsianych4 łyżki kaszy jaglanej1 szklanka wody1 szklanka mleka kokosowego2-3 łyżeczki ksylitolu2 łyżki kakao<br[…]
- Załaduj więcej