Agnieszka Majcherkiewicz
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Czekoladowy sernik z tofu na kruchym spodzie 9 lat, 9 miesięcy temu
Ze szczególną dedykacją dla Składniki:spód: 1 szklanka mąki orkiszowej1/2 kostki masła1 łyżka ksylitolu lub 3 łyżki cukrumasa:400 g tofu1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca 1 dojrzały banan4 łyżki ksylitolu[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Jak samodzielnie zrobić mąkę bezglutenową? 9 lat, 9 miesięcy temu
Nie jest to ani trudne, ani drogie. Przedstawiam proste sposoby jak zrobić mąkę jaglaną, ryżową, owsianą, migdałową i kokosową. Najwięcej pracy jest przy „produkcji” mąki kokosowej, tak więc ją zostawiam na koniec.<br[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Kokosowe biszkopty 9 lat, 9 miesięcy temu
Zachwytu mąką kokosową ciąg dalszy 🙂 Albo, jak kto woli, ciąg dalszy kokosowej rozpusty. Biszkopty bez glutenu i bez cukru.Składniki na około 15 sztuk:1/2 – 3/4 szklanki mąki kokosowej4 jajka1/2 kostki masła1/2[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka ze śliwek, moreli i ziaren z mąką kokosową (RAW) 9 lat, 9 miesięcy temu
Ostatnio zachwycam się mąką kokosową. Okazuje się, że świetnie sie sprawdza także na surowo 🙂 Dziś mam dla Was przepis na surowe ciasteczka z dużą zawartością błonnika. Warto wiedzieć, że w mące kokosowej jest[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Jaglany tort makowy z żurawiną (wegański) 9 lat, 10 miesięcy temu
Kochani! Dziś blog „Wege Kuchnia” kończy rok. Z tej okazji chciałabym podziękować Wam wszystkim, którzy czytacie, oglądacie i komentujecie moje wpisy i przepisy 🙂 A cieszy mnie najbardziej, jeśli te przepisy[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Czipsy z jarmużu 9 lat, 11 miesięcy temu
Ten, kto powiedział, że nie ma lepszej przekąski – nie mylił się! Są genialne! Chrupiące, lekkie, a przede wszystkim ZDROWE – czipsy jarmużowe 🙂 Co prawda jarmuż najwięcej swoich właściwości zachowuje w postaci[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Kokosowy pudding z quinoa i malinami 9 lat, 11 miesięcy temu
Dziś obiecany przepis na deser z quinoa. Może być także jako słodkie i ciepłe śniadanie :-)Składniki:1/2 szklanki quinoa (komosy ryżowej)2 szklanki mleka kokosowego1 łyżka cukru trzcinowego lub kilka kropli stewii1[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Korzenna zupa z kasztanów z jabłkiem i orzechami 9 lat, 11 miesięcy temu
Słodkawa, sycąca i bardzo aromatyczna. Taka jest właśnie zupa z kasztanów jadalnych, którą się od niedawna zachwycam. Składniki na 4 porcje:400 g ugotowanych kasztanów jadalnych1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki masła[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Ziemniaczane "wieżyczki" zapiekane z serem i ogórkiem 9 lat, 11 miesięcy temu
Dziś będzie o tym, co można zrobić z jednego ziemniaka. Przepis pochodzi z czasopisma Składniki na 4 porcje:4 dość duże, podłużne ziemniaki1/2 zielonego ogórkaok. 12 plastrów żółtego sera1 łyżeczka słodkiej papryki<br[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Tofu-Cordon-bleu z sałatką z roszponki 9 lat, 11 miesięcy temu
Oto pomysł na szybki obiad. Można przygotować jego mniej kaloryczną wersję, zamieniając smażenie na pieczenie.Tofu idealnie sprawdza się jako danie obiadowe, a jego 200 g pokrywa aż 20% dziennego zapotrzebowania na[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Sałatka z quinoa z awokado i granatem 9 lat, 11 miesięcy temu
Quinoa, inaczej komosa ryżowa, nie ma nic wspólnego z ryżem, ale może być jego świetną alternatywą. Nazywana jest „świętym zbożem Inków” ze względu na swoje unikalne właściwości. Nie jest jednak ani zbożem (kaszą),[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Lebkuchen, czyli zimowe pierniczki 9 lat, 11 miesięcy temu
Miało nie być tego przepisu, gdyż przepisów na pierniki jest chyba tyle, ile blogów kulinarnych. Nie zamierzałam też dodawać żadnych przepisów na dania świąteczne, gdyż ich też jest już mnóstwo. Ale… po pierwsze[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Chleb dyniowo-ziemniaczany 9 lat, 12 miesięcy temu
To zdecydowanie mój dyniowy faworyt tej jesieni :-)Składniki: 350 g dyni hokkaido250 g ziemniaków500 g mąki orkiszowej1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru40 g drożdży1 jajko1 łyżka oliwy2 łyżki pestek dynitłuszcz do[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Gruszki w czekoladzie 10 lat temu
Coś na długie, jesienne wieczory 🙂 Składniki na 2 porcje:2 twarde gruszki100 g gorzkiej czekolady1 łyżka kakao60 g masła1 łyżka cukru trzcinowego2 jajka50 g zmielonych migdałów1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Kartoffelpuffer mit Apfel-Dip, czyli placki ziemniaczane… po niemiecku 10 lat temu
Składniki:4 średnie ziemniaki1/4 brukwii (około 200 g) – tutaj można zobaczyć jak wygląda1 jajko3-4 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ziół prowansalskichsól i pieprz do smakuolej rzepakowy do smażenianatka[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Sernik wegański pieczony z dynią 10 lat temu
To jest sernik z sera sojowego (tofu), tym razem nie na surowo. Przepis podpatrzyłam na blogu Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:spód: 150 g ciastek owsianych lub zwykłych herbatników3 łyżki oleju2-3 łyżki[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Jaglane "kluski śląskie" z zielonym pesto 10 lat temu
Kasza jaglana jest prawdziwą mistrzynią… kamuflażu 🙂 Potrafi stać się Czytaj dalej
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Zupa z kukurydzy z naleśnikowymi rulonikami 10 lat, 1 miesiąc temu
Dziś będzie coś dla zmarzluchów, do których ja także należę 😉 Chłód dał mi się ostatnio mocno we znaki, dlatego w mojej kuchni coraz częściej pojawia się imbir i inne rozgrzewające przyprawy. Imbir może[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Makaronowa sałatka z papryką 10 lat, 1 miesiąc temu
Dziś Światowy Dzień Makaronu. Nie mogło więc i u mnie go zabraknąć. Żeby odgonić jesienną szarugę, połączyłam żywe kolory papryki i makaron w jednej sałatce. Ale żeby nie było zbyt prosto, wykorzystałam do niej[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Pączki hiszpańskie 10 lat, 1 miesiąc temu
Przepis na pączki hiszpańskie dostałam jakiś czas temu od koleżanki. Zaintrygowały mnie nazwą i sposobem przygotowania, ponieważ nie zawierają drożdży. Ale ponieważ sama nazwa „pączki” budziła moje podejrzenia, że[…]
- Załaduj więcej