Agnieszka Majcherkiewicz
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Sałatka z dyni, ananasa i świeżej kolendry 10 lat, 1 miesiąc temu
Niedawno wpadła mi ręce książka Kazimierza Kłodawskiego „Dynia – słońce na talerzu”. Ponad 100 przepisów na dania z dynią 🙂 W sam raz na jesień. Podobnie jak autor uważam, że dynia jest dobra… na wszystko 🙂 <br[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Marcepanowe ciasteczka 10 lat, 1 miesiąc temu
Gdy tylko je zobaczyłam, od razu wpadły mi w Składniki:300 g zmielonych migdałów bez skórki3 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub mioduWykonanie:Z migdałów i miodu zagnieść „ciasto”. Urywać z niego niewielkie[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Sok z rokitnika 10 lat, 2 miesiące temu
Ponieważ niedawno odkryłam, że w mojej okolicy rośnie rokitnik, postanowiałm zrobić z niego użytek, czyli sok. A sok z rokitnika jest bardzo wartościowy, gdyż sam rokitnik jest bombą witaminową! Witamina C, którą[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Zupa z dyni… w dyni 10 lat, 2 miesiące temu
Uwielbiam zupę z dyni. Przygotowuję ją na różne Składniki na 2 porcje:3 małe dynie hokkaido1 puszka kukurydzy1 mała marchewka1 mały korzeń pietruszki1 mały ziemniakok. 1/2 łyżeczki soliszczypta (lub dwie) pieprzu2[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Zupa z fenkuła i świeżych ogórków z koperkiem i jabłkiem 10 lat, 2 miesiące temu
Fenkuł dla niektórych wciąż jest tajemniczym warzywem, niedocenianym i na pewno rzadko wykorzystywanym w kuchni. Myślę, że pora go „odczarować” 🙂 Fenkuł, inaczej koper włoski, ma szerokie zastosowanie: można go[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Pieczona dynia z soczewicą w sosie z pomidorów 10 lat, 2 miesiące temu
Gdy na straganach pojawia się dynia, to znak, że pora przywitać się z jesienią. Zresztą w powietrzu też już czuć jesień, jest chłodniej, mniej słońca, za to więcej deszczu… I dynia, z której można wyczarować[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Tarta budyniowo-porzeczkowa "W to mi graj" 😉 10 lat, 2 miesiące temu
Nie wymaga pieczenia. Pyyycha :-)Składniki:Spód: 150 g herbatników maślanych4-5 łyżek wiórków kokosowych100 g oleju kokosowego lub masła + pół łyzeczki do wysmarowania formyWierzch:1,5 szklanki mleka sojowego1[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Kiszone pomidory, czyli przepis na smak lata 10 lat, 2 miesiące temu
Czy pomidory można kisić tak jak ogórki? Okazuje się, że można! Kiedy Rafał Mróz przysłał mi Dodaję do akcji:Organizator: Aniko Czytaj dalej
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciasto cukiniowe 10 lat, 2 miesiące temu
Co zrobić, gdy sprawy nie idą po naszej myśli, gdy piętrzą się problemy i czujemy, że wszystko nas przerasta? Najlepiej zamknąć się w kuchni, wysłać złe myśli „na wakacje” i zabrać się za pieczenie. Czekoladowego[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Pomidorowa tapenada, czyli pasta z suszonych pomidorów 10 lat, 2 miesiące temu
Dziś będzie pomysł na to, co pysznego można wyczarować z Dodaję do akcji: Czytaj dalej
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Sok z owoców czarnego bzu (bez cukru) 10 lat, 2 miesiące temu
Były kwiaty, teraz przyszła pora na owoce. Mam na myśli oczywiście czarny bez, z którego naprawdę warto zrobić z sok. Teraz jest na to najlepszy czas, bo owoce są już dojrzałe. A dlaczego warto? Otóż owoce czarnego[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Kruszonka z jabłek i brzoskwiń 10 lat, 3 miesiące temu
Lubię różnorodność w kuchni, ale lubię też wracać do starych przepisów. Dlatego dziś „odświeżam” jeden z nich: małe „conieco” na niedzielę – Dodaję do akcji: Organizator: Aniko Czytaj dalej
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Pomidory zapiekane z kozim serem i ziołami , czyli smak Prowansji 10 lat, 3 miesiące temu
Dziś zapraszam na nadziewane pomidory wg przepisu Sofii Brandon z książki „Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa” Przepis nieco zmodyfikowałam – tzn. nie dodałam cukru i oliwek. Poniżej podaję jednak oryginalny przepis.<br[…]
-
Agnieszka Majcherkiewicz dodał(a) nowy wpis, Pasta z awokado i parmezanu 10 lat, 3 miesiące temu
„W kuchni mój umysł udaje się na wakacje. Zastanawia mnie w jaki sposób produkty się ze sobą łączą; to tak, jakby kontrolę nad nimi przejmował tajny agent planujący najlepsze posunięcie, aby zamienić zestaw[…]