Placki marchewkowe
15.10.2020
750 g marchewki
70 g mąki orkiszowej, lub innej dowolnej
2 jajka
pół cebuli
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki tartego drobno parmezanu plus do posypania
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
olej do smażenia
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulkę posiekaj. Dodaj przyprawy, parmezan, jajka i mąkę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki układaj porcje ciasta na rozgrzanej patelni, formując płaskie placki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Czytaj Dalej
Komentarze