Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka z czerwonej kapusty w majonezie 8 lat, 6 miesięcy temu
Pyszne połączenie kapusty i ogórków na majonezie. Smak dopełnia cebulka ze szczypiorkiem i sok z cytryny. MniamSkładniki:40 dag czerwonej kapusty2 kiszone ogórki1 cebula1 łyżka posiekanego szczypiorusok z cytryny<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami do słoików na zimę 8 lat, 6 miesięcy temu
Kapusta czerwona jest zdrowa i pyszna, dlatego nie wyobrażam sobie aby nie zajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów.Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka ogórkowa do słoików na zimę 8 lat, 6 miesięcy temu
Idealny dodatek do obiadu przez cały rok.Składniki:4 kg ogórków gruntowych½ kg marchewki40 dag cebuli5 ząbków czosnku3 łyżki posiekanej natki pietruszki1 szklanka oleju¾ szklanki octu3 łyżki soli3 łyżki cukru<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Seler naciowy marynowany do słoików na zimę 8 lat, 6 miesięcy temu
Nowość w moich tegorocznych przetworach.Składniki:2 pęczki selera naciowego1 łyżka nasion gorczycy8 ząbków czosnku8 listków laurowychSkładniki na zalewę:1 szklanka oleju1 szklanka octu1 szklanka cukru½ szklanki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Papryka marynowana z rozmarynem i miodem do słoików na zimę 8 lat, 6 miesięcy temu
Tradycyjne papryki w pysznej miodowej zalewie !Składniki:6 papryk czerwonych6 papryk pomarańczowych8 ząbków czosnku8 gałązek rozmarynuSkładniki na zalewę:6 szklanek wody11/2 szklanki octu200 ml miodu1 szklanka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pomidory suszone do słoików na zimę 8 lat, 6 miesięcy temu
Suszone pomidory zyskują nowych walorów smakowych i odżywczych.W tym roku stwierdziłam, że muszę spróbować zrobić je sama, bo cena ich niestety jest jeszcze w Polsce bardzo duża.Składniki:2 kg podłużnych pomidorów<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 8 lat, 6 miesięcy temu
Czy istnieją jakieś sprawdzone strategie, jak zaoszczędzić na zakupach?Być dobrze przygotowanymi przed wyruszeniem do sklepu… Co to oznacza?.Co zrobić, aby zmniejszyć miesięczne wydatki na jedzenie? Według danych[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 8 lat, 6 miesięcy temu
Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i ziemniaków na tradycyjnych talerzu obiadowym, ale również świetnie sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami.Składniki:3 pojedyncze filety z kurczaka4 szklanki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pogacze – kluski pieczone kuchni węgierskiej 8 lat, 6 miesięcy temu
Pogacze to tradycyjne słone ciastka podawane w kuchni węgierskiej.Składniki:30 dag mąki30 dag twarogu30 dag masła10 dag żółtego sera1 jajko (żółtko)sólWykonanie:Twaróg rozgnieść dobrze widelcem, wymieszać z mąką,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka warzywna do słoików na zimę 8 lat, 6 miesięcy temu
Sałatkowych kombinacji w mojej spiżarni nie brakuje. Tym razem wersja z papryką, marchewką, pietruszką, kalarepą i cebulą.Składniki:2 kg świeżej papryki1 kg marchewki½ kg pietruszki½ kg białej cebuli1 kalarepka<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ogórkowe talarki z przyprawą do grilla do słoików na zimę 8 lat, 6 miesięcy temu
Ogórki uwielbiam dlatego przygotowuje obok tradycyjnych kiszonych i w occie różne inne wariacje. Te z przyprawą do grilla są pyszne !Składniki:4 kg ogórków gruntowych9 szklanek wody½ kg cebuli1 szklanka soli1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ptasi domek – sernik na zimno bez pieczenia 8 lat, 6 miesięcy temu
Czyż nie jest słodki ten ptasi domek? :)Składniki:36 ciastek szkolnych1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy2 łyżki kakao2 rurki wafloweMasa:1 szklanka śmietany 30%50 dag twarogu0,5 szklanki cukruGorzka czekolada- 1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jabłka w cieście makowym 8 lat, 6 miesięcy temu
Ciasto z serii moich ulubionych- wymieszaj i upiec.Składniki:8 jajek3 szklanki mąki1 szklanka mielonego maku2 szklanki cukru1 szklanka oleju2 łyżeczki sody oczyszczonej8 jabłektłuszcz do formywiórki kokosowe do[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chutney z pomidorów i cukinii do słoików na zimę 8 lat, 6 miesięcy temu
Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze.Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata temu)[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Leczo z cukinii papryki do słoików na zimę 8 lat, 6 miesięcy temu
Leczo w moich przetworach to podstawa ! Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. Pycha Składniki:1 kg papryki (kolor dowolny)1 kg białej cebuli1 kg świeżych pieczarek1 kg młodej cukinii1 kg pomidorów
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 8 lat, 7 miesięcy temu
Są już w occie, kiszone, małosolne… więc pora na musztardowe. Uwielbiam!Składniki:3 kg małych ogórków2 cebule1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik1 baldach kopruSkładniki na zalewę:5 szklanek wody1 szklanka cukru<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Natka pietruszki do słoików na zimę 8 lat, 7 miesięcy temu
Pietruszkę używam bardzo często w kuchni. Dodaje aromatu potrawom, nie wspomnę już o jej wartościach odżywczych.Co roku mrożę posiekaną natkę, w tym postanowiłam również przyrządzić ją w wekach. Wyszło ciekawie.<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Domowy ketchup z musztardą do słoików 8 lat, 7 miesięcy temu
Keczup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb.Dziś[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Lasagne lazania z mięsem mielonym 8 lat, 7 miesięcy temu
Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kompot z jabłek do słoików na zimę 8 lat, 7 miesięcy temu
Kompot jabłkowy to zdecydowanie przepis dzieciństwa. Często mama go przyrządzała, a my piliśmy go rozrzedzonego z wodą, a później wyjadaliśmy miękkie jabłuszka.PYCHA!Składniki:2 kg jabłek40 dag cukru1 litr wody1[…]
- Załaduj więcej