Na kulinarnym poligonie
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Sernik pistacjowy z białą czekoladą 1 miesiąc, 1 tydzień temu
Rok 2025 zdecydowanie należy do pistacji, wszystko jest z pistacjami, więc też musiałam spróbować. Zatem mamy sernik pistacjowy z białą czekoladą. To połączenie słodkiego i słonego, akurat ja takie lubię, jeśli[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Babka waniliowo-kakaowa 7 miesięcy, 3 tygodnie temu
Wielkanoc coraz bliżej, a jak Wielkanoc to i babka, bo jak to Święta bez babki?! Dziś prosta, wilgotna i pyszna babka waniliowo-kakaowa. Dobra na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. Rekomendacja „moich niejed[…]

-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Sernik czekoladowy 8 miesięcy, 3 tygodnie temu
Tegoroczne wyzwanie to serniki, różne smaki, na ciepło, zimno, kremowe, słodkie i zobaczymy jakie jeszcze i co wyobraźnia podpowie…..i na co starczy i czasu… :)Dziś sernik czekoladowy, czyli słodki, kremow[…]

-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Sernik z wiśniami 1 rok, 8 miesięcy temu
Dawno mnie tu nie było, bo przecież naszą codzienność wypełnia milion rzeczy do zrobienia, tych ważnych i tych nieważnych, ale które przecież „koniecznie trzeba zrobić”. Do tego co drugi dzień mam pomidorówkę[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Tarta z powidłami i kremem cynamonowym 2 lata, 11 miesięcy temu
Łatwa i szybka, ale efektowna i pyszna. Taka jest właśnie ta tarta, kruchy spód, trochę śliwkowych powideł i pyszny cynamonowym krem. Cynamon i korzenne przyprawy to dla mnie zapach Świąt Bożego Narodzeni[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Deser czekoladowo-pomarańczowy 2 lata, 11 miesięcy temu
Czekolada, królowa słodyczy, przynajmniej u nas 😉 ja kocham brownie i to nie tylko za jego smak, ale też za to, że robi się je łatwo i szybko i nie da się tego zepsuć, bo ten „zakalec” taki właśnie ma być (choc[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Babeczki dwukolorowe 3 lata temu
Babeczki są dobre na każdą okazję. Tym razem babeczki dwukolorowe, czekoladowo-cytrynowe. Ich przygotowanie wymaga tylko kilku minut, a potem można cieszyć się pysznym deserem. Tak na marginesie, to moje pierws[…]

-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Gofry wytrawne 3 lata temu
Gofry nie tylko nad morzem, bo mogą być w domu i nie tylko słodkie, bo mogą być wytrawne. Takie jak te poniżej 🙂 To ulubione gofry mojego Niejadka. Kilka dni temu zrobiłam takie tradycyjne, słodkie, i ileż ja[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Piernik staropolski 3 lata temu
Do Świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze trochę czasu, ale to właśnie jest ten czas, kiedy trzeba przygotować ciasto na piernik. Idealnie jest, gdy ciasto przygotujemy około 6-8 tygodni przed Świętami. Piernik l[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Koszyczki z tortilli z ciecierzycą, warzywami i krewetkami 3 lata, 1 miesiąc temu
Jesień za oknem, jesień na talerzu, czyli niech będzie kolorowo 🙂 Dziś koszyczki z tortilli z warzywami i krewetkami. Danie proste, niezbyt pracochłonne, ale efektowne i smaczne.I wyobraźcie sobie, że nawet mój Ni[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą, szynką dojrzewającą i borówkowym sosem 3 lata, 1 miesiąc temu
Jak wiecie u nas zawsze zostaje trochę kaszy gryczanej z obiadu. Tak się dzieje i już, dlatego dziś kolejna odsłona sałatki z kaszą gryczaną w ramach „no waste” 🙂 Lekka, kolorowa, z tego co akurat było pod ręką[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Rogaliki z powidłami 3 lata, 4 miesiące temu
Mój Niejadek idzie już do szkoły, a więc eksperymenty do lunchboxa czas zacząć, żeby oprócz kanapek coś tam jeszcze dorzucić 😊 na pierwszy rzut – drożdżowe rogaliki z powidłami. Doskonałe na podwieczorek, do[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Czekoladowa owsianka z daktylami i kremem kakaowym 3 lata, 6 miesięcy temu
Przyznam, że nocne owsianki bardzo mi się spodobały:) takie proste i szybkie w przygotowaniu, a takie pyszne :)Dziś owsianka na słodko, czekoladowa z daktylami i kremem kakaowym. W sam raz na śniadanie albo drugi[…]

-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Chałka z kruszonką 3 lata, 7 miesięcy temu
Chałka, którą uwielbiam, nie tylko za smak, ale też za zapach, który unosi się podczas pieczenia. Dobra na śniadanie, podwieczorek, albo na piknik, sama albo z dodatkami miodem lub konfiturą 🙂 Do środka możecie[…]

-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka czekoladowe 3 lata, 7 miesięcy temu
Dla miłośników czekolady słodkie, wilgotne i aromatyczne czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady i nutką pomarańczy. W naszym domu wszyscy uważamy, że są rewelacyjne, nawet Niejadek (ten, który nie każdą czek[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Keks na białkach 3 lata, 7 miesięcy temu
Gdy zostają mi białka, zawsze mam dylemat, co z nimi zrobić. Tym razem padło na keks. Pyszny, słodki, przepełniony kolorowymi i słodkimi bakaliami. Ciasto nie tylko na święta :)Podana ilość bakalii jest przykładow[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Mazurek czekoladowy z kajmakiem 3 lata, 8 miesięcy temu
Święta Wielkanocne przed nami, więc powoli można się już do nich szykować. Chociaż zdradzę Wam, że ja i tak mimo, ze wcześnie zaplanuję sobie co mam przygotować, to i tak bardzo często wymyślam coś na ostatnią chw[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Nocna kokosowa owsianka z kajmakiem 3 lata, 9 miesięcy temu
Tak jak obiecałam, jest następna owsianka. Tym razem to nie wiem, czy to bardziej deser, czy jeszcze śniadanie, bo owsianka nocna, niby przygotowana na śniadanie, ale dodatek kajmaku… cóż na śniadanie też może by[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Nocna owsianka z jabłkiem i żurawiną 3 lata, 9 miesięcy temu
Owsianka nie jest nudna. Dawno temu już słyszałam o nocnej owsiance, ale jakoś nie miałam potrzeby jej przygotowania, aż… wróciłam do pracy 😉 Potwierdzam, nocna owsianka to genialne rozwiązanie. wieczore[…]
-
Na kulinarnym poligonie dodał(a) nowy wpis, Korzenne brownie z suszonymi śliwkami i suszoną żurawiną 3 lata, 11 miesięcy temu
Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Słodkie, wilgotne i czekoladowe, tym razem w zimowej wersji, czyli wzbogacone aromatem korzennych przypraw oraz dodatkiem suszonych śliwek i suszonej żurawiny, które dos[…]
- Załaduj więcej