Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Domowy pasztet 5 lat, 9 miesięcy temu
Pasztet można jeść w różnych formach. Przeważnie na kanapkach, ale można też podać gruby plater pasztetu na talerzu, z sosem i warzywnymi dodatkami – w ten sposób otrzymamy pyszną przekąskę.
Do tego potrzeba[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Gulasz z koniny 5 lat, 9 miesięcy temu
Konina to doskonałe mięso na gulasz – jest podobna w strukturze do wołowiny ale nieco słodsza, co doskonale pasuje do takiego dania – jest też bardzo zdrowa. Trzeba ją jednak gotować jeszcze dłużej niż wołowinę,[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Bezy z cukrem trzcinowym 5 lat, 10 miesięcy temu
To w zasadzie jest przepis na klasyczne bezy ale z użyciem ciemnego cukru trzcinowego. Bezy robione z takich składników robią się ciemne, ale są tak samo dobre jak te tradycyjne.
Czasami taki kolor sprawdzi się[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Warzywa z woka z paneer w sosie a la teriyaki 5 lat, 10 miesięcy temu
Ser paneer to indyjski ser (występujący w zasadzie na całym półwyspie indyjskim), który nie topi się i nie rozpuszcza pod wpływem temperatury. A to sprawia, że idealnie nadaje się do takich dań z woka, a także[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Ser smażony z jajkiem i szczypiorkiem 5 lat, 10 miesięcy temu
Kupujecie ser smażony od czasu do czasu? A wiecie, że lepiej smakuje jeśli jeszcze raz się go przesmaży z dodatkiem jajka i świeżego szczypiorku?
Ja tak robię kiedy mam chwilę czasu i mam w domu świeże, pyszne[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Czekoladowa owsianka z malinami i kokosem 5 lat, 11 miesięcy temu
Owsianka – z czekoladą – plus maliny – i kokos. To musi smakować dobrze i smakuje.
Proste i szybkie śniadanie, które sprawi, że poranek będzie przyjemny a energia z posiłku zostanie z nami na dłużej 😉
[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem z suszonych śliwek 6 lat, 1 miesiąc temu
Były już tutaj różne dżemy, ale ten jest powstał zupełnie inaczej. A w zasadzie z innej bazy, bo nie z świeżych owoców/warzyw ale z suszonych.
Zrobienie dżemu z suszonej śliwki jest bardziej pracochłonnej niż ze[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Budyń z kaszy jaglanej z musem z mango 6 lat, 1 miesiąc temu
Bardzo prosty budyń z kaszy jaglanej (ugotowanej i zmiksowanej na gładką konsystencję).
Do tej podstawy dodajemy tutaj przepyszny mus z mango i mamy doskonały deser na każdą okazję.
Naprawdę warto spróbować.
[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Stek bavette 6 lat, 1 miesiąc temu
Ten rodzaj steku to według mnie jeden z najlepszych jakie można przyrządzić – dobrze zrobiony jest kruchy i delikatny. Niestety źle zrobiony przypomina kawałek starej gumy. A zrobić dobrze jest go zdecydowanie[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Smoothie z nieszpułki 6 lat, 1 miesiąc temu
Nieszpułka to prawdopodobnie to najstarszy znany w Europie owoc uprawiany przez człowieka. Ma właściwości regulujące pracę jelit i była używana w medycynie ludowej od tysiącleci.
Robi się z niej dżemy, nalewki,[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pieczone pierogi z dynią, ricottą i sosem bazyliowym 6 lat, 2 miesiące temu
Uwielbiam pierogi – co pewnie widać na tym blogu 😉 Głownie robię te klasyczne, w miękkim delikatnym cieście, krótko gotowane w wodzie z olejem i solą.
Czasem jednak mam ochotę na większe, bardziej sycące pierogi[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Tosty z kiełkami brokuła i jajkiem w koszulce 6 lat, 2 miesiące temu
Kiełki brokuła dostarczają bardzo dużo witamin, bardzo dobrze więc sprawdzają się na śniadanie.
Dziś chrupiący tost, delikatnie ostre kiełki a na nich jajko poche, którego żółtko rozpływa się przy ugryzieniu (lub[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem z aronii, jabłka i pigwy 6 lat, 3 miesiące temu
To kolejny z moich dżemów, które na stałe weszły do listy dżemów, które przygotowuję co jesień.
Dżem z samej aronii jest według mnie zbyt cierpki, dodatek jabłka sprawia że cierpkość mocno się redukuje. Pigwa[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Aromatyczne gruszki pod kruchym ciastem 6 lat, 3 miesiące temu
Gruszki doskonale nadają się do zapiekania (do smażenia i duszenia też). Można to wykorzystać do przygotowania własnie takiego dania: gruszki w towarzystwie korzennych, intensywnych przypraw zapieczone pod pysznym[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Chipsy z jarmużu 6 lat, 3 miesiące temu
Bardzo popularna przekąska w ostatnich czasach. U mnie raczej występują jako dodatek do innych dań (na przykład zup, czy jajecznicy) niż jako przekąska. Delikatne i chrupiące o wyraźnym smaku jarmużu – jeśli ktoś[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Szaszłyki z kurczakiem i papryką 6 lat, 4 miesiące temu
Must have sezonu grillowego czyli szaszłyki. A co na nich będzie to już kwestia gustu. Ja proponuję połączyć delikatne mięso z piersi kurczaka, boczek i warzywa. Kurczaka marynujemy wcześniej w jogurcie aby był[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Babka dyniowo-pomarańczowa 6 lat, 4 miesiące temu
Pyszna, wilgotna babka, która znika w mgnieniu oka. Jeżeli lubicie babkowe wypieki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przyda się w sezonie na dynię lub poza jeżeli zamroziliście zapasy.
Czytaj dalej -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Gotowana kukurydza z masłem 6 lat, 4 miesiące temu
Świeża gotowana kukurydza to doskonała przekąska. Robi się ją szybko, jest bardzo smaczna i sycąca. I ten zapach gorącej kukurydzy dopiero co wyjętej z wody i rozpuszczającego się na niej szybko masła…
[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Sałatka z buraka i jajka 6 lat, 4 miesiące temu
Zdrowa, lekka i przede wszystkim sycąca sałatka, która dobrze sprawdza się jako dodatek, ale też może być podana na kolację czy też lekki lunch.
Czytaj dalej -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem z czarnych mirabelek 6 lat, 4 miesiące temu
Dżem z mirabelek to jeden z ciekawszych dżemów jaki można zrobić u nas w kraju. Smakuje nieco podobnie do powideł śliwkowych ale jednak ze zdecydowanie innym posmakiem – trochę jak renkloda jesienna.
Warto[…] - Załaduj więcej