Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka brownie z kaszy jaglanej 6 lat, 5 miesięcy temu
Coś dla miłośników zdrowych słodyczy – mocno czekoladowe, miękkie w środku ciasteczka przygotowane na bazie super zdrowej kaszy jaglanej. Bez mąki pszennej i cukru. Jeżeli nie przepadacie za smakiem kaszy nie[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Deser ryżowy z mango 6 lat, 5 miesięcy temu
Ten deser przeszedł moje początkowe oczekiwania – spodziewałam się co prawda smacznego rezultatu ale nie aż tak 🙂 Jeżeli lubicie desery bez pieczenia z egzotyczną nutą dopiszecie go do listy ulubionych. Taki[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Meksykańskie kaszotto z indykiem 6 lat, 5 miesięcy temu
Pyszne, sycące, jednogarnkowe danie. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z piersi indyka ale równie dobrze może to być kurczak. Również fasola zostawia pole do eksperymentów – mi do dań meksykańskich pasuje[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Nalewka ze śliwowiśni 6 lat, 5 miesięcy temu
Śliwowiśnia czy też śliwa wiśniowa to piękne drzewo ozdobne o czerwonych liściach i biało-różowych kwiatach. Poza tym ma pyszne owoce, które doskonale sprawdzają się jako materiał na nalewkę. Tradycyjną, prostą i[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Jeleń z maślanym puree, smażoną fasolką i sosem malinowo-śliwkowym 6 lat, 5 miesięcy temu
Tym razem trochę inaczej niż zazwyczaj na tym blogu. Zazwyczaj przedstawiamy przepisy na pojedyncze potrawy, a tym razem opisujemy zestaw, czy też całe danie na wyjątkową okazję. Poszczególne jego części już[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Halloumi ze szpinakiem i winegretem malinowym 6 lat, 5 miesięcy temu
Halloumi świetnie nadaje się do grillowania – to twardy ser, który w wysokiej temperaturze nie topi się, tylko przypieka (podobnie jak polskie oscypki). Z tego powodu często gości na moim stole w sezonie grillowym[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Makaron z woka z warzywami w sosie ostrygowo-ostrym 6 lat, 5 miesięcy temu
Tym razem połączenie świeżych warzyw przygotowanych na chrupko w gorącym woku z dodatkiem doskonałego połączenia sosów: ostrygowego i ostrego. Do tego dodajemy makaron, żeby danie było sycące i jeszcze[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem z moreli i brzoskwiń 6 lat, 5 miesięcy temu
Prosty dżem, ale bardzo smaczny. W sam na okres kiedy dojrzewają polskie morele. Brzoskwinie zresztą powoli też.
Osobiście lubię dżemy zarówno z brzoskwiń jak i z moreli ale ich połączenie jest jeszcze lepsze 😉
[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kompot z czerwonej i białej porzeczki oraz agrestu 6 lat, 5 miesięcy temu
Letni, odświeżający kompot. Kwaśny smak zawdzięcza zarówno porzeczkom jak i agrestowi. Równoważy go dodatek cukru – co daje nam słodko-kwaśny smak. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Czytaj dalej -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kremowa owsianka kokosowa z malinami 6 lat, 6 miesięcy temu
Ta owsianka wyróżnia się tym, że jej konsystencja jest bardzo kremowa, więc jeśli lubicie dość suche owsianki z wyraźnie widocznymi pojedynczymi płatkami – to ostrzegam, że ta taka nie będzie 😉
O jej smaku[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Smoothie z porzeczek, malin, truskawek i botwinki 6 lat, 6 miesięcy temu
Dość nietypowe smoothie, bo nie tylko z porzeczek, malin, truskawek i pomarańczy ale także ze sporej ilości botwinki, która daje nam dużą ilość witamin. Dzięki mocnym smakom owoców, które są bazą tego napoju[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Fasolka szparagowa w sosie pomidorowo-kokosowym 6 lat, 6 miesięcy temu
Czy mieliście już okazję jeść fasolkę szparagową w wersji azjatyckiej? Jeśli nie gorąco polecam.
Pomysł na ten przepis znalazłem w drugiej Jadłonomii i od razu zastanowiło mnie połączenie fasolki szparagowej z[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem malinowy z nutą wanilii 6 lat, 6 miesięcy temu
Dżem malinowy to klasyka polskich dżemów owocowych. Nie ma się co dziwić – jest pyszny a odpowiednio zrobiony zachowuje cały smak malin. Są różne sposoby robienia „klasycznego” dżemu. W mojej jest stosunkowo mało[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Koktajl z truskawkami i nutą chili 6 lat, 6 miesięcy temu
Chyba wszyscy lubią koktajl truskawkowy, słodki, lekko kwaśny – zrobiony na maślance lub kefirze. Klasyka okresu wiosenno-letniego w Polsce.
Dodatek chili i mięty sprawia, że koktajl zdecydowanie bardziej orzeźwia[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Truskawkowy budyń z kaszą manną 6 lat, 7 miesięcy temu
Bardzo polubiłem domowej roboty budynie z kaszy manny lub jaglanej. Mimo tego, że te drugie są zdrowsze, często wybieram jednak kaszę mannę ze względu na lepszą konsystencję oraz mniej intensywny smak.
Tym razem[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pieczone kwiaty cukinii z nadzieniem serowym 6 lat, 7 miesięcy temu
Pieczone kwiaty cukinii są ostatnio bardzo popularne w restauracjach i na blogach kulinarnych. To jedno z zapomnianych dań, które jadło się w Polsce wiele lat temu a później zniknęło z naszych stołów.
W tym[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Nalewka z kwiatów lipy 6 lat, 7 miesięcy temu
To bardzo prosty przepis na nalewkę z kwiatów lipy. Oparty na przepisie na syrop, który robimy. Można powiedzieć, że to wersja dla leniwych albo dla początkujących. Mało pracy, niewiele do pamięta a smakuje[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto pietruszkowym 6 lat, 7 miesięcy temu
Ten pyszny, prosty makaron to 'must have' sezonu wiosennego. Aby dodać wartości odżywczych przygotowuję go na bazie makaronu razowego, który dodatkowo wspaniale kontrastuje z delikatnym smakiem pozostałych[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Omlet cesarski ze szparagami 6 lat, 7 miesięcy temu
Omlet cesarski to rodzaj omletu, który piecze się w piekarniku a nie smaży na patelni. Poza tym nie ma większych różnic: można do niego dodać w zasadzie każde dodatki 😉
Tym razem wybór padł na szparagi, które są[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Chutney z rabarbaru i cebuli 6 lat, 8 miesięcy temu
Chutney to rodzaj sosu popularnego w Indiach – przeważnie robionego z mieszanki sezonowych owoców i warzyw. W Indiach te sosy przygotowuje się zazwyczaj na bieżąco (tuż przed podaniem) a ich smaki mają pełen[…]
- Załaduj więcej