metztil

  • Od jakiegoś czasu przygotowuje sobie lunch-box`y do pracy, oto kilka z nichSałatka z pieczonym kurczakiem i grzankamiHummus, makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i nachosBento #52 z Czytaj dalej

  • metztil dodał(a) nowy wpis, Hummus 4 lata, 5 miesięcy temu

    Dla wszystkich miłośników ciecierzycy nie ma lepszej pasty niż hummus. Jedyny problem to dobry i mocny blender – ja muszę pod koniec blendowania czekać aż mój blender trochę ostygnie, ale mimo to już kilka raz[…]

  • Pyszne i szybkie danie. Wystarczy ulubiony makaron, pesto z czosnku niedźwiedziego i trochę prażonego słonecznika.Składniki:ulubiony makaron2-3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego2 łyżki prażonego na suchej pat[…]

  • Wpadł mi w ręce czosnek niedźwiedzi, więc postanowiłam zrobić z niego coś nowego. Padło na Pesto. Pesto jest pikantne i wyraziste.Składniki:wiązka czosnku niedźwiedziego4 łyżki (lub więcej) łuskanego uprażonego na[…]

  • Kolejna wersja placków ziemniaczanych, uwielbiana przez moich synów. Teraz jak mają być na obiad placki ziemniaczane to tylko w tej wersji. Jedyna różnica ze zwykłymi plackami jest taka, że dodajemy posieka[…]

  • To babeczki z przepisu mojej babci. Odkąd pamiętam zawsze gościły na naszym stole przy okazji różnych imprez. Kruchy spód który można wcześniej upiec i przechowywać szczelnie zamknięte a do tego kwaśne powidła i sł[…]

  • Troczę inny sposób na pastę jajeczną. Ostatnio jak robię pastę jajeczną zamiast majonezu używam awokado. Polecam :)Składniki:5 jajek½ awokado1 łyżka oliwy lub więcejsólpieprzsok z cytrynyWykona[…]

  • Ciasteczka te znajdą się wśród najczęściej pieczonych przeze mnie ciasteczek. Nie za słodki i mocno czekoladowe polecam.Składniki:200 g cukru (najlepiej trzcinowego)200 g masła2 jajkaszczypta soli1 łyżeczka[…]

  • Co jakiś czas, niezbyt często piekę bułki. Tym razem miałam trochę czosnku niedźwiedziego i postanowiłam zobaczyć co wyjdzie jak dodam go do ciasta. To był strzał w dziesiątkę, bułki smakują rewelacyjnie.S[…]

  • Czosnek niedźwiedzi jest niesamowity, nie tylko pyszny ale i zdrowy. Nadaje się do zapiekania i na świeżo do sałatek czy właśnie do masła.Składniki:200 g mała50 – 100 g czosnku niedżwied[…]

  • metztil dodał(a) nowy wpis, Bezy 4 lata, 7 miesięcy temu

    W końcu udało mi się zrobić dobre bezy. Wystarczyło tylko usłyszeć i przeczytać kilka istotnych rad i bezy wyszły jak marzenie. Polecam wszystkim przed przystąpieniem do pieczenia bez przeczytać poradnik na blogu M[…]

  • Do końca nie byłam pewna czy upiekę dżdżową czy piaskową babkę, zwyciężyła jednak Baba drożdżowa z rodzynkami. Po upieczeniu i wystudzeniu można ją polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem. Z przepisu wyjdą 2[…]

  • Fajny i prosty mazurek do przygotowania którego możemy zaprosić dzieci. Łamanie herbatników i czekolady to wielka frajda, a dekorowanie jeszcze większa.Wesołych świąt :)Składniki:300 g herbatników2 – 3 łyżki kaka[…]

  • Bardzo fajne kruche ciasteczka, które świetnie smakują zarówno same jak i przekładane marmoladą. To jedne z ciasteczek które najczęściej piekę.składniki:300 g mąki100 g cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenias[…]

  • Już dawno nie umieszczałam żadnego posta – po prostu nie było czasu. Dziś postanowiłam zebrać torty,które przez czas nieobecności na blogu zrobiłam, a których mam zdjęcia i te starsze co już są na blogu. Większ[…]

  • Karczek upieczony na soli jest rewelacyjny nie tylko na ciepło ale i na zimno. Polecam gorąco. Pierwszy raz taki karczek przyrządził mój mąż już jakiś czas temu, niestety tak szybko zniknął, że nie zdążyłam zrobić[…]

  • metztil dodał(a) nowy wpis, Kutia 7 lat, 11 miesięcy temu

    Kutię z tego przepisu zrobiłam w zeszłym roku po raz pierwszy. Oczywiście zrobiłam ją z większej porcji pszenicy czyli z całego opakowania (w tym roku zrobię mniej bo wyszło naprawdę dużo). Kutia na tyle przypadła[…]

  • Chyba najpopularniejszym farszem do udek kurczaka są usmażone z cebulą pieczarki. Udka najpierw trzeba wyluzować czyli usunąć z nich kości. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, wystarczy tylko dobra instruk[…]

  • Muffiny robi się w miarę szybka i bardzo prosto. Jako nadzienie tych muffinek można wykorzystać ulubiony dżem lub marmoladę. Ja polecam kwaśny dżem, np z wiśni.Składniki:1 szklanka mleka½ szklanki oleju1 jajko½[…]

  • Pieczone podudzia indyka to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. W przepisie tym zamiast indyka można wykorzystać kurczaka lub królika, jednak według mnie najlepiej pasuje tu właśnie indyk.Składniki:2[…]

  • Załaduj więcej