MeCooks

  • Marynata miodowo-musztardowa do mięsa drobiowego, wieprzowego oraz wołowiny. Sprawdzi się ona doskonale w obecnie już trwającym sezonie grillowym. Jak sama nazwa przepisu wskazuje, głównymi składnikami tejże m[…]

  • Chlebek z zielonymi szparagami i kozim serem, jest jednym z moich ostatnich wypieków, w którym to wykorzystałam szparagi. Wilgotny, z chrupiącą skórką i smacznym, oryginalnym smakiem, chleb ten jest świetn[…]

  • Ciasto Kawuś z borówkami to połączenie puszystego biszkoptu kawowo-kakaowego z kremem kawowym na bazie serka mascarpone, borówkami oraz galaretką. Jest to ciasto intensywnie kawowe, ponieważ zarówno sam biszkop[…]

  • Włoska focaccia w nieco innym wydaniu, gdyż wyglądająca niemalże jak obraz. Przygotowana z ciasta drożdżowego, na którym to cieście układane są warzywa oraz zioła, tworząc coś na kształt obrazu. Taka focaccia piękn[…]

  • Szparagi w cieście francuskim z kozim serem i suszonymi pomidorami, to pomysł na szybką, smaczną i łatwą do przygotowania przekąskę. Ciasto francuskie w tego typu wypiekach sprawdza się idealnie, jest chrupiąc[…]

  • Surówka z kapusty po chińsku czyli biała kapusta z marchewką, zieloną cebulką i dressingiem na bazie sosu sojowego, octu ryżowego oraz imbiru. Chrupkości surówce dodają pistacje oraz sezam, które to dodatki fe[…]

  • Domowe bułki grahamki na bazie dwóch mąk: graham oraz chlebowej, to wypiek do przygotowania, którego was zachęcam. Bułeczki wychodzą puszyste, lekkie i mają pyszny smak. Są wyśmienite jako podstawa kanapek o[…]

  • W tym roku po raz pierwszy wysiałam ziarna zielonych szparagów i przygotowałam rozsady, a wszystko to dlatego, iż zamierzam mieć swoje własne szparagi w moim domowym ogródku. Zanim jednak moje szparagi staną[…]

  • Kultowe lody śmietankowe w wafelku na bazie śmietanki kremówki, mleka skondensowanego oraz mleka w proszku. Robi się je bardzo prosto, są super smaczne i niezwykle kremowe. Idealne na deser, do podania nie tylk[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Sos puttanesca 7 miesięcy temu

    Szybki sos puttanesca z pomidorów, filetów anchois, kaparów, oliwek i ziół jest fenomenalnym połączeniem prostych i kolorowych składników. Ten sos jest super pachnący czosnkiem, sardelą oraz bazylią a do tego tak[…]

  • Uwielbiam te proste zapiekane kanapki z serem i pomidorkami. Są one bardzo szybkie do zrobienia i mało skomplikowane, przygotować może je każdy bez wyjątku. Podstawą tych kanapek jest pieczywo, dwa rodzaje sera:[…]

  • Spaghetti bolognese to proste danie makaronowe idealne na niemalże każdy posiłek. Z powodzeniem sprawdza się ono podane zarówno na lunch jak i na obiad. Gęsty, aromatyczny sos bolognese zrobić można z wyprzed[…]

  • Bauernfrühstück w dowolnym tłumaczeniu “śniadanie rolnika“, to niemieckie danie ze smażonych ziemniaków, jajek oraz boczku. Jest ono pyszne nie tylko jako danie śniadaniowe lecz również jako potrawa podana na lu[…]

  • Ten sernik z chałwą cieszy się zawsze niesamowitą popularnością wśród moich gości. Jest pyszny w smaku, cudownie kremowy i ciężko jest się od niego oderwać. Poza walorami smakowymi cechuje się on również prost[…]

  • Wielkanoc jest doskonałym okresem na przygotowanie potraw, które bazują na jajkach. Takich dań jest mnóstwo, gdyż mówimy tutaj nie tylko o daniach wytrawnych ale także o deserach. Do wyboru mamy całe mnóstwo[…]

  • Niemalże każdy obiad mięsny jaki robię musi mieć surówkę bądź warzywa jako dodatek. Może to być warzywna sałatka taka jak chociażby sałatka grecka, mogą to być ogórki kiszone, buraczki czy właśnie jakaś ul[…]

  • Ciasto Jajko Sadzone to ciasto bez pieczenia, które łączy w sobie masę twarogową z galaretką i owocami. Z pewnością ciasto to przypadnie do gustu zwolennikom prostych i mało pracochłonnych deserów. To ciasto bez[…]

  • Mac & cheese w nieco innej odsłonie, albowiem w formie kulek smażonych na głębokim tłuszczu. Kulki mają chrupiącą panierkę i ciągnący się płynny, serowy środek. Te makaronowe kulki są świetne jako indywidualne da[…]

  • Terrina wielkanocna z warzywami, szynką i jajkiem to propozycja na zimną przekąskę, którą zaserwować można nie tylko przy okazji Wielkanocy. Jej przygotowanie jest bardzo proste i zrobić może ją każdy bez wyjątku[…]

  • Wilgotna i puszysta babka majonezowa świetnie sprawdza się nie tylko jako wielkanocny wypiek, śmiało przygotować można ją bowiem przy każdym innym dniu i bez żadnej okazji. Podstawą tejże babki jest ciasto na[…]

  • Załaduj więcej