MeCooks

  • Chcesz przygotować ciasto bez pieczenia lecz nie masz pomysłu co miałoby to być? Po przeczytaniu tego przepisu jest duża szansa, iż skusisz się na zrobienie łatwej karpatki z kremem budyniowym i groszkiem ptysiow[…]

  • Wegański pudding dyniowy z tapioką to idealny przepis na deser bądź na przekąskę dla osób, które ze swojej diety wykluczyły nabiał, mięso oraz laktozę. Przygotowanie tego puddingu jest bardzo proste i pomimo tego[…]

  • Biała pizza czy też pizza bianca, podobnie jak pizza z sosem pomidorowym cieszy się w moim domu sporym powodzeniem. Robię ją równie często jak tradycyjną pizzę z sosem z pomidorów. Ciasto na białą pizzę jest[…]

  • Smażona mozzarella w panierce z bułki tartej, to szybkie do przygotowania danie, które świetnie sprawdzi się podane na przekąskę. Tą przekąskę zaserwować można na kolację, w trakcie dnia bądź podać ją na imprezach[…]

  • Kurczak cacciatore to danie kuchni włoskiej, w którym to mięso drobiowe zatopione jest w intensywnym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw oraz ziół. Mięso w sosie gotuje się na małym ogniu, do momentu w którym[…]

  • Ciasto Dzień i Noc to połączenie biszkoptu kakaowego z masą serową i brzoskwiniami w galaretce. Posmakuje ono z pewnością fanom ciast z owocami, ale nie tylko. To ciasto z serem piec można w każdym okresie roku, gd[…]

  • Grzanki z pomidorami i fetą podałam na dzisiejszy lunch. Udało mi się jeszcze zebrać kilka pomidorków koktajlowych z mojego ogródka warzywnego i podejrzewam, iż na nich zakończę tegoroczny sezon na pomidory.[…]

  • Owsianka z owocami i masłem orzechowym to prosty przepis, po który sięgnąć można robiąc śniadanie bądź kolację. Przygotowanie tej łatwej owsianki zaczynam od ugotowania płatków owsianych, które to w tym akurat prz[…]

  • Faszerowane kwiaty cukinii w tempurze to oryginalne danie, które zachwyca swoim smakiem. Po raz pierwszy miałam okazję skosztować tak przygotowanych kwiatów kilka lat temu we Włoszech. Te, które jadłam po raz pie[…]

  • Łosoś z piekarnika z orzechową kruszonką na bazie orzechów pekan, bułki tartej i masła to przepis na danie rybne, które jest proste i łatwe do przygotowania. Tego łososia z piekarnika zrobisz w mniej niż 30 minut,[…]

  • Puszyste rogale z szynką i serem, to wypiek z ciasta drożdżowego, który rewelacyjnie sprawdza się podany na śniadanie, na kolację oraz jako przekąska. Te rogale śniadaniowe są mięciutkie, maślane i fantastyczn[…]

  • Proste ciasto ze śliwkami przygotowane na bazie jogurtu greckiego, jajek, mąki oraz cukru pudru. Ciasto to jest puszyste, lekkie i wilgotne, idealne na deser. Sezon na śliwki w pełni, stąd też konieczne było wręcz[…]

  • Prosta pasta z bobu, która świetnie sprawdza się podana z pieczywem, grillowanym mięsem, świeżymi oraz grillowanymi warzywami. Dzięki zmiksowaniu składników konsystencja tejże pasty jest kremowa i delikatna[…]

  • Przepis na pakorę z warzyw tym razem przygotowaną na bazie cukinii, czerwonej cebuli, przypraw i ziół. Pakora to chrupiące mini placuszki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Placki te robione są z warzyw, najczęś[…]

  • Domowa tortilla kukurydziana nie jest wcale taka trudna do zrobienia, ważne jednak aby sięgnąć po właściwe składniki, a podstawowym z nich jest masa harnia. Masa harina to masa kukurydziana określa także mianem c[…]

  • Gnocchi to włoskie kluski z mąki, ziemniaków i jajka. Ciasto na gnocchi jest niemalże identyczne jak ciasto na nasze kopytka. Różnica pomiędzy gnocchi, a kopytkami leży w kształcie klusek, gdyż kopytka są większ[…]

  • Proste ciasto ucierane z czerwoną porzeczką, to świetny sposób na wykorzystanie miękkich owoców w cieście. To ciasto z porzeczką robię na bazie masła, ale można je przygotować również na margarynie. Ciasto zrobio[…]

  • Rogan josh to indyjskie curry, którego podstawą jest mięso jagnięce połączone z aromatycznym sosem na bazie pomidorów. Danie to gotuje się wolno na małym ogniu, co pozwala wszystkim wykorzystanym do jego przygoto[…]

  • Wegańska potrawka z ciecierzycy i jarmużu to danie, które bazuje tylko i wyłącznie na składnikach pochodzenia roślinnego. Pomimo tego, iż brakuje w nim mięsa, ryb czy owoców morza, danie to nie zawodzi pod konte[…]

  • Kalarepa faszerowana mięsem to pyszne danie mięsne, które przygotowałam ostatnio na obiad. Daniem tym zainspirowała mnie teściowa, która zrobiła je jakiś czas temu na rodzinny obiad. Podstawą tego dania są wydrąż[…]

  • Załaduj więcej