MeCooks

  • Focaccia to wypiek z ciasta drożdżowego, podobny do pizzy lecz niezawierający sosu. Określana jest mianem płaskiego chleba drożdżowego. Ciasto drożdżowe, z którego robiona jest focaccia powstaje z połączeni[…]

  • Mrożona herbata to zimny napój, który skutecznie gasi pragnienie. Jest łatwa do przygotowania i nie wymaga dużej ilości składników. Podstawą mrożonej herbaty jest intensywny napar z czarnej herbaty, chociaż n[…]

  • Austriacka sałatka ziemniaczana (Erdäpfelsalat) to połączenie talarków ziemniaczanych z cebulą i sosem musztardowym na bulionie i occie. Ta prosta sałatka jest fantastycznym dodatkiem do schabowego oraz mielon[…]

  • Palmiers to wywodzące się z Francji ciasteczka robione z ciasta francuskiego. Po rozwałkowaniu ciasto francuskie pokrywa się posypką z cukru, chociaż można do niego dodać także cynamon bądź suszone owoce. Po[…]

  • Chrupiące placki ziemniaczane z szynką to proste danie, które przygotujesz w 20 minut. Jego głównym składnikiem są ziemniaki, które połączyłam z szynką drobiową i szczypiorkiem. Ciasto na placki doprawiłam s[…]

  • Chrupiące plastry cukinii w panko i pecorino, to danie które nigdy nie zawodzi swoim smakiem. Smażoną na oleju, panierowaną w panko i pecorino cukinię podaję z dodatkiem szybkiego sosu pomidorowego. Całość[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Labneh 2 lata, 5 miesięcy temu

    Labneh to danie popularne w kuchni bliskiego wschodu. Osobiście miałam okazję skosztować go w Jordani oraz w Izraelu i w obu tych krajach smakowało fantastycznie. Jest to danie serwowane na zimno, najc[…]

  • Słodkie lody rabarbarowe z czterech składników to pomysł na deser, który świetnie sprawdza się podany w gorące dni. Głównych składnikiem tych lodów jest rabarbar, który połączyłam z mlekiem skondensowanym[…]

  • Gołąbki z kapusty pekińskiej to danie obiadowe z mięsem. Robi się je podobnie jak gołąbki z kapustą włoską czy głowiastą, tyle że te są akurat przygotowane z kapustą pekińską. Farsz do gołąbków nie zawiera ani ryż[…]

  • To ciasto na pizzę jest dla cierpliwych, gdyż trzeba się naczekać zanim wyrośnie w lodówce. Efekt końcowy jest jednak wart czekania, gdyż ciasto po upieczeniu jest lekkie, chrupiące i ma fantastyczny smak. Taki spo[…]

  • Roladki naleśnikowe z jajkiem i serem, to propozycja na szybką przekąskę. Podstawą tych roladek są puszyste naleśniki marchewkowe wypełnione nadzieniem z jajka, sera cheddar, marchewki oraz kiełków. W nadzieniu[…]

  • Mięso pokryte marynatą jest soczyste i ma głęboki, wyrazisty smak użytych do marynaty produktów. W zależności od rodzaju mięsa, które mamy ochotę marynować, sięgnąć możemy po nieco inny rodzaj marynaty. Wszel[…]

  • W końcu nadszedł czas na jagodzianki. Za każdym razem kiedy robię te drożdżowe bułeczki, znikają one w mgnieniu oka. Jagodzianki robię z jagodami leśnymi, na co zresztą wskazuje sama nazwa tych bułek. Przygotowan[…]

  • Ten przepis jest potwierdzeniem na to, iż w tempurze robić można nie tylko warzywa czy owoce morza lecz również nieco bardziej wyszukane produkty, takie jak chociażby kwiat bzu. Raz w roku mamy kilka tygodni w cią[…]

  • Zrobiłam ostatnio dość spory słoik ogórków małosolnych, zbyt dużo aby zjeść je wszystkie na kanapce. Musiałam zatem spożytkować je również w jakimś daniu i padło na sałatkę. Sałatka z ogórkami małosolnymi okazała[…]

  • Młode ziemniaki z czosnkiem i natką to prosty dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Można je podać również jako danie główne z maślanką, kefirem czy kwaśną śmietaną. To danie jarskie jest szybkie do przygotowania i[…]

  • Tempura to obtoczone w lekkim cieście warzywa, owoce morza, drób oraz wiele innych produktów spożywczych. Danie to zrobić można z niemalże większości produktów ale najpopularniejszymi są krewetki, cukinia, o[…]

  • Puszyste naleśniki marchewkowe, które podać można na wytrawnie bądź na słodko. Te proste naleśniki robię z ciasta naleśnikowego do przygotowania, którego dodaję podsmażoną na oleju tartą marchew. Dodatek marchw[…]

  • Domowe ogórki małosolne to delikatne w smaku, kruche ogórki gotowe do spożycia już drugiego dnia od przyrządzenia. Robi się je bardzo szybko, a samo ich przygotowanie jest niezwykle łatwe. Przepis, po który s[…]

  • Przymierzałam się w tym roku do posadzenia bobu w moim przydomowym ogródku warzywnym, ale koniec końców nic mi z tego wyszło. Pozostaje mi zatem zaopatrywać się w to warzywo w markecie bądź na ryneczku. Jako, iż[…]

  • Załaduj więcej