MeCooks

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Remoulade 2 lata temu

    Remoulade to zimny sos na bazie majonezu. W zależności od regionu, w którym sos ten jest przygotowywany, może zawierać różne dodatki. Poza majonezem w remoulade znaleźć można musztardę, ogórki kiszone, chrzan, pap[…]

  • Roladki z bakłażana i orzechów włoskich czyli gruzińskie badrijani nigvzit, to jedno z popularniejszych dań kuchni tego kraju. Danie to podawane jest na zimno jako przekąska, często jako akompaniament do gruzińs[…]

  • Ciasto czekoladowe z kremem truflowym i pomarańczą to sprawdzone ciasto, które zawsze się udaje. To ciasto robiłam już kilka razy i najczęściej było to z okazji imienin lub urodzin. Jest ono bardzo smaczne,[…]

  • Kotlety mielone to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła je często głównie na niedzielny obiad. Były to proste kotlety bazujące na wieprzowinie, bułce, jajku, odrobinie soli oraz pieprzu. W kotletach[…]

  • Boczniaki to bogate w białko, kwas foliowy i witaminy grzyby, których kapelusze kształtem przypominają muszlę ostrygi. Mają różnorodną kolorystykę i spotkać można je w kolorze popielatym, brązowym, białym, beżu[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Gorąca czekolada 2 lata temu

    Domowa gorąca czekolada to pyszny napój mleczny, który idealnie sprawdzi się podany w chłodne, jesienne wieczory. Ta czekolada jest niezwykle prosta do zrobienia, pełna aromatu i przepyszna. Do przygotowania gorąc[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Leczo z jajkiem 2 lata temu

    Leczo to węgierskie danie robione z papryki, pomidorów oraz cebuli. Duszone warzywa do smaku doprawia się papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Danie to może mieć prostą formę czyli składać się z samych tylk[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Trufle kokosowe 2 lata temu

    Te trufle kokosowe zrobiły ostatnio furorę wśród mojej rodziny oraz przyjaciół. Każdy kto ich skosztował pytał mnie o przepis Sama muszę, iż nie dziwię się moim gościom, gdyż osobiście uwielbiam te właśnie trufle.[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Aligot 2 lata, 1 miesiąc temu

    Aligot to popularne we Francji danie, które powstaje z połączenia puree ziemniaczanego z żółtym serem, śmietanką, masłem oraz często także z czosnkiem. Ser, który Francuzi dodają do tego dania to ser Tomme fraîch[…]

  • Mięciutkie i puszyste racuchy dyniowe ze śliwkami to świetna propozycja na śniadanie bądź na kolację. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, gdyż najpierw łączymy drożdże z letnim mlekiem, po czym dodajemy poz[…]

  • Tym razem zapraszam na danie rybne, a dokładniej rzecz ujmując na tatar z marynowanego śledzia. Jak na tatar przystało, wszystkie składniki wykorzystane do jego przygotowania są zimne, niczego nie gotujemy, ani n[…]

  • Drożdżówka to słodki wypiek z mąki, jajek, tłuszczu, drożdży oraz mleka. Ciasto drożdżowe jest dość proste i łatwe do przygotowania, jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Czas zajmuje wyrastanie ciasta, a pot[…]

  • Kremowe, delikatne i aromatyczne risotto z cukinii i pomidorów, to danie jarskie, które zachwyca swoim smakiem. Danie to pomimo swojej prostoty i faktu na to, iż bazuje tylko i wyłącznie na warzywach, idealnie spra[…]

  • Sałatka z dynią, kozim serem i szynką parmeńską, skropiona lekkim dressingiem z oliwy i soku z cytryny, to sałatka, którą bardzo często robię w okresie jesiennym. Przyrządzam ją z różnych odmian dyni, jednak najczę[…]

  • Przyprawa kreolska to połączenie suszonej papryki mielonej z ziołami, solą oraz pieprzem. Popularne zioła, które spotkać można w tej przyprawie to tymianek, oregano oraz bazylia, jednak sięgnąć można również po[…]

  • Naleśniki z jabłkami to pyszne danie, które w moim domu serwuję często na lunch lub na deser. Jest to proste danie jarskie, które przygotować można w miarę szybko i które nie wymaga wykorzystania nie wiadomo j[…]

  • Pieczarki z czosnkiem i tymiankiem to danie jarskie, które sprawdza się podane jako przystawka, przekąska lub dodatek do innych dań. Jest to proste danie, gdyż bazuje na kilku tylko składniach, a jego przyg[…]

  • Szynka z indyka z szynkowaru to soczysta domowa wędlina, do przygotowania której gorąco Was zachęcam. Odkąd zakupiłam mój szynkowar jem praktycznie tylko i wyłącznie domową wędlinę, obecnie bardzo rzadko zdar[…]

  • Ciasto Hawana to połączenie biszkoptu z ciastem kokosowym i masą budyniową. Jest to ciasto z kremem, dlatego też wydawać by się mogło, iż jest dość ciężkie, jednak nic bardziej mylnego. Sam biszkopt jest puszyst[…]

  • Pulpety szwedzkie to małe pulpeciki w kremowym sosie. Ich podstawą jest mięso mielone wołowe połączone z mięsem wieprzowym, jajko, bułka, cebula oraz przyprawy. Z masy mięsnej formowane są małe kulki, które najp[…]

  • Załaduj więcej