MeCooks

  • Drożdżówki to bułeczki, które uwielbiam piec. Zarówno te na słodko jak i te z wytrawnym nadzieniem, cieszą się w moim domu niezwykłym powodzeniem. Ciasto, z którego powstają słodkie drożdżówki robię nieco ina[…]

  • Łosoś wędzony to ryba, po którą ostatnimi czasy sięgam dość regularnie. Obok sera i szynki jest ona jednym z moich ulubionych składników, które wykorzystuję robiąc śniadania oraz kolacje. Rybę tą podać można na[…]

  • Zapiekana tortilla z kurczakiem i warzywami to danie, które świetnie sprawdza się podane na obiad lub jako przekąska. W daniu tym placki tortilli wypełniłam nadzieniem z mięsa drobiowego, pieczarek, cebuli oraz c[…]

  • Tajska zupa z dodatkiem czerwonej pasty curry to danie, którym zajadać można się bez końca. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy tak jak i ja uwielbiają połączenie owoców morza ze świeżymi ziołami, wa[…]

  • Ciasto Madagaskar jest połączeniem biszkoptu kakaowego z biszkoptem makowym, kremem budyniowym, winogronem oraz galaretką. Ciasto to pięknie prezentuje się na talerzu, jest kremowe oraz owocowe w smaku. Najl[…]

  • Domowe gołąbki z kaszą i grzybami to pyszne danie wegetariańskie, w którym nie znajdziecie mięsa. Tradycyjne gołąbki robię zawsze z dodatkiem boczku, kiełbasy oraz sporej ilości golonki bądź też mięsa, na prz[…]

  • Świeża, lekka sałatka z chrupiącym boczkiem to danie, które śmiało podać można na lunch, przystawkę bądź zaserwować gościom na wszelakich uroczystościach. Uwielbiam robić tego typu sałatki, gdyż poza świeżymi war[…]

  • Sos ranczerski wywodzi się z Ameryki. Jest to dressing sałatkowy robiony w głównej mierze z majonezu, maślanki, ziół oraz przypraw. Popularne zioła, które wykorzystywane są w tym dressingu to szczypiorek, natka pie[…]

  • Z placków naleśnikowych wyczarować można całe mnóstwo pysznych dań. Naleśniki podawać można z ulubionym nadzieniem bądź wykorzystać je jako bazę innych dań. Wspaniale smakują faszerowane mięsem i zapiekane w sosi[…]

  • Kasza jaglana z warzywami to danie wegańskie, które sprawdza się podane jako danie główne bądź jako dodatek. Serwowane jako dodatek świetnie komponuje się z pieczoną jagnięciną, wołowiną oraz dziczyzną. Da[…]

  • Śledzie po cygańsku to zimne danie robione z filetów śledziowych, ogórków, grzybów oraz cebuli. Po pokrojeniu składniki mieszane są z sosem na bazie ketchupu, musztardy i doprawiane do smaku pieprzem, solą ora[…]

  • Zupę krem przygotować można z większości warzyw, lecz są takie warzywa, z których zupa ta robiona jest najczęściej. Do najbardziej popularnych z pewnością zaliczyć można zielony groszek, dynię, cukinię, piec[…]

  • Naleśniki to danie mączne robione z jajek, mleka oraz mąki. Z ciasta naleśnikowego smaży się cienkie placki, zwane naleśnikami, które po usmażeniu najczęściej podawane są z dodatkiem nadzienia. Nadzienie d[…]

  • Polenta czyli mąka bądź kasza kukurydziana, która wywodzi się z Włoch, gdzie to cieszy się dużą popularnością. Po ugotowaniu można ją podać na ciepło jako na przykład dodatek do dań obiadowych, bądź przygotować[…]

  • Kiełbaski w boczku to popularne w wielu krajach danie, które przygotujesz z dwóch tylko składników. W Anglii danie to znane jest pod nazwą “pigs in blankets”, co w wolnym tłumaczeniu znaczy “świnki pod kocykiem”[…]

  • Prosta rolada marchewkowa wypełniona kremowym nadzieniem z serka, ricotty, sera żółtego i szczypiorku to danie, które idealnie sprawdza się podane na przyjęciach. Podstawą tej prostej rolady jest puszyste ciasto[…]

  • Ziemniaki fondant wywodzą się z Francji. Jest to danie, w którym ziemniaki po obraniu kroi się w cylindry, odcina końcówki, a następnie rumieni się stojące w pozycji pionowej ziemniaki na maśle. Podpieczo[…]

  • Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem, papryką marynowaną, korniszonami i kukurydzą to pyszne danie na zimno, które świetnie sprawdza się podane na uroczystościach rodzinnych. Zaserwować można ją na imieninach,[…]

  • Kompot czyli napój owocowy robiony z takich owoców jak jabłka, truskawki, maliny, czereśnie, brzoskwinie czy rabarbar. Podawać można go na ciepło bądź na zimno. W okresie letnim kompot przyrządza się ze świeżych o[…]

  • Vanillekipferl to wywodzące się z Austrii, ale popularne także w Niemczech, Szwajcarii, na Węgrzech oraz w Polsce ciasteczka migdałowe. Ciasteczka te robi się z mąki, cukru, tłuszczu, wanilii i mielonych migdałó[…]

  • Załaduj więcej