krzyskuchnia
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Masa do wafli z galaretką. 5 lat temu
Składniki : do przełożenia 5 wafli25 dkg masła lub margaryny1 szklanka ( 250 ml ) cukru kryształu1 szklanka ( 250 ml ) śmietany 18 %1/2 szklanki mleka w proszku1 galaretka owocowaSposób wykonania : Do ron[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka ziołowa ( dodająca witalności ). 5 lat temu
Składniki :1 l wytrawnego wina gronowegogarść dziurawcagarść macierzankigarść przemrożonych owoców jarzębiny1 – 2 szklanki mioduSposób wykonania : Zioła i owoce jarzębiny wsyp do rondla lub garnka najlepiej z[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Bardzo krucha szarlotka. 5 lat temu
Składniki : na blaszkę o wymiarach 20×33 cm40 dkg mąki25 dkg masła lub margaryny5 dkg smalcu5 łyżek cukru kryształucukier waniliowy3 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaPowidło jabłkowe :1 i 1/2 kg jabłek[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Pychotka z jabłkami. 5 lat temu
Składniki : Na blaszkę 22 x 35 cm3 szklanki mąki tortowej lub krupczatki3 łyżki cukru pudru1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g masła1 łyżka smalcu 140 g serka homogenizowanego waniliowego Czytaj dalej
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka z korzenia kurkumy ( na wiele dolegliwości ). 5 lat, 1 miesiąc temu
Składniki :50 g świeżego kłącza kurkumy1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu1 szklanka ( 250 ml ) czystej wódki 40 %1 szklanka ( 250 ml ) miodu najlepszy będzie leśny, malinowy, lipowy lub gryczanySpo[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak usunąć goryczkę z bakłażana. 5 lat, 1 miesiąc temu
Bakłażany stracą swój gorzki smak, jeśli przed przyrządzeniem ich włożymy do osolonej wody na dłuższy czas. Najwygodniej jednak jest pokroić je w grube plastry, posolić dość obficie (najlepiej solą himalajską), o[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak łatwiej zdjąć skórkę z ugotowanych buraków ćwikłowych. 5 lat, 1 miesiąc temu
Ugotowane buraki ćwikłowe zaraz po odcedzeniu przelewamy zimną wodą ( najlepiej zrobić to na cedzaku lub sitku ), wówczas z łatwością zdejmiemy z nich skórkę. Warto pamiętać, aby podczas obierania i krojenia bur[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka imbirówka z miodem i cytryną ( do herbaty ). 5 lat, 1 miesiąc temu
Składniki :1 szklanka startego świeżego korzenia imbiru3 – 4 cytryny1/2 szklanki miodu ( najlepiej lipowy, gryczany lub leśny )0,5 l czystej wódki 40 %Sposób wykonania : Imbir dokładnie umyj najlepiej szczot[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka czosnkowo – goździkowa ( Na trudne do wyleczenia infekcje ). 5 lat, 1 miesiąc temu
Składniki :1/2 szklanki drobniutko posiekanego czosnku2 łyżki utłuczonych w moździerzu goździków10 ml nalewki z propolisu ( do kupienia w aptece )1 szklanka ( 250 ml ) alkoholu 70 % Sposób wykonania : Do czysteg[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka z owoców tarniny ( słodka, deserowa ). 5 lat, 2 miesiące temu
Składniki :4 – 5 szklanek dojrzałych owoców tarniny1 szklanka miodu najlepiej wrzosowego2 szklanki cukru ( może być trzcinowy )1 l alkoholu 70 %kilka goździkówkilka ziaren jałowca Sposób wykonania : Owoce ta[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Kiedy zbieramy owoce pigwowca japońskiego. 5 lat, 2 miesiące temu
Zbiór owoców pigwowca japońskiego zaczynamy już pod koniec września, najlepszym terminem jest jednak październik, a czasem nawet początek listopada. Dojrzałość owoców zależy także od odmiany oraz pogody w dan[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Sok z owoców czarnego bzu ( na cukrze trzcinowym ). 5 lat, 2 miesiące temu
Składniki :2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu1 l wody ( najlepiej źródlanej )70 dkg cukru trzcinowego2 cytrynySposób wykonania : Owoce czarnego bzu płuczemy, odrywamy z gałązek, wsypujemy do garnka najlepie[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka z owoców pigwowca ( do herbaty ). 5 lat, 2 miesiące temu
Składniki :około 20 szt. dojrzałych owoców pigwowca japońskiego3 szklanki cukru ( najlepiej trzcinowego )0,5 l czystej wódki 40 %Sposób wykonania : Owoce na nalewkę muszą być zdrowe, bez czarnych plam i innych oz[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Kiedy najlepiej zbierać owoce jarzębiny na nalewkę. 5 lat, 2 miesiące temu
Pierwszą rzeczą podczas zbierania owoców jarzębiny przeznaczonych na przetwory jest to, aby zawsze zbierać owoce z drzew, które rosną z dala od zakładów przemysłowych oraz dróg ! Owoce jarzębiny przeznaczon[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka z owoców jarzębiny ( z cytryną ). 5 lat, 2 miesiące temu
Składniki :5 szklanek dojrzałych owoców jarzębiny1 łyżeczka otartej skórki z cytrynysok z 2 średnich cytryn1 i 1/2 szklanki cukru lub 2 szklanki miodu wielokwiatowego 1 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka z owoców dzikiej róży ( z ziołami ). 5 lat, 2 miesiące temu
Składniki :5 szklanek dojrzałych owoców dzikiej róży1 łyżka suszonej mięty1 łyżka suszonego rumianku3 – 4 goździki2 niepełne szklanki miodu kwiatowego1 l czystej wódki 40 %Sposób wykonania : Owoce dzikiej róży[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka z owoców głogu ( słodka, deserowa ). 5 lat, 2 miesiące temu
Składniki :3 szklanki dojrzałych owoców głogu2/3 szklanki suszonych śliwek ( bez pestek )1 łyżka rodzynek1/2 laski wanilii4 łyżki miodu1 – 2 cytryny1 l czystej wódki 40 %200 ml wody ( najlepiej źródlanej[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto Leśna jagoda – szybkie i smaczne. 5 lat, 2 miesiące temu
Składniki :3 duże jajka 15 dkg cukru kryształu1 mały cukier waniliowy 20 dkg jogurtu naturalnego1 łyżka śmietany 18 % 1/3 szklanki oleju30 dkg mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta mielonej[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Sos pomidorowy ( do spaghetti , pizzy ). 5 lat, 2 miesiące temu
Składniki :3 kg pomidorów4 – 5 ząbków czosnku2 łyżki oliwy z oliwekpo 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii1 łyżeczka soli niejodowanej np. kłodawskiejpieprz czarny mielony Sposób wykonania : Pomidory myjemy, nac[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka jesienna ( do obiadu ). 5 lat, 2 miesiące temu
Składniki :3 marchewki1 mały seler1 korzeń pietruszki 1 jabłko ( najlepiej lekko kwaskowate )1 mały por 2 łyżki dobrego majonezu 2 łyżki śmietany 18 %Zielona natka pietruszki, selera, jeden listek jarmuzu ([…]
- Załaduj więcej