krzyskuchnia
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Kompot z pigwy i jabłek na zimę. 1 rok, 6 miesięcy temu
Kompot jest smaczny i aromatyczny. Składniki :dojrzałe owoce pigwyjabłkacukierwodakilka goździkówkora cynamonuSposób wykonania : Pigwę i jabłka umyj, osusz, pokrój na ćwiartki razem ze skórką , usuń gniazda nasi[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Syrop z pigwowca japońskiego ( z imbirem i miodem ). 1 rok, 6 miesięcy temu
Syrop z pigwowca japońskiego na miodzie. Składniki :1 kg owoców pigwowca japońskiego10 dkg świeżego korzenia imbiru0,5 l płynnego miodu naturalnego ( np. wielokwiatowego ) Sposób wykonania : Owoce pigwowc[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Buraczki ćwikłowe na zimę. 1 rok, 6 miesięcy temu
Warto zrobić takie buraczki, smakują wyśmienicie, a nie potrzeba do ich zrobienia dużo składników. Buraczki te możemy podawać jako dodatek do drugiego dania np. z ziemniakami i mięsem lub posmarować nimi kana[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Placuszki z dyni – jak ziemniaczane. 1 rok, 6 miesięcy temu
Placuszki najlepiej smakują z ketchupem. Składniki :50 dkg miąższu z dyni ( bez pestek i skórki )2 całe jajka1/2 szklanki mąki pszennej2 – 3 łyżki oliwy z oliweksólpieprz czarny mielonyszczypta mielonego[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Marynowane prawdziwki. 1 rok, 6 miesięcy temu
Składniki :2 kg prawdziwków ( lub innych leśnych grzybków )2 l wody2 łyżki soli niejodowanejlistki laurowebiała gorczycaczarny pieprzziele angielskie1 średnia cebulaMarynata :1 l wody1 łyżeczka soli2 czubate ł[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak przechowywać suszone grzyby. 1 rok, 6 miesięcy temu
Suszone grzyby przeznaczone do przechowywania muszą być dobrze wysuszone, powinny się łamać. Najlepiej przechowywać je w szklanych słoikach. Słoiki muszą być dokładnie umyte, wysuszone i wyparzone w piekarniku[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto na domowy makaron. 1 rok, 7 miesięcy temu
Składniki :60 dkg mąki pszennej typ 5001 całe jajkookoło 270 ml letniej wody szczypta soliSposób wykonania : Mąkę przesiewamy na stolnicę , na środku robimy dołek. Do dołka wbijamy jajko, wlewamy wodę , dodajemy[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Powidło z jabłek ( na zimę ). 1 rok, 7 miesięcy temu
Powidło jest smaczne, możemy go wykorzystać do jabłecznika lub deserów np. polać nim ugotowany ryż na talerzykach. Ja zrobiłem powidło ze starej odmiany jabłek „Cytrynówka”, w zależności od odmiany i kwaśności[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Powidło z dyni jabłek i pomarańczy. 1 rok, 7 miesięcy temu
Powidło jest bardzo smaczne i zdrowe. Powidło jest aromatyczne, smaczne i zdrowe. Nadaje się np. jako nadzienie do naleśników, ciast itp. Kto je raz zrobi będzie je robił co roku. Z tej porcji wyszło mi 8 słoików[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Powidło śliwkowe ( na zimę ). 1 rok, 7 miesięcy temu
Składniki :4 kg dojrzałych śliwek węgierek12 łyżek cukru trzcinowego1/4 szklanki wody 1 opakowanie pektyny ( 30 g ) opcjonalnieSposób wykonania : Śliwki płuczemy, przekrawamy na połówki, drylujemy, miąższ kro[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto na pierogi z jajkiem. 1 rok, 7 miesięcy temu
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Składniki na około 60 pierogów : 65 dkg mąki pszennej1 całe jajko1/3 łyżeczki soli niejodowanejokoło 300 ml letniej wodyszczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie ) Sposób[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Aromatyczny kompot z gruszek ( na zimę ). 1 rok, 8 miesięcy temu
Kompot z gruszek jest smaczny i orzeźwiający. Składniki :gruszki ( nie całkiem dojrzałe )cukierwodagoździki, kora cynamonu (opcjonalnie)Sposób wykonania : Gruszki myjemy w zimnej wodzie, odcinamy ogonki, kroimy[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Kompot z mirabelek ( na zimę ). 1 rok, 8 miesięcy temu
Aromatyczny kompot z mirabelek. Składniki :dojrzałe śliwki mirabelkicukierwoda ( najlepiej źródlana )Sposób wykonania : Śliwki mirabelki umyj pod bieżącą wodą . Napełnij nimi słoiki do połowy lub trochę więcej[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Domowy ketchup ( na zimę ). 1 rok, 8 miesięcy temu
Domowy ketchup = niebo w gębie. Składniki :3 kg dojrzałych mięsistych pomidorów2 marchewki 1 korzeń pietruszki1 duża cebula 1 mały korzeń selera3 – 4 ząbki czosnku4 łyżki cukru 1 łyżka płaska soli1 płaska ł[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Młoda kapusta ze skwarkami. 1 rok, 9 miesięcy temu
Składniki :1 średnia główka młodej kapusty2 – 3 łyżki smalcu ze skwarkami1 gałązka koperku z nasionami1 – 2 łyżeczki nasion kminkusólpieprz czarny mielony2 – 3 gałązki młodego koperku2 gałązki natki pietruszki[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nawadniający napój na upalne dni . 1 rok, 10 miesięcy temu
Taki napój doskonale nawodni Twój organizm. Składniki :2 l zimnej wody1 łyżka miodu1 łyżka soku z cytrynyszczypta soli ( najlepiej nieoczyszczonej np. kłodawskiej )Sposób wykonania : Wodę wlewamy do garnka[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Kompot z rabarbaru. 1 rok, 10 miesięcy temu
Kompot podajemy schłodzony. Składniki :3 l wody80 dkg rabarbaru20 – 25 dkg cukruSok z cytryny ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki 2 – 3 cm. Wodę wlewamy do garnka, wsyp[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Buraczki gotowane z majonezem do obiadu. 1 rok, 11 miesięcy temu
Składniki :4-5 średnich ugotowanych buraczków ćwikłowych2-3 łyżki dobrego majonezu2-3 łyżki śmietanysólpieprz czarny mielony1 łyżka soku z z cytryny lub octu winnegoSposób wykonania : Buraczki gotujemy w le[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem. 1 rok, 11 miesięcy temu
Ciasto nie jest zbyt słodkie, ani kwaśne. Składniki na ciasto kruche :2 i 1/2 szklanki o pojemności 250 ml mąki pszennej250 g miękkiego masła lub margaryny3 łyżki cukru pudru5 żółtek2 płaskie łyżeczki pro[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak usunąć przyklejone ciasto do stolnicy. 2 lata temu
Do zeskrobania ciasta przyklejonego do stolnicy lub kuchennego stołu potrzebna nam będzie szpachelka, najlepiej nierdzewna. Szpachelką z łatwością usuniemy przyklejone ciasto do stolnicy. Musimy tylko uważa[…]
- Załaduj więcej