jednopalnikowa.wordpress.com
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Koktajl pomarańczowo-jabłkowy z siemieniem lnianym 9 lat, 7 miesięcy temu
Dziś proponuję coś prostego, lekkiego i zdrowego do picia – pyszny mleczny koktajl z pomarańczą i jabłkiem. Doskonały, a przy tym sycący!;)
SKŁADNIKI:
– pomarańcza (polecam przepyszne portugalskie – bardzo tanie[…] -
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Tikka Masala z mieloną wieprzowiną i soczewicą 9 lat, 8 miesięcy temu
Ciągle mam pewien zapas produktów firmy PATAK’S, które jakiś czas temu wygrałam. Dziś postanowiłam sięgnąć po sos Tikka Masala i stworzyć coś z mięsa mielonego, soczewicy zielonej, szalotek, czosnku oraz[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Kotlety z jajek 9 lat, 8 miesięcy temu
Kotlety z jajek to kolejne, po kotletach z sera, proste i mało kosztowne danie, równocześnie bardzo smaczne! Możemy je zrobić na bardzo wiele sposobów: zrezygnować z czosnku, zamienić koperek, pietruszkę lub/i[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Kotlety z sera 9 lat, 8 miesięcy temu
Niedawno zadane mi pytanie o to, jak przyrządzam kotlety z sera, uświadomiło mi, że być może wrzucenie tak prościutkiego przepisu będzie tu jednak uzasadnione. Niektórzy mogli je robić bardzo dawno i nie pamiętać[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Sałatka jarzynowa 9 lat, 8 miesięcy temu
Często wykorzystujemy włoszczyznę do ugotowania zupy, a potem nie mamy co z nią zrobić, bo zależy nam na efekcie zupy klarownej. Choćby rosół jest dobrym przykładem. Jednym z prostszych sposobów wykorzystania[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Czarny makaron linguine z owocami morza, pomidorkami koktajlowymi i halibutem w sosie sojowo-czekoladowym 9 lat, 8 miesięcy temu
Czarny makaron fascynował mnie już od jakiegoś czasu, choć nigdy dotąd nie miałam okazji go spróbować. Postanowiłam to zmienić, robiąc lekką romantyczną kolację z jego udziałem. Wiadomo, że doskonale smakuje (i[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Bataty faszerowane kiełbasą i warzywami z serem 9 lat, 8 miesięcy temu
Poniższy przepis to mój autorski pomysł na proste „chłopskie” smaki przełamane słodyczą batatów i szlachetnością papryk!;)
SKŁADNIKI:
– 4 średniej wielkości bataty
– 2 kiełbasy juhaskie
– 9 małych cebulek[…] -
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Francuska zupa cebulowa na białym winie 9 lat, 8 miesięcy temu
Przepisy na zupę cebulową na moim blogu są już dwa (zupa cebulowa oraz krem serowo-cebulowy), jednak – ponieważ od przybytku głowa podobno nie boli – dziś podzielę się trzecim! Nie różni się może diametralnie od[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Pomarańczowo-cytrynowy sok zagęszczony z miętą 9 lat, 8 miesięcy temu
Popularny malinowy sok zagęszczony jest zawsze dobrym pomysłem, ale może się trochę znudzić, dlatego wymyśliłam własny, domowy sok zagęszczony z pomarańczy i cytryn z dodatkiem aromatycznej mięty. Jest bardzo[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Tortille faszerowane łososiem w aksamitnym sosie serowym na winie z czerwonym kawiorem i koperkiem 9 lat, 8 miesięcy temu
Mimo, że kiedyś sobie postanowiłam, że placki tortilli do jakiegokolwiek dania, w którym będę je chciała wykorzystać przygotuję sama, będąc wczoraj po pracy w sklepie i szukając czegoś na nieskomplikowany obiad[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Pasta warzywna w stylu włoskim 9 lat, 8 miesięcy temu
Trochę inspirując się grecką potrawą – μελιτζανοσαλάτα, wymyśliłam pastę z większej liczby warzyw, które często pojawiają się w kuchni włoskiej. Oczywiście można ją spożywać na ciepło, jako sos do makaronów, ja[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Kotleciki schabowe à la jagnięce z kością 9 lat, 8 miesięcy temu
Czasami (zwłaszcza w mniejszych miastach) bardzo chcemy kupić jakieś konkretne mięso, a jednak asortyment sklepowy nam na to nie pozwala. Tak się też stało w tym przypadku – zamarzyły mi się uwielbiane w Grecji […]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Buraki z czosnkiem po grecku (παντζάρι με σκόρδο) 9 lat, 8 miesięcy temu
Nie będzie to przepis; raczej sposób zaserwowania ugotowanych buraków na zimno – znakomitego dodatku do dań głównych, zwłaszcza mięsnych. Potrawa jest porażająco łatwa i niesłychanie smaczna. Do tej pory zetknęłam[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Dip z kiszonych ogórków 9 lat, 8 miesięcy temu
Po raz pierwszy zetknęłam się z tym cudownym sosem na greckiej wyspie Thassos w bezapelacyjnie najlepszej fast foodowej knajpce – Panos Place. I tak naprawdę nigdzie indziej się z nim już nie spotkałam – ani na[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Paella, czyli ryż z kurczakiem i owocami morza 9 lat, 8 miesięcy temu
Paella [wym. paeja] to danie, którego głównymi składnikami są ryż i szafran. Kiedy po raz pierwszy – jako mała dziewczynka – zetknęłam się z jej drobiowo-morską odmianą (choć niestety nie w Hiszpanii, skąd potrawa[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Sałatka ziemniaczana z selerem naciowym, rodzynkami i szczypiorkiem 9 lat, 8 miesięcy temu
Poniższy przepis wymyśliłam, spędzając kiedyś Święta Bożego Narodzenia na greckiej wyspie Thassos. Pyszna, bardzo łatwa i szybka do przygotowania słodko-słona sałatka ziemniaczana sprawdzi się zarówno na[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Bakłażany faszerowane sosem pomidorowo-serowym 9 lat, 9 miesięcy temu
Zarówno miłośnicy bakłażana, jak i ci, którym wydaje się mdły i nieciekawy, będą tym daniem zachwyceni! Jest ono moją prywatną włoską wariacją na temat greckiej potrawy papoutsakia. Tym z naszych gości, którzy nie[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Bazyliowo-czosnkowo-serowe paluchy pizzowe 9 lat, 9 miesięcy temu
Bazyliowo-czosnkowo-serowe paluchy pizzowe to szybka przekąska, którą niedawno wymyśliłam. Jej bazą jest ciasto pizzowe. Paluchy idealnie sprawdziły się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałym ich[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli 9 lat, 9 miesięcy temu
Awanturka makrelowa to jeden z prostszych pomysłów na zdrową, samodzielnie przygotowaną pastę kanapkową. Do jej przyrządzenia nie potrzeba ani umiejętności kulinarnych ani wielkiej ilości czasu. Wystarczy kilka[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Burgery z soczewicy z pikantnym sosem śliwkowym 9 lat, 9 miesięcy temu
Pozostając pod dużym wrażeniem filmu „Fast Food Nation” oraz dokumentu „Korporacyjna żywność” (gorąco zachęcam do zapoznania się z moim przeglądem wszelkiego typu filmów związanych z kulinariami, dostępnym TUTAJ),[…]
- Załaduj więcej