Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Salmorejo cordobés 9 lat, 3 miesiące temu
Dokładnie dwa lata temu zakochałem się w Andaluzji. Podróżując z miasta do miasta, poznawałem tamtejsze ulice, ludzi, zwyczaje, kuchnię i kulturę. Każdy zakątek Andaluzji skrywał inną pyszną historię. Opowieści o[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wrocławscy Ulicożercy – Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 9 lat, 3 miesiące temu
Do Browaru Mieszczańskiego przybyli wędrowcy w swoich odpicowanych brykach, wioząc prawdziwe skarby zamknięte w swych bagażnikach. Wiodąc na pokuszenie Wrocławianom głodnym, przygotowali ucztę w stylu dogodnym.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 9 lat, 3 miesiące temu
Ten przepis to zabawa jedzeniem. Z jednej strony prostota i minimalizm, z drugiej złożoność barw, tekstur i smaków. Moim celem było tutaj połączenie kilku pozornie niepasujących ze sobą kawałków układanki i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Penne z pesto z czerwonej kapusty 9 lat, 3 miesiące temu
Zastanawialiście się kiedyś w jaki sposób zdrowo i smacznie nakarmić czteroosobową rodzinę za dychę? I czy jest to w ogóle wykonalne? Okazuje się, że tak. Do takich wniosków doszedłem po warsztatach z chłopakami z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami 9 lat, 3 miesiące temu
Lato kochamy nie tylko za błogie wakacyjne lenistwo i słońce, ale również za wszelkie owoce lasu, którymi wypełniamy nasze koszyki po brzegi, by móc później delektować się nimi podczas pikników czy długich ciepłych[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wrocławscy Ulicożercy. Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa. 9 lat, 3 miesiące temu
Kochani! W imieniu organizatorów, pragnę Was zaprosić w kolejny weekend sierpnia na wrocławski Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa! Najbliższa edycja Wrocławskich Ulicożerców obfitować będzie w smaki i aromaty[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Lemoniada lawendowa 9 lat, 3 miesiące temu
Będąc w te wakacje w Gdyni, zauważyłem, że panuje tam moda na lemoniadę z dodatkiem lawendy. Pewnego dnia, odwiedziwszy prowansalską śniadaniownię zapragnąłem spróbować tego napoju. Niestety okazało się, że w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ślonski wege łobiod sprytnej gospodyni, czyli gumiklyjzy z bobu, modro kapusta i medaliony z bakłażana 9 lat, 3 miesiące temu
Chociaż zostałem wychowany na Śląsku Dolnym, w którym tradycje kulinarne zostały przywiezione z różnych zakątków Polski i wymieszane w jednym kotle, to sama kuchnia górnośląska jest mi bardzo bliska. Porządny[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Blog Day 2015 9 lat, 3 miesiące temu
Moi Drodzy, zostałem nominowany do piątki najlepszych blogów kulinarnych na Dolnym Śląsku. Jest mi niezmiernie miło, że moja praca została tak wysoko doceniona. Jednak, żeby wygrać, potrzebuję Waszej pomocy! Jeżeli[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, H₂O – nawodnij się ze smakiem! 9 lat, 3 miesiące temu
Ufff, jak gorąco! Dziś termometry we Wrocławiu wskażą 37°C. Chyba nie muszę nikomu przypominać, jak ważne jest picie dużych ilości wody przy takim upale. Często jednak, zamiast sięgać po nią w formie czystej,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 9 lat, 3 miesiące temu
Gdy szukam nowych inspiracji, często patrzę na przepisy moich przodków. Często takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mój pierwszy raz z See Bloggers 9 lat, 3 miesiące temu
Mówi się, że pierwszych chwil się nie zapomina. Odnosząc się tylko i wyłącznie do blogosfery, pamiętam te wszystkie miłe (i niemiłe) wydarzenia, które przytrafiły mi się po raz pierwszy – pierwszy post, pierwszy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Letnia sałatka makaronowa z bobem 9 lat, 4 miesiące temu
Latem w mojej kuchni królują sałatki. Na straganach jest tyle cudownych warzyw, że grzechem byłoby ich nie wykorzystywać na co dzień w kuchni. Główny cel – ma być lekko i pożywnie zarazem – został w pełni[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 9 lat, 4 miesiące temu
Proste domowe babeczki z czerwoną porzeczką pod wielką bezową czapą. Są wilgotne, delikatne i tak cudownie nieidealne. Kwaśny smak porzeczki wspaniale łączy się ze słodką bezą. Właściwie więcej o nich mówić nie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bobytka, czyli kopytka z bobu 9 lat, 4 miesiące temu
Bób aż się prosił, by zrobić z niego zielone kopytka (a właściwie to ‚bobytka’). Cudowne, w optymistycznym kolorze, pachnące latem. Wprost nie można się im oprzeć! Najlepiej smakują podsmażone na bazyliowym maśle[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Lodowe lizaki piña colada z marakują 9 lat, 4 miesiące temu
Piña colada to dla mnie prawdziwy smak wakacji – zapach morza, dotyk piaszczystych plaż, ciepło promieni słońca i przede wszystkim błogie wieczory spędzone w doborowym towarzystwie z orzeźwiającymi napojami w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy 9 lat, 4 miesiące temu
Ach, cóż to była za pyszna niedziela! Pełna smaków i aromatów oraz nowo poznanych ludzi, którzy tak jak ja, kochają gotować, mówić i pisać o jedzeniu. Dwa dni już minęły, a ja nadal pozostaję pod ogromnym wrażeniem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kadry z ogrodu – lipiec 9 lat, 4 miesiące temu
W zeszły weekend nareszcie miałem czas, by wybrać się na działkę i obfotografować wszystko, co rośnie wokół i teraz pragnę się tym z Wami podzielić. Z uwielbieniem obserwowałem jak z kwiatów zapylanych przez[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 9 lat, 4 miesiące temu
Pogoda na weekend zapowiada się wspaniale! Co z tym fantem zamierzacie zrobić? Ja na przykład udaję się do ogrodu na wielkie grillowanie i zamierzam upiec takie oto szaszłyki! Może i Wy do mnie dołączycie?[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik nowojorski z czereśniami 9 lat, 4 miesiące temu
Dla mnie ten sernik to prawdziwy American dream o serniku idealnym – kremowym i aksamitnym, z delikatną nutką wanilii oraz z przepysznym sosem czereśniowym. Każdy jego kęs to prawdziwa rozkosz! Jest to zdecydowanie[…]
- Załaduj więcej