Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wielkanocne bułeczki drożdżowe z rozmarynem, pomarańczą, czarnuszką i jajkami przepiórczymi 8 lat, 8 miesięcy temu
Te urocze wielkanocne bułeczki to wariacja na temat słynnego na południu Hiszpanii ciasta drożdżowego zapiekanego z jajkami ugotowanymi na twardo. Monas de Pascua, bo tak je tam nazywają, to jeden z najbardziej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jajka w różowym majonezie 8 lat, 8 miesięcy temu
Jajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego różowego[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jajka przepiórcze marynowane w burakach 8 lat, 8 miesięcy temu
Takie jajeczka nie tylko wspaniale smakują, ale także mają fantastyczny kolor dzięki burakom. To takie miniaturowe jadalne pisanki! Pamiętajmy tylko, by nie marynować ich zbyt długo. Jedna doba w zupełności[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mazurek z makiem i konfiturą pomarańczową 8 lat, 8 miesięcy temu
Przygotowywania do Wielkanocy czas zacząć! Na pierwszy ogień idzie prosty mazurek z pomarańczami. Do kruchego maślanego ciasta dorzuciłem maku i uformowałem z niego kształt pisanki. Całość posmarowałem szybką w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Restaurant Week w Alyki: Z tęsknoty za wiosną 8 lat, 8 miesięcy temu
Kwitnąca scena restauracyjna to temat przewodni wiosennej edycji Restaurant Weeka 2016. Natura budzi się powoli do życia po długim zimowym letargu, a wraz z nią pojawiają się liczne inspiracje na talerzach. Menu,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Create Your Taste w McDonald's – Czy nadchodzi burgerowa rewolucja? 8 lat, 8 miesięcy temu
Gdy tylko dostałem zaproszenie na imprezę do McDonald’s już na wstępie miałem mieszane uczucia. Jedzenia w sieciówkach, a tym bardziej fast-foodowych po prostu unikam. Właściwie nawet specjalnie mnie tam nie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Cynamonowe ślimaczki z jabłkiem, rodzynkami i solonym karmelem 8 lat, 8 miesięcy temu
Wśród wszystkich drożdżowych wypieków jeden darzę olbrzymim uwielbieniem. Nie wiem, czy to sprawa mojego ukochanego cynamonu, czy także jego zakręconej formy, ale wszelkie cynamonowe bułeczki od szwedzkich[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Warsztaty Kulinarne: Norweski Dorsz Zimowy Skrei 8 lat, 8 miesięcy temu
Dorsz skrei to szlachetna ryba, która każdego roku pokonuje długą wędrówkę, by móc znaleźć się na naszych talerzach. Każdej zimy miliony osobników wyruszają w podróż z Koła Podbiegunowego po norweskie Lofoty, gdzie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Boeuf bourguignon – wołowina po burgundzku 8 lat, 8 miesięcy temu
O wołowinie po burgundzku słyszał pewnie każdy. To słynne francuskie danie zdobyło szczególną popularność w Ameryce dzięki Julii Child, a później także i na całym świecie za sprawą filmu Julie i Julia. Nie ukrywam,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Galettes complètes – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 8 lat, 8 miesięcy temu
Gdy jeżdżę do Paryża, to obok makaroników, bagietek i croissantów objadam się jeszcze jedną rzeczą do granic możliwości — są to crêpes, czyli słynne, cienkie jak pergamin francuskie naleśniki. Wprost szaleję za[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem 8 lat, 9 miesięcy temu
Robiąc hummus, często eksperymentuję z różnymi dodatkami według zasady „co się nawinie to nieprzyjaciel”. Oczywiście najbardziej lubię wersję klasyczną, na której niemal zostałem wychowany, bo ta sympatyczna pasta[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, #Konkurs Zmiksujmy razem coś dobrego! 8 lat, 9 miesięcy temu
Zazwyczaj to ja gotuję i wymyślam nowe przepisy dla Was, jednak tym razem chciałbym tę rolę odwrócić i zobaczyć jak Wy gotujecie. Na blogu znajduje się prawie 250 przepisów zebranych w lub z alfabetycznym spisem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Przebudzenie Barbary 8 lat, 9 miesięcy temu
Wrocławska Barbara to miejsce kultowe. Dawny bar mleczny, do którego onegdaj chadzali moi rodzice i dziadkowie po wielu latach znów pojawił się na mapie miasta. Jednak w momencie jego powrotu przestał być tylko[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pieczone grejpfruty aromatyzowane rozmarynem i wodą różaną podawane z waniliowym kremem z nerkowców 8 lat, 9 miesięcy temu
Kolejny deser u mnie jest znów inspirowany cytrusami. Owocami bardzo charakterystycznymi dla zimy, a z drugiej strony kojarzącymi się ze słońcem i upalnym latem. Cytrusy to taki sposób na tę mroźną porę roku.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Blog Roku 2015 8 lat, 9 miesięcy temu
Kochani! Biorę udział w konkursie Blog Roku i bardzo ale to bardzo potrzebuję Waszej pomocy! Jeżeli doceniacie moją pracę i uważacie, że zasługuję na to zaszczytne miano, to proszę wyślijcie SMSa o treści A11133[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bezowa korona z kremem pomarańczowym i pistacjami // wieniec bezowy 8 lat, 9 miesięcy temu
Miałem cudowny sen… śniło mi się bezowe królestwo, w którym w bezowym pałacu na bezowym tronie zasiadał bezowy król w bezowej koronie. Koronę miał obłędną niczym spod ręki wielkiego jubilera-cukiernika: wysadzana[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 8 lat, 9 miesięcy temu
Marzenia się czasem spełniają. Ale tylko wtedy kiedy ciężko się na nie pracuje. Takimi słowami chcę rozpocząć ten już drugi urodzinowy wpis. (Dacie wiarę, że to już dwa lata? Bo ja ciągle nie dowierzam). Przez ten[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami 8 lat, 9 miesięcy temu
Zimą w moim domu królują eintopfy. Gotowane w jednym garze, pełne warzyw i mięsa — przez co bardzo treściwe i zastępujące cały obiad. Takie zupy wykazują również silne właściwości rozgrzewające, na żołądku robi się[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 8 lat, 9 miesięcy temu
Hype na ramen trwa w najlepsze! Ta japońska zupa, obok sushi, stała się głównym daniem eksportowym państwa kwitnącej wiśni. Niektórzy pewnie zapytają, o co tyle hałasu. Odpowiedź jest prosta o (nie)zwykły rosół z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 8 lat, 9 miesięcy temu
Nigdy nie zapomnę mojego podekscytowania i radości, kiedy babcia dzwoniła do taty i mówiła — wpadajcie dziś na kluchy. Wtedy nic innego nie miało znaczenia i wraz z tatą czym prędzej maszerowaliśmy na obiad. To[…]
- Załaduj więcej