Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, CMYK donuts – amerykańskie pączki jak malowane 8 lat, 10 miesięcy temu
CMYK donuts to moja wariacja na temat amerykańskiego pączka, która jeszcze bardziej ma ukazać ich przynależność do popkultury. W końcu chyba każdemu taki donut kojarzy się z amerykańskimi filmami i postacią[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika 8 lat, 10 miesięcy temu
Rzadko kiedy zabieram ze sobą luch na zajęcia. Po pierwsze nie lubię nosić tych pojemników. Po drugie jedzenie po kilku godzinach od przygotowania bez możliwości włożenia go do lodówki lub podgrzania staje się[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Empanadillas de atún y verduras verdes al horno – hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami 8 lat, 10 miesięcy temu
Kiedy mieszkałem w Hiszpanii empanadillas były podstawą mojego codziennego wyżywienia. Spędzając cały dzień na zajęciach, w przerwie na lunch kupowałem takiego pierożka w uniwersyteckim barze i zazwyczaj to mi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kaszy gryczanej z pieczoną marchwią, ciecierzycą i serem feta 8 lat, 10 miesięcy temu
Często, gdy szykuję sobie boxy na uczelnię, wykorzystuję produkty, które zostały mi z obiadu. Tak zwykle kończą wszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mini serniczki z wiśniami 8 lat, 10 miesięcy temu
Tęskno mi już za owocami, a w szczególności za kwaśnymi wiśniami. Uwielbiam zrywać je prosto z drzewa i kiedy barwią ręce na karminowy kolor. To kwintesencja lata. Z wiadrem wypełnionym świeżymi wiśniami zawsze[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Fesenjan – perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 8 lat, 10 miesięcy temu
Zabieram Was w podróż na Bliski Wschód, a dokładnie spotkamy się gdzieś na pograniczu Iranu i Iraku, bo dzisiejsze danie – fesenjan (czyt. fesendżuun) jest znane zarówno w kuchni perskiej, jak i mezopotamskiej.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chili con carne, podawane z guacamole 8 lat, 10 miesięcy temu
¡Hola amigos! ¡Hoy vamos a México! Dzisiaj zabieram Was w podróż do słonecznego Meksyku. Może nie odkryjemy tam nowych lądów, ale moja wersja słynnego chili na pewno Was oczaruje. Wiem to, ponieważ nawet moja[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 8 lat, 11 miesięcy temu
Pierwszy niedzielny obiad w Nowym Roku musi być czymś wyjątkowym. W moim domu na takie okazje zwykle przyrządza się drób pieczony w całości lub sztukę mięsa. Ja postanowiłem postawić na perliczkę, którą podaną[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! 8 lat, 11 miesięcy temu
Kochani, pragnę złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia! Niech będą spokojne, radosne i pyszne! Chociaż myślę, że tego ostatniego nie trzeba Wam życzyć, bo to pewnik! 😉 W czasie,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Lizaki choinki z ciasta czekoladowego 8 lat, 11 miesięcy temu
Takie choinki to genialny sposób na jadalny prezent bądź podanie czekoladowego ciasta w niebanalny świąteczny sposób. Są ultra proste w przygotowaniu i sądzę, że nawet każdy, kto nawet nie posiada zdolności[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Glögg – skandynawski grzaniec na czerwonym winie z migdałami 8 lat, 11 miesięcy temu
W zimie lubię przede wszystkim dwie rzeczy — śnieg i grzaniec. Ten pierwszy za to, że tworzy niepowtarzalną atmosferę, a ten drugi za to, że pozwala nie odmrozić sobie wszystkich członków ciała i jak nic innego[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mincemeat pie – bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan 8 lat, 11 miesięcy temu
Mincemeat to brytyjski świąteczny klasyk, przyrządzany z przeróżnych bakalii gotowanych w cukrze oraz alkoholu (zwykle brandy) i z dodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Liebster Award – czyli kto pyta, ten długie odpowiedzi dostaje 8 lat, 11 miesięcy temu
Tydzień temu zostałem nominowany przez Trawkę Cytrynową do nagrody Liebster Award. Mimo że nie lubię takich łańcuszków i sama idea tej nagrody wydaje mi się błaha, to zrobiło mi się niesamowicie miło. Chyba tak to[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka roztopione bałwanki 8 lat, 11 miesięcy temu
Faza na ciastka w mojej kuchni wciąż trwa! Przepis na te sympatyczne bałwanki obiegł już sieć lata temu. Pamiętam, że kiedyś dość często je robiłem, jednak ostatnio odeszły one trochę wraz ze śniegiem w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciastka z orzechami pekan dla Świętego Mikołaja 8 lat, 12 miesięcy temu
Kruchutkie, delikatne i pełne orzechów – takie są te ciasteczka! Jeżeli szukacie czym uraczyć poczciwego Staruszka w przedmikołajkową noc, to już nie musicie dalej wertować sieci. Ciastka te wprost idealnie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Truflowe bałwanki z białej czekolady – Idealny prezent na Mikołajki! 8 lat, 12 miesięcy temu
Jadalne i własnoręcznie przygotowane prezenty to idealny sposób na obdarowanie bliskich i przyjaciół. Uważam, że takie upominki mają znacznie wyższą wartość, bo w końcu w ich przygotowywanie wkładamy swoje serce, a[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Targi świata: Marché Billancourt pod Paryżem 9 lat temu
Obok Lasku Bulońskiego w podparykiej gminie Boulogne-Billancourt znajduje się skromny targ, w którym swoje codzienne zakupy robią zwykli ludzie. Nie jest to miejsce turystyczne, nie urzeka piękną architekturą tak,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spaghetti alla carbonara w dyniowej odsłonie 9 lat temu
Czasami ponosi mnie fantazja i do klasycznego przepisu lubię dorzucić coś od siebie. Tym razem padło na dynię, która wręcz chciała dać się pociąć, aby tylko móc wylądować na patelni w tak doborowym towarzystwie. No[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciastka dyniowe z toffee 9 lat temu
Tymi ciasteczkami Małgosia z bloga Karmelowy.pl zdobyła moje serce podczas wspólnego pikniku z Codzisw.menu. Od naszego spotkania minęły już dwa miesiące, a Toffee Stuffed Pumkin Cookies nadal śnią mi się po[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi 9 lat temu
Ta pizza powstała na specjalne życzenie jednej z czytelniczek bloga. Tak właściwie, to myślałem, że mi się upiecze i nie będę musiał jej robić. Jednak fanki bywają wytrwałe w swoich prośbach i nie było wyjścia.[…]
- Załaduj więcej