Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tort Karmelove – z miłości do solonego karmelu 8 lat, 6 miesięcy temu
Z tego tortu jestem naprawdę dumny! Stworzyłem go dla pewnej wyjątkowej osoby — Kasi, z którą znamy się od 18 lat. Nasza przyjaźń jest jak ten karmelowy tort — słodka niczym czekolada i choć czasami przychodzą[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym 8 lat, 6 miesięcy temu
Myśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 8 lat, 6 miesięcy temu
Te babeczki to kawałeczek mięciutkiego jak chmurka biszkoptu dla każdego. Przybrane koroną z bitej śmietany i świeżymi owocami wyglądają uroczo, czyż nie? 😉 Co więcej są proste i szybkie w przygotowaniu niczym[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Frittata z pomidorkami koktajlowymi i rukolą 8 lat, 6 miesięcy temu
Frittata to jeden z moich ulubionych sposobów na niedzielne śniadania. (Chociaż poprawka, bo ostatnio gości u mnie niemal 7 razy w tygodniu). Nie dość, że tak szybko się ją robi, to jeszcze istnieje tyle[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym 8 lat, 6 miesięcy temu
Myśląc o niedeserowym zastosowaniu marakui, postanowiłem dorzucić ją do sałatki. Kwaskowaty smak owocu passiflory fajnie pasuje do winnych buraczków i ostrej rukoli. Kompozycję dopełnia słodki sos z redukowanego[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Czarne tagliatelle z krewetkami 8 lat, 6 miesięcy temu
To danie to moja interpretacja włoskiego tagliatelle al nero di seppia con gamberi. Zrobiłem je po swojemu, tak, jak najbardziej lubię i bez sztywnego przestrzegania włoskich receptur. To proste i ekspresowe danie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wegeburgery z kaszy gryczanej z wędzoną śliwką podawane z lemoniadą pietruszkową 8 lat, 6 miesięcy temu
Kiedyś burgery z kaszy gryczanej podawane z konfiturą z czerwonej cebuli miałem okazję jeść w moim ulubionym wege barze w Gdyni (Feed my Soul). Tak bardzo mi posmakowały, że postanowiłem ten pomysł powtórzyć, ale z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tajska zupa kokosowa Tom Kha Gai z boczniakami 8 lat, 6 miesięcy temu
Tom kha gai to jedna z moich ulubionych zup. Syta, rozgrzewająca i kojąca zmysły. Połączenie świeżego i kwaśnego smaku płynącego z trawy cytrynowej i liści kafiru z aksamitnym i słodkim mlekiem kokosowym oraz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gryczanka – owsianka z białej kaszy gryczanej z mlekiem kokosowym i marakują 8 lat, 7 miesięcy temu
Biała (niepalona) kasza gryczana to moje niedawne odkrycie. Bardzo żałuję, że tak późno ono nastąpiło, bo jest ona znacznie lepsza i delikatniejsza w smaku niż jej opalona siostra, a w dodatku zawiera o wiele[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu 8 lat, 7 miesięcy temu
Wrapy to fajny sposób na smaczne i pożywne drugie śniadanie lub przekąskę na imprezę. Robi je się szybko, można zawinąć w nie niemalże wszystko, co lubimy i łatwo zabrać je ze sobą w pudełku na lunch. Jeszcze do[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mini serniczki z Oreo 8 lat, 7 miesięcy temu
Oto kolejna po wiśniowych wariacja na temat serniczków w wersji mini. Proste i szybkie w przygotowaniu z popularnymi ciasteczkami stanowią nie lada pokusę dla każdego łasucha. Jeśli tak jak ja uwielbiacie Oreo, to[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Łosoś na spaghetti z rukolowym pesto 8 lat, 7 miesięcy temu
Gdy mam mało czasu na gotowanie, to zwykle sięgam po makaron z pesto, którego zawsze mam spory zapas w szafce. To taki mój comfort food i świetna opcja na wieczne zabieganie. Jednak oczywiście nie byłoby przepisu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Restaurant Week w Vivian – lekko, pysznie i z klasą 8 lat, 7 miesięcy temu
Do Vivian podczas festiwalu Restaurant Week zajrzałem w sumie z czystego przypadku. Wszystkie miejscówki, które miałem wcześniej upatrzone były już niestety zarezerwowane. Z jednej strony trochę zniechęcało mnie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 8 lat, 7 miesięcy temu
Tym klasycznym amerykańskim plackiem z pieczonych batatów zaintrygowała mnie Tren’ness Woods-Black podczas swoich odwiedzin w polskiej edycji MasterChefa. Tren’ness kontynuuje dzieło swojej babci i prowadzi jedną z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pierś kaczki w pomarańczach i cydrze 8 lat, 7 miesięcy temu
Soczysta pierś z kaczki z chrupiącą skórką to jest zdecydowanie coś, co uwielbiam. Często poszukuję nowych pomysłów na jej przyrządzenie albo po prostu korzystam ze sprawdzonych połączeń. Tym razem chodziła za mną[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja fotograficzna dla Boskiej Pragi 8 lat, 7 miesięcy temu
W zeszłą niedzielę wraz z całą (no prawie) ekipą Codzisw.menu mieliśmy niebywałą okazję uczestniczyć w warsztatach fotograficznych i przygotować fantastyczną sesję zdjęciową dla Boskiej Pragi. Śmiechu i radości[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Babeczki Monte z kremem orzechowo-śmietankowym 8 lat, 7 miesięcy temu
To najlepsze babeczki na świecie! Takie mokre i pyszne! Jakie orzechowe! Cudowne! Kremowe i delikatne! — Właśnie takie słowa usłyszałem, rozdając te babeczki znajomym. Wszyscy byli zachwyceni. Do końca nie wiem,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wyniki konkursu: Zmiksowaliśmy razem dużo dobrego! 8 lat, 7 miesięcy temu
Cztery tygodnie wspólnego miksowania zaowocowały mnóstwem pięknych zdjęć, mnogością konstruktywnych opinii i wieloma przydatnymi radami, które pomogą mi być jeszcze lepszym w tym, co robię. Jestem szalenie dumny z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kanapka inżyniera mechanika z soczystym filetem z kurczaka i pastą z suszonych pomidorów 8 lat, 8 miesięcy temu
Ta kanapka początkowo została nazwana przeze mnie kanapką drwala, lecz po dłuższym czasie stwierdziłem, że scenografia bardziej pasuje do mechanika, hydraulika, czy jakiegokolwiek innego faceta, który lubi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Radosnych Świąt Wielkanocnych! 8 lat, 8 miesięcy temu
Kochani, bez zbędnego gadania pragnę Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia Wesołych Świąt! Niech na Waszych stołach królują pyszne potrawy, a w Wasze serca nich będą przepełnione dobrem i radością. Cieszcie się z[…]
- Załaduj więcej