Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 7 lat, 12 miesięcy temu
Tymi ciastkami z amarantusa skradłem już serce niejednego ciastkożercy. Przepis na nie powstał przez przypadek podczas jednego kulinarnego konkursu, kiedy to dostałem skrzynkę z kilkoma produktami i musiałem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Restauracja Jasna – powrót Tomasza Hartmana do korzeni 7 lat, 12 miesięcy temu
Ulica Włodkowica we Wrocławiu przeżywa ostatnio kulinarne oblężenie. Obok tych wszystkich streetfodowych restauracji, kraftowych browarów i hipsterskich kafejek nagle znikąd wyrasta Jasna. Restauracja, która swoim[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kulinarna rozgrzewka przed zimą: kulisy sesji zdjęciowej Codzisw.menu dla marki DUKA 8 lat temu
Stało się! Po kilku tygodniach ciężkiej i (jakże przyjemnej) pracy wraz z całym zespołem (nasza zasłużona Pani fotograf), Marta z The food time, Natalia z Make it healthier oraz Michał — nasz Ojciec Założyciel.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Napar z kurkumy z rozmarynem, miodem i cytryną 8 lat temu
Okres jesienno-zimowy to niestety czas częstych przeziębień. Znane powiedzenie mówi, że lepiej przeciwdziałać niż leczyć. Dlatego dobrze jest obok ciepłych ubrań wspomagać się także od wewnątrz. Jednym z moich[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 8 lat temu
W antryju na byfyju stoi szolka tyju. Wiecie, co to powiedzenie znaczy? Ja, żeby je zrozumieć wybrałem się w podróż na Opolszczyznę. Ba! Moja wizyta przeszła wszelkie oczekiwania, bo nie tylko dowiedziałem się czym[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ekspresowy chleb z mąki krupczatki 8 lat temu
Kilka miesięcy temu przygotowałem ten chleb na urodzinowego grilla dla znajomych. Pamiętam, że rozszedł się w trymiga. Wszyscy wcinali kromki pieczywa, zanim grill zdążył się rozgrzać. I prawdę mówiąc, później już[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pieczona dynia piżmowa faszerowana pęczotto z pieczarką brunatną 8 lat temu
Jesień lubię przede wszystkim za dwie rzeczy: piękne kolory spadających liści oraz oczywiście dynie. Te drugie towarzyszą mi w kuchni od późnego lata po Boże Narodzenie i przez cały ten okres nie potrafią mi się[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gulasz wołowy z dynią na ciemnym piwie 8 lat temu
Kilka tygodni temu pojechałem do Warszawy. Był już późny wieczór, a ja z dynią pod pachą i torbą pełną pachnących kurek wpadłem do moich przyjaciół. Następnego dnia realizowaliśmy sesję zdjęciową, o której sądzę,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Woławina 8 lat temu
Właściwie nie wiem, od czego zacząć pisząc swoją opinię o Woławinie, czy od fenomenalnej atmosfery, czy od przemiłej i niezwykle profesjonalnej obsługi, czy może od przepysznego jedzenia. Wszystkie te czynniki[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gorące Piece zostały otwarte! 8 lat temu
Otwarcie Gorących Pieców przyjąłem z pewną łezką w oku i odrobiną nostalgii, gdyż nowa restauracja powstała na miejscu jednego z moich ulubionych pubów — Włodkowica 21, który był jednym z częściej przeze mnie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Restaurant Week w La Maddalena: bo jedzenie to sztuka 8 lat temu
O odwiedzeniu La Maddaleny podczas festiwalu Restaurant Week marzyłem już od poprzedniej edycji. Jednak upolowanie stolika do jednej z bardziej obleganych wrocławskich restauracji graniczyło z cudem. Tym razem się[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów 8 lat, 1 miesiąc temu
Polędwiczki w sosie śliwkowym na purée z batatów to propozycja dla tych, którzy lubią mięso w słodkim akompaniamencie. Kremowe słodkie ziemniaki, sezonowy sos ze słodkich węgierek ze szczyptą chili i aromatem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Szarlotka najlepsza, na kruchym maślanym cieście 8 lat, 1 miesiąc temu
To najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek upiekłem. Idealny maślany kruchy spód i dużo, bardzo dużo jabłek, pachnących goździkami i cynamonem. Taka domowa i taka pyszna! Bo zrobiona z sercem. 😉 Mówię Wam, aż[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Galaretka kawowa na mleku migdałowym 8 lat, 1 miesiąc temu
Jednym z moich ulubionych napojów jest latte na mleku migdałowym. Pomyślałem sobie — czemu nie spróbować podać go w formie lekkiej galaretki, ozdobionej czapą z bitej śmietany i zaserwować z jakimiś sezonowymi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spełnienie dziecięcych marzeń, czyli Gofrożki w Balduno 8 lat, 1 miesiąc temu
Jako dzieciak zawsze chciałem mieć chatkę z piernika, ale taką naturalnych rozmiarów (jak w baśni o Baba Jadze), a nie jakieś mizerne mikro-wydanie, które zwykle piecze się na Święta. Mieszkałbym w niej sobie,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka à la Musaka 8 lat, 1 miesiąc temu
Musaka to pyszna grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa, pokryta solidną porcją beszamelu. W dużej mierze przypomina włoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast makaronu mamy płaty bakłażana, co dla[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami 8 lat, 1 miesiąc temu
Zdrowe desery to zdecydowanie coś, co lubię najbardziej. Nie dość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Otwarcie Taverny Akropolis 8 lat, 1 miesiąc temu
Jesień przywitała nas już na dobre. Chociaż ciągle skrywam w sobie głęboką nadzieję na polepszenie aury przed nadejściem zimy. W tym oczekiwaniu na słońce miałem przyjemną okazję poczuć się, choć odrobinę niczym na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami 8 lat, 1 miesiąc temu
W końcu są! Kto taki? Oczywiście, że długo wyczekiwane dynie! Postanowiłem wykorzystać je do przepysznej jesiennej sałatki na ciepło. Ziemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 8 lat, 1 miesiąc temu
Pomyślne wiatry spowodowały, że tym razem miałem okazję odwiedzić niepozorną restaurację przy ulicy Wietrznej na wrocławskich Krzykach. Niepozornej, bo szyld z napisem pizzeria kojarzy mi się raczej z typową[…]
- Załaduj więcej