Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Green smoothie bowl z młodym jęczmieniem 8 lat, 1 miesiąc temu
Micha pełna kosmicznie zielonej energii to zdecydowanie coś, co potrafi postawić człowieka z rana na nogi. Pięć minut przygotowania i pełnowartościowy posiłek gotowy! Dlaczego bowl? Bo ze zwykłego smoothie można[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Cepeliny z mięsem 8 lat, 2 miesiące temu
W moim rodzinnym domu cepeliny były znane zawsze jako pyzy. Robiło je się z ugotowanych ziemniaków, łączonych mniej więcej pół na pół z surowymi. Pyzy jako dzieciak robiłem zawsze wspólnie z mamą lub babcią i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gryczane galette ze śliwkami 8 lat, 2 miesiące temu
Wiecie co, chyba cieszę się, że już jesień. Mam ochotę chodzić w swetrach w jodełkę, założyć płaszcz i opatulić się ciepłym szalikiem, obserwować jak liście spadają z drzew i słuchać jak szumią pod butami. Ale tak[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Piknik na pożegnanie lata: roślinne grillowanie na trawie 8 lat, 2 miesiące temu
W ostatni dzień lata trójka przyjaciółek postanowiła wybrać się na piknik na łonie natury. Oprócz plotek przyświecała im chęć złapania ostatnich promieni letniego słońca i zrobienia grilla. Jednak napotkały pewien[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Fit tarta bez pieczenia z musem malinowym i białą czekoladą z kokosa 8 lat, 2 miesiące temu
Czy istnieją słodycze bez wyrzeczeń? Pewnie! Wystarczy odrobina wyobraźni, kilka wartościowych produktów, chwila spędzona w kuchni i voilà! Zdrowa tarta bez cukru, glutenu i laktozy gotowa! Co więcej, by ją zrobić[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, OKO na Wrocław 8 lat, 2 miesiące temu
Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie: co nadaje unikalności każdej z miejskiej tkanek? Czy są to głównie ludzie? A może splecione w jednej tkaninie nitki historii? Albo znacznie coś więcej? Na to pytanie postanowił[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kawowa panna cotta z sosem karmelowym 8 lat, 2 miesiące temu
Panna cotty nikomu przedstawiać nie trzeba. Ten klasyczny włoski deser zdobył już nasze serca dawno temu. Jednak czy tylko mi znudziła się klasyczna jego wersja? Myślę, że nie. Dlatego postanowiłem podać go z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem 8 lat, 2 miesiące temu
Sałatka nicejska, obok sałatki cezar to moja ulubiona propozycja lunchowo-obiadowa. Oryginalna salade niçoise musi zawierać pomidory, ugotowane na półtwardo jajka, anchois, nicejskie oliwki, sos vinegrette i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora 8 lat, 2 miesiące temu
Pomysł na podanie kurek i porów à la małże Św. Jakuba na czarnym ryżu znalazłem w mojej ulubionej książce My New Roots. Sarah Britton pisze, że to jedno z tych komfortowych połączeń, które sprawia, że mamy ochotę[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta bez pieczenia z jogurtem greckim, figami, słonecznikiem i syropem klonowym 8 lat, 2 miesiące temu
Już są! Długo wyczekiwane, świeże, słodkie, soczyste i pachnące. Mowa tutaj oczywiście o figach. Jednym z moich ulubionych deserów z ich udziałem jest gęsty kremowy jogurt z pokrojonymi w ćwiartki owocami, syropem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Halibut na purée ze szpinaku z czarną soczewicą 8 lat, 2 miesiące temu
Pomysł na tak oryginalne podanie ryby podkradłem wrocławskiej restauracji VIVIAN (tutaj zostawiam miejsce na diaboliczny śmiech: „buahaha”, czy jakoś tak :D). Molwa serwowana na purée ze szpinaku z czarną soczewicą[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasto kukurydziane z morelami i bourbonem 8 lat, 2 miesiące temu
To podwójnie kukurydziane ciasto! Nie tylko upiekłem je na mące kukurydzianej, ale także zalałem solidną porcją miodowego bourbonu, który nadał niepowtarzalnego aromatu. Dodatek whiskey ma tutaj jeszcze jedną[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Fit lody bananowe z masłem orzechowym (bez cukru, bez laktozy, wegańskie) 8 lat, 3 miesiące temu
Pyszne i zdrowe lody tylko z trzech składników? Tak, to możliwe! Do fenomenalnych lodów tak naprawdę wystarcza jeden — banan, który po zamrożeniu zyskuje świetną strukturę i wspaniale chłodzi. Jednak ja[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ajoblanco – andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku 8 lat, 3 miesiące temu
Mimo że gazpacho jest obecnie bardziej znane, to tak naprawdę ajoblanco jest protoplastą andaluzyjskich chłodników. Zanim do Europy przypłynęły warzywa z nowego świata — pomidory, czy papryka — ajoblanco stanowiło[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tort „Pożegnanie lata” 8 lat, 3 miesiące temu
Koniec sierpnia zwiastuje już nieubłaganą jesień. W ostatnich promieniach letniego słońca dojrzewają jeszcze na krzakach spokojnie jeżyny. Owoce proszą się już o ich zahibernowanie w słoikach na zimowy czas.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Szaszłyki z indyka 8 lat, 3 miesiące temu
Przy tym przepisie zbytnio rozpisywać się nie trzeba. Moją autorską maryntę wmasowałem porządnie w indyczą pierś, nabiłem na patyk i podałem z warzywami, które akurat miałem pod ręką. Potem hop do piekarnika lub na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ekspresowa pizza z chlebków naan z mozzarellą i chorizo 8 lat, 3 miesiące temu
O tym, jak bardzo kocham pizzę z chlebków naan już Wam kiedyś pisałem. Uważam, że po prostu nie ma lepszego sposobu na rozprawienie się z „pizzowym głodem” (czyt. nieprzerwaną ochotą na pizzę, która nie daje nam[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Terrina na białym winie z owocami lata 8 lat, 3 miesiące temu
Jak można całe lato zamknąć w jednym deserze? Na przykład robiąc taką oto galaretkę na białym winie z mnóstwem owoców! Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i zalejcie je jakimś dobrym winem. Świetnie sprawdzi[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Carpaccio z buraka z jeżynami i grillowanym serem halloumi 8 lat, 3 miesiące temu
Kiedyś w książce Marty Dymek przeczytałem o tym genialnym połączeniu kwaśnych jeżyn ze słodkimi burakami. Rozmarzyłem się wtedy na samą myśl i jeszcze tego samego dnia ruszyłem na poszukiwania jeżyn, niestety[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Czas na piknik! Burgery z łososia z grillowanym ananasem i lemoniadą miętowo-truskawkową 8 lat, 3 miesiące temu
Lato to czas pikników, grillowania i wypadów za miasto. Jak ten czas można sobie umilić od strony kulinarnej? Na przykład takimi oto burgerami! Możemy je zrobić w domu i zabrać ze sobą albo przygotować wszystkie[…]
- Załaduj więcej