Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Dyniowa panna cotta 7 lat, 1 miesiąc temu
Dyniową panna cottą zostałem oczarowany trzy tygodnie temu podczas targu OKO na Wrocław, organizowanym przez magazyn USTA i hotel Puro. Przechadzając się między stanowiskami z lokalnym rzemiosłem, ujrzałem ten[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Międzynarodowy Dzień Jajka: Śniadanie z Kotliną Natury i Magazynem USTA w Egg Cafe 7 lat, 1 miesiąc temu
Co mają wspólnego Magazyn USTA, Kotlina Natury i Egg Cafe? Wszyscy są tak samo zakręceni na punkcie jaj i postanowili zaprosić wrocławskich blogerów, restauratorów i twórców na jedyne w swoim rodzaju śniadanie z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Restaurant Week w Cherry Lounge & Restaurant: jak świętować, to z pompą! 7 lat, 1 miesiąc temu
Jedni czekają na Boże Narodzenie, inni na awans w pracy, a jeszcze inni na urodziny… A to wszystko po to, aby móc świętować. Ja jednak dwa razy w roku czekam na Restaurant Week. Dla mnie to jest jedna z tych[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Risotto z podgrzybkami i chipsem z parmezanu 7 lat, 1 miesiąc temu
Wobec tegorocznego wysypu grzybów nie można przejść obojętnie. Lasy obrodziły w największe skarby, aż się prosząc o ich wykorzystanie w kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie świeżych grzybów jest[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Quiche z figami i kozim serem 7 lat, 1 miesiąc temu
Ten quiche, jeszcze na wiele lat przed tym, zanim zacząłem blogować był jednym z moich większych kulinarnych odkryć* i popisowym daniem serwowanym na specjalne okazje i romantyczne kolacje. Połączenie fig, koziego[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik dyniowy z kremem kokosowym 7 lat, 1 miesiąc temu
Jesienny, pachnący cynamonem, kardamonem i goździkami z lekką dyniową nutką. Cudownie kremowy i puszysty za sprawą ricotty. Na kruchym maślanym bezglutenowym spodzie z kakao i z leciutkim jak chmurka kremem z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wegańska tarta z batatów 7 lat, 2 miesiące temu
Wczoraj był już pierwszy dzień jesieni, więc chyba czas najwyższy wystartować z jesiennymi przepisami! Oczywiście, jak powszechnie wiadomo, o tej porze roku nie ma nic lepszego niż korzenne wypieki! Pachnące[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tort winogronowy 7 lat, 2 miesiące temu
Winogrona… zwykle jadamy je solo lub w postaci wina, zapominając, że to również świetny dodatek do ciast i deserów i to nie tylko w formie rodzynek, czy jako składnik sałatki owocowej. W moim ogródku mamy małą[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kurczak pieczony w winogronach 7 lat, 2 miesiące temu
Pewnie wiecie, że każdy kucharz ma swój unikalny sposób na kurczaka. Dla jednych jest to niezwykła mieszanka przypraw, która nadaje mu nieprawdopodobnego aromatu. Dla drugich wino, które sprawia, że mięso staje się[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami 7 lat, 2 miesiące temu
Jestem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kokosowe ptasie mleczko z nasionami chia i jagodami 7 lat, 3 miesiące temu
Co było Waszym ulubionym deserem z dzieciństwa? U mnie wysokie miejsce na podium zawsze znajdowało ptasie mleczko. Ale nie to z pudełka popularnego producenta czekoladek, lecz w formie domowego deseru, który robiło[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Recenzja robota kulinarnego Goclever Kitchen Mate 7 lat, 3 miesiące temu
Zawsze powtarzam, że z mikserem się nie rozstaję. Ba! Chyba to nawet hasło przewodnie bloga. Miksowanie, to główny powód, dla którego tak bardzo lubię przesiadywać w kuchni. Bo jak tu upiec ciasto bez miksera? Nie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Burgery z ciecierzycy z serem halloumi i relishem z ananasa 7 lat, 3 miesiące temu
Kilka tygodni temu właśnie tymi burgerami karmiłem głodnych Gości podczas mojej pop-upowej Roślinnej Restauracji. Tak one wszystkim smakowały, że grzechem byłoby zachować ten przepis tylko dla siebie. Burgery te[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pizza z arbuza 7 lat, 3 miesiące temu
Pizza z arbuza to pomysł na deser zdecydowanie dla leniwych! Wystarczy pokroić arbuza, położyć ulubione owoce i ewentualnie posypać wierzch wiórkami kokosowymi, naśladującymi parmezan. Jednakże już nie ważne, czy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Smoothie piña colada z rumem 7 lat, 3 miesiące temu
Celowo piszę, że to smoothie w stylu piña colada, a nie tradycyjny sposób na popularnego drinka. W końcu z hiszpańskiego colada oznacza przecedzony. A ananas w tym smoothie jest w całości i sprawia, że napój staje[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami 7 lat, 3 miesiące temu
Nie wiem, jak Wy, ale ja uważam, że nie ma lepszego deseru niż beza z czapą bitej śmietany i świeżymi owocami. Te mini bezy to taki kawałeczek nieba dla każdego. Świeże borówki zerwane prosto z ogrodu o poranku[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik na zimno z kaszy jaglanej z musem z borówek 7 lat, 3 miesiące temu
Przed Wami moje nowe dzieło, czyli najlepszy wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej! Pyszny spód z daktyli i amarantusa, do tego kremowa masa jaglana przygotowana na mleku kokosowym i migdałowym oraz ekspresowa[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Grillowany arbuz z jogurtem greckim, orzeszkami piniowymi i miodem 7 lat, 3 miesiące temu
Panie i Panowie, otóż arbuza da się grillować! Niektórzy tkwią w błędzie, myśląc, że „wody” się przecież nie grilluje, ale arbuz daje sobie na grillu świetnie radę! Jeśli jeszcze o tym nie wiedzieliście, to pragnę[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gazpacho z arbuzem 7 lat, 3 miesiące temu
Na takie temperatury jedyna słuszna zupa to gazpacho! Znakomicie chłodzi i orzeźwia, a co najważniejsze smakuje wprost rewelacyjnie. Jeśli miałbym wybrać swoją ulubioną hiszpańską potrawę z pewnością byłby to jeden[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pudding ryżowy z kardamonem i grillowanymi brzoskwiniami 7 lat, 4 miesiące temu
Ryż na mleku obok kaszy manny to jeden z moich ulubionych deserów z dzieciństwa. W domu zwykle był podawany z babcinymi konfiturami i smakował dobrze jak nic innego. Najlepszy był oczywiśce ten gotowany na słodkiej[…]
- Załaduj więcej