Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pepparkakor z mąki kasztanowej – szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu 6 lat, 11 miesięcy temu
Pepparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki z mąki kokosowej i migdałowej z daktylami (znajdziecie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania 6 lat, 11 miesięcy temu
Mięciutkie drożdżowe bułeczki ze śliwkowymi powidłami do odrywania wprost ze słodkiej choinki udekorowanej lukrem, orzechami pekan i suszoną żurawiną. Czy to nie brzmi jak idealny pomysł na Święta? Ja myślę, że[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Makowiec zawijany – drożdżowa rolada z białym makiem 6 lat, 11 miesięcy temu
W moim domu makowiec to absolutny świąteczny must bake! Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Pachnący skórką pomarańczową i migdałami wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Rudolph shortbread – ciasteczka maślane w renifery 6 lat, 11 miesięcy temu
Ze wszystkich ciastek na świecie najbardziej lubię szkocki shortbread. Tak, wiem, że tak mówię przy prawie każdych ciastkach, haha. Ale te są najcudowniejsze, najbardziej kruche, najcudowniej maślane i tak[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kruche ciastka z masłem orzechowym 6 lat, 11 miesięcy temu
Jeżeli kiedykolwiek zorganizowanoby konkurs na najpyszniejsze ciastka. Tez z masłem orzechowym z całą pewnością by wygrały. Kruchutkie, maślane, słodko-słone i mocno orzechowe. Po prostu najlepsze! Ciasteczka z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mini domki z piernika 6 lat, 12 miesięcy temu
Czy może być coś bardziej uroczego niż lukrowany domek z piernika w wersji mini podany z kubkiem gorącej czekolady lub herbaty w zimowy wieczór lub bożonarodzeniowy poranek? Ja myślę, że nie! To kwintesencja[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan 6 lat, 12 miesięcy temu
Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan to wspaniały pomysł na wegańskie danie główne lub fajny dodatek do mięsiwa, który można postawić na stole podczas rodzinnego obiadu. Przepis przygotowałem z myślą o[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 6 lat, 12 miesięcy temu
Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego to mój autorski przepis na deser łączący poznańską tradycję Rogali Marcińskich z białym makiem ze śląskimi makówkami. Stworzyłem go specjalnie na zwieńczenie kolacji, którą wraz z[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Fudskłer w Akcji: Gęsina na Świętego Marcina w Restauracji Ziołowa w Polanicy-Zdroju 6 lat, 12 miesięcy temu
Stało się! Po raz kolejny przyszło mi odziać fartuch i zasilić kuchenną armię. Tym razem głównie w roli cukiernika. Wszystko to za sprawą szefowej kuchni Restauracji Ziołowa w Polanicy-Zdroju — Katarzyny[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Placki z białej kaszy gryczanej z bekonem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym 7 lat temu
Te placki z białej kaszy gryczanej to moje ostatnie odkrycie. Są niezwykle proste w przygotowaniu: wystarczy wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną z jajkiem i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Ale przede[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami 7 lat temu
Żółciutkie dyniowe kopytka, zasmażana modra kapusta z konfiturą truskawkową i soczysta pierś kaczki z chrupiącą skórką to zdecydowanie mój ulubiony sposób na jesienny obiad. Niby klasycznie, ale z drobnym sezonowym[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Full English breakfast, czyli mocarne angielskie śniadanie 7 lat temu
Gdy budzisz się głodny jak wilk albo wiesz, że czeka na Ciebie dłuuugi aktywny dzień pełen wyzwań, nie ma nic lepszego, jak solidne angielskie śniadanie, które może wystarczyć nawet do kolacji; lub do drugiego[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie 7 lat temu
To zdecydowanie najlepsze bezglutenowe czekoladowe ciacho, jakie kiedykolwiek upiekłem. Mięciutkie, wilgotne, pachnące czekoladą i pełne aromatycznych gruszek gotowanych w syropie. Upiekłem je na mące ryżowej i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Æbleflæsk – jabłka z bekonem po duńsku 7 lat temu
Æbleflæsk to na pierwszy rzut oka szalony przepis, który jednak w Danii znany jest od pokoleń. To wiekowe danie wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, gdzie właśnie jabłek (æbler) i boczku (flæsk) było pod[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kaczka pieczona z jabłkami 7 lat temu
Kaczka pieczona w całości z jabłkami to klasyk, który nie może się znudzić. Ładnie przypieczone mięso z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to coś, za co mogę się dać pokroić. 😉 W moim domu taką kaczkę[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Rogale Marcińskie z białym makiem 7 lat temu
Do Rogali Marcińskich zabierałem się już od bardzo dawna. Ale zawsze coś stało na przeszkodzie: albo problem z kupieniem białego maku (polecam przez internet lub w sklepie dwójki braci) albo brak czasu, żeby zrobić[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Muffiny jajeczne z wędzonym pstrągiem i pomidorami 7 lat temu
Kiedy znudzą się jajecznice i omlety, z jajek,można wyczarować naprawdę wiele innych fantastycznych rzeczy. Świetnym pomysłem na śniadanie są na przykład jajeczne muffiny, których przygotowanie zajmie góra 5 minut.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik z ricotty z bekonem karmelizowanym w whisky i syropie klonowym 7 lat temu
To sernik dla prawdziwych twardzieli, którzy ze słodyczy najbardziej lubią boczek, ale też od czasu do czasu nie wzgardzą dobrym ciastem pod warunkiem, że będzie można pokroić je siekierą. A tak na serio to kawał[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tosty francuskie z chałki ze smażonym kaki 7 lat, 1 miesiąc temu
Po ostatnim śniadaniu w Egg Cafe z magazynem USTA i Kotliną Natury wyszedłem bardzo zainspirowany. Jajeczna uczta totalnie mnie oczarowała i wpadłem na pewien pomysł: otóż w każdym moim śniadaniu jajka odgrywają[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jesienne menu w VIVIAN 7 lat, 1 miesiąc temu
Czasami jest tak, że podczas jedzenia wszyscy milkną. Zatapiają się w smakach, myślą nad ich połączeniami i przenikaniem, nad teksturą, barwą, dźwiękami, które wydają przy nagryzaniu. Kontemplują, łączą na różne[…]
- Załaduj więcej