Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pascha 6 lat, 8 miesięcy temu
W moim domu nigdy nie było tradycji przygotowywania wielkanocnej paschy. Zawsze królowały serniki, makowce oraz babki, z czasem pojawiły się również mazurki (głównie przez moją inicjatywę i zamiłowanie do kajmaku).[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie 6 lat, 8 miesięcy temu
Chińczycy darzą jajka niezwykłym uwielbieniem. Dodają je ugotowane na twardo do zup, rozbełtane do makaronów z woka, robią z nich kremy do ciast i przechowują w niegaszonym wapnie przez 100 dni. Te marmurkowe jajka[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe babeczki z rodzynkami 6 lat, 8 miesięcy temu
Te mięciutkie drożdżowe babeczki w smaku przypominają delikatną brioszkę. Pachną masłem, cytrynową skórką oraz domowym ciepłem i są tak cudownie puchate: wprost rozpływają się w ustach! To wszystko za sprawą dużej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Szpinakowy tort naleśnikowy z cytrynowym kremem maślanym 6 lat, 8 miesięcy temu
Coś czuję, że ten tort naleśnikowy to będzie hit! Prosty i szybki w przygotowaniu, niewymagający pieczenia, czy też żadnych umiejętności cukierniczych (wystarczy, że umiesz smażyć naleśniki i nie przypalasz wody na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zielone naleśniki ze szpinakiem 6 lat, 8 miesięcy temu
To mój ulubiony przepis na naleśniki! Za sprawą dużej ilości jajek i wody gazowanej wychodzą z niego cieniutkie i elastyczne naleśniki, które łatwo się smaży bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Ale chyba[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 6 lat, 8 miesięcy temu
Kandyzowana skórka pomarańczowa kojarzy mi się ze Świętami. Zarówno przed Bożym Narodzeniem jak i przed Wielkanocą dodaję ją do wypieków w hurtowych ilościach. Żadne serniki, makowce, czy baby nie mogą się bez niej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 6 lat, 8 miesięcy temu
Zaraz za ruskimi, na drugim miejscu znajdują się dla mnie pierogi z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażaną cebulką. Podawane najlepiej z chrupiącymi skwarkami ze słoniny tak, jak robi to babcia.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wuzetka 6 lat, 8 miesięcy temu
Wuzetki chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To dekadenckie czekoladowe ciasto przełożone warstwą bitej śmietany i polane polewą czekoladową to klasyka! Pamiętam jak dziś, gdy wybierając się z rodzicami[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie kokosowe ptasie mleczko z tapioki 6 lat, 9 miesięcy temu
Ptasie mleczko z tapioki to według mnie jeden z najbardziej rozkosznych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Mięciutkie kuleczki zatopione w kokosowym mleczku z wanilią i oblane gorzką czekoladą, która chrupie pod[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców 6 lat, 9 miesięcy temu
Te gotowane na parze pierogi gyoza to moja ostatnia duma. Stworzyłem je specjalnie dla zimowego numeru Magazynu Kocioł. Postanowiłem dokonać tutaj mariażu kuchni polskiej z japońską. Głównym celem było dla mnie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowy chlebek bananowy z nasionami chia 6 lat, 9 miesięcy temu
Chlebek bananowy to przepis dla wszystkich miłośników bananów (albo tych, co nie lubią, jak są już brązowe i chcą je smacznie spożytkować). Ja należę raczej do tych drugich. Gdy banan przestaje być zielony, to moje[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gulab jamun – indyjskie pączki w syropie 6 lat, 9 miesięcy temu
Gulab jamun to rozkosznie słodkie indyjskie pączki, pachnące kardamonem i wodą różaną. W Indiach przygotowywane tradycyjnie z masy mlecznej khoya z odparowanego mleka, którą gotuje się kilka godzin. Jednak w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tort Reese's z masłem orzechowym na 4. urodziny bloga 6 lat, 9 miesięcy temu
Co roku głowię się nad wyjątkowym tortem dla Was i co roku chcę, aby kolejny był lepszy niż poprzedni. W końcu urodziny, to ważny dzień w roku! Tym razem, na te 4., wyczarowałem ciasto z najlepszym kremem pod[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, To już 4 lata! Podsumowanie, plany i ankieta 6 lat, 9 miesięcy temu
Każdego roku obiecuję sobie, że zrobię podsumowanie ubiegłego i jakoś nigdy to mi nie wychodzi. Dlatego teraz, zaledwie dzień przed tym, zanim od rozpoczęcia blogowania stukną mi 4 lata, postanowiłem się[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki 6 lat, 9 miesięcy temu
Love Cake to niezwykle aromantyczne ciasto pochodzące z niewielkiej wyspy na Oceanie Indyjskim. Banalne w przygotowywaniu, mocno orzechowe, bo przygotowane głównie z nerkowców i pełne przypraw pochodzących z wyspy:[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Walentynkowy sernik na zimno z malinami 6 lat, 9 miesięcy temu
Taki walentynkowy deser wyczarowałem! Oto waniliowy sernik na zimno, skrywający wewnątrz malinową galaretkę, podany na kruchym maślanym spodzie i polany błyszczącą glazurą z białej czekolady. Tworząc go,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kruche ciasteczka serduszka z galaretką malinową 6 lat, 9 miesięcy temu
Te proste kruche ciasteczka z malinową galaretką pomogą Tobie rozkochać każdego. Maślane, delikatne, śliczne i tak proste w przygotowaniu! W sam raz nie tylko na Walentynki, ale także na każdą inną okazję. Zamiast[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym 6 lat, 9 miesięcy temu
Czyż te mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym to nie najbardziej urocze ciasteczka pod słońcem? Niech tylko nie zwiedzie Was ich ten niepozorny rozmiar! Niby na jeden kęs, a można ich zjeść z tuzin! Takie są[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jajka sadzone z hummusem i awokado 6 lat, 9 miesięcy temu
Jajka sadzone (lub w koszulce) z hummusem i awokado to zdecydowanie moja ulubiona opcja śniadaniowa. Do tego koktajlowe pomidory, listki mięty lub bazylii, za’atar oraz pajda ciemnego pieczywa i nic więcej o[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gravlax – łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem 6 lat, 10 miesięcy temu
Gravlax, znany też jako gravadlax, czyli w wolnym tłumaczeniu pogrzebany łosoś, to obok tatara i sushi mój ulubiony sposób na wykorzystanie tej ryby. Jest to tradycyjna skandynawska potrawa, polegająca na[…]
- Załaduj więcej