Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bułgarska banica z serem śródziemnomorskim, szpinakiem i oliwkami 6 lat, 6 miesięcy temu
Banicę odkryłem kilka lat temu, podróżując autostopem po Bałkanach. Razem z bakławą jadłem ją tam na potęgę przy każdej lepszej okazji. Jednak najmilej wspominam kawałek banicy kupiony w niepozornym kiosku w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bułgarska banica z serem śródziemnomorskim Apetina, szpinakiem i oliwkami 6 lat, 6 miesięcy temu
Banicę odkryłem kilka lat temu, podróżując autostopem po Bałkanach. Razem z bakławą jadłem ją tam na potęgę przy każdej lepszej okazji. Jednak najmilej wspominam kawałek banicy kupiony w niepozornym kiosku w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Okra z czosnkiem, chili, cytryną i orzeszkami 6 lat, 6 miesięcy temu
Znacie okrę? To takie śmieszne warzywo przypominające z wyglądu coś pomiędzy zieloną papryczką chili a fasolką szparagową. W smaku najbliżej jej chyba do cukinii, chociaż jest bardziej delikatna i ma specyficzny[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Okra z czosnkiem, chili, cytryną i orzeszkami 6 lat, 6 miesięcy temu
Znacie okrę? To takie śmieszne warzywo przypominające z wyglądu coś pomiędzy zieloną papryczką chili a fasolką szparagową. W smaku najbliżej jej chyba do cukinii, chociaż jest bardziej delikatna i ma specyficzny[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Frittata ze szparagami i sosem chimichurri 6 lat, 6 miesięcy temu
Nie wiem, jak Wy, ale ja w sezonie szparagi mógłbym jadać 3 razy dziennie na śniadanie, obiad i kolację. W wersji śniadaniowej zwykle serwuję je z jajkami, najczęściej )1 łyżeczka klarowanego masłasól,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Frittata ze szparagami i sosem chimichurri 6 lat, 6 miesięcy temu
Nie wiem, jak Wy, ale ja w sezonie szparagi mógłbym jadać 3 razy dziennie na śniadanie, obiad i kolację. W wersji śniadaniowej zwykle serwuję je z jajkami, najczęściej )1 łyżeczka klarowanego masłasól,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mini serniczki limonkowe z bezą włoską 6 lat, 7 miesięcy temu
Mini serniczki powracają! Tym razem w letniej limonkowej odsłonie! Spód z imbirowych ciasteczek, zapieczony z ekspresową w wykonaniu masą serową z limonką i udekorowany włoską bezą. Czy to nie brzmi pysznie? Takie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Szaszłyki z serem halloumi, ananasem i pomidorami 6 lat, 7 miesięcy temu
Szaszłyki z serem halloumi, ananasem i pomidorami to moja kolejna przedmajówkowa propozycja dla tych, co na grilla lubią włożyć coś innego niż mięsiwo. To banalny wegetariański przepis do przygotowania w kilka[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri 6 lat, 7 miesięcy temu
Te burgery to jest naprawdę sztosik! Pyszny delikatnie ciągnący się ser halloumi, grillowany ananas (#teamananas łapki w górę!), trochę zielska i aromatyczny sos chimichurri. To nie mogło się nie udać! Tak samo,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sos chimichurri 6 lat, 7 miesięcy temu
Słowo chimichurri brzmi niczym jakieś tajne zaklęcie indiańskiego wodza. Jednak nic bardziej mylnego! Jedyne, co jest w nim magicznego, to jego świetny smak! Samo słowo pochodzi zaś prawdopodobnie z baskijskiego[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pastiera Napoletana – neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty 6 lat, 7 miesięcy temu
Uwielbiam rozmawiać o jedzeniu! (Co chyba Was nie zaskoczy, zważywszy na bloga, jaki prowadzę). Kiedy poznaję nowych ludzi, temat zwykle schodzi właśnie na opowieści o gotowaniu i wymianę przepisami (z pewnością[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chodźmy do Restauracji Steak N' Roll na Restaurant Week! 6 lat, 7 miesięcy temu
Kolejna edycja , wybrać miasto i cieszyć się 3-daniowym menu w świetnej cenie 49 zł od osoby. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż (18 – 30 kwietnia 2018)!Steak N’ Roll[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chodźmy do Restauracji Malarska 25 na Restaurant Week! 6 lat, 7 miesięcy temu
Statystyki mówią, że coraz częściej lubimy wychodzić do restauracji. Już nie tylko po to, aby zjeść, ale przede wszystkim by spotkać się w gronie bliskich i przyjaciół i spędzić miło czas. To wspaniałe, że od[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu? 6 lat, 7 miesięcy temu
Gdzie zjeść pizzę w , naczytałem się o pizzeriach jak głupi. Przewertowałem kilkanaście artykułów w Internecie i przejrzałem chyba wszystkie pizzerie na Trip Advisorze. Jadąc do Włoch, miałem 3 restauracje na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sfogliatelle frolle – neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą 6 lat, 7 miesięcy temu
Neapol o poranku pachnie mocno zaparzoną kawą i ma smak sfogliatelli — cudownego ciastka z nadzieniem z ricotty, ugotowanej semoliny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Znajdziemy je w każdym ulicznym barze i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spaghetti alla carbonara 6 lat, 7 miesięcy temu
Czy wiecie, że dziś obchodzimy Carbonara Day — światowy dzień carbonary? Najlepsza włoska pasta świata obchodzi swoje święto właśnie 6 kwietnia! Z tej okazji i ponieważ miałem zestaw produktów przywiezionych prosto[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Low-carb spaghetti z marchewki z sosem bolońskim 6 lat, 7 miesięcy temu
Jesteś żarłokiem i nie potrafisz sobie odmówić solidnej porcji spaghetti od czasu do czasu? To możemy przybić sobie piątkę! Sam długo szukałem dobrego sposobu, żeby zamienić klasyczny makaron na coś, co można zjeść[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wegański żurek z białą kiełbasą z tempehu 6 lat, 8 miesięcy temu
Żurek to podstawa na wielkanocnym stole. W moim domu właśnie od tradycyjnego żuru zaczynamy świąteczne śniadanie. Uwielbiam go za ten kwaskowaty smak, dużą ilość chrzanu i majeranku. Jednak zwykle jadam go bez[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Cytrynowa babka piaskowa 6 lat, 8 miesięcy temu
Dobra babka to podstawa na wielkanocnym stole także i u mnie. Bardzo lubię je piec w foremkach z kominem, oblewać lukrem lub czekoladą i dekorować. To takie proste, przyjemne ciasto, które zawsze wychodzi. Przepis[…]
- Załaduj więcej