Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sycylijskie cannoli z ricottą i kandyzowaną skórką pomarańczową 3 lata, 5 miesięcy temu
Sycylijskie cannoli to moja ogromna słabość. Te chrupiące rurki z nadzieniem z sera ricotta i kandyzowanymi owocami pokochałem jeszcze na długo przed wyjazdem na Sycylię. Próbowałem ich dotychczas w różnych[…]

-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Najlepsze targi i bazary na Sycylii 3 lata, 5 miesięcy temu
O miejscowych targach pisałem Wam już w przewodniku 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić na Sycylii. Jednakże czas przyjrzeć się im bliżej, bo mają one tak wiele do zaoferowania, że zasługują na osobny wpis.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Arancini ze szpinakiem i mozzarellą 3 lata, 5 miesięcy temu
Wprawdzie w sycylijskiej kuchni na próżno szukać potraw z ryżem (w przeciwieństwie do północy Włoch, w których króluje risotto), to jednak mieszkańcy tej wyspy upodobali sobie jedno danie, bez którego nie można m[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić na Sycylii 3 lata, 5 miesięcy temu
Sycylia była moim małym podróżniczym marzeniem już od dawna i niezmiernie cieszę się, że udało się je w końcu spełnić, bo to czego doświadczyłem tam na miejscu absolutnie przebiło moje wszelkie wyobrażenia czy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Czereśniowa sangria 3 lata, 5 miesięcy temu
Sangria to jeden z moich ulubionych napojów na ciepłe letnie wieczory. Kojarzy mi się z wakacjami i beztroskim czasem kiedy mieszkałem w Hiszpanii – wtedy żaden upalny dzień nie mógł się obyć bez schłodzonej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym żółtkiem i ricottą 3 lata, 5 miesięcy temu
Raviolo con uovo to mokry sen każdego foodiesa: domowy sprężysty makaron jajeczny, skrywający kremowe nadzienie z serka ricotta i (uwaga) gwóźdź programu – płynne zmysłowe żółtko, które rozpływa się po talerzu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na miękko 3 lata, 5 miesięcy temu
Gdy upały dają się we znaki, najlepszym pomysłem na obiad jest chłodnik! To jedno z moich ulubionych dań na gorące letnie dni. Jest pożywne, orzeźwiające i z zasady nie wymaga gotowania – czy może być coś lepszego?[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasto z kaszy manny z truskawkami 3 lata, 5 miesięcy temu
Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubił w dzieciństwie kaszki manny na mleku? Mam nadzieję, że nie, bo mam dla Was dzisiaj prosty przepis na ciasto z kaszy manny z truskawkami, które przypomina trochę sernik na zimno.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tarta z botwiną i kozim serem 3 lata, 5 miesięcy temu
Tarta z botwiną i kozim serem to idealna propozycja na każdą porę dnia. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Dlatego, póki jeszcze na straganach można dostać młode liście buraków, kon[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym 3 lata, 5 miesięcy temu
Zabrzmię może nieskromnie, ale te ptysie z truskawkami i kremem waniliowym to jest sztos sztosów! Dawno nie byłem tak dumny z żadnego własnego przepisu i jeśli tylko otworzę cukiernię, to ten deser z pewności[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Fettuccine Alfredo ze szparagami 3 lata, 6 miesięcy temu
O carbonarze, cacio e peppe, spaghetti al pomodoro czy tagliatelle alla bolognese słyszał chyba każdy i przynajmniej raz miał okazję każdego z nich spróbować. To klasyczne włoskie makarony, które stały się nieodł[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron? 3 lata, 6 miesięcy temu
Domowy makaron to już trochę zapomniana sztuka. Pamiętam, jak wiele lat temu, żaden niedzielny rosół nie mógł się obyć bez własnoręcznie zagniecionego makaronu. Jednak obecnie przy tak dużej dostępności[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Truskawkowe daiquiri 3 lata, 6 miesięcy temu
Truskawkowe daiquiri to ostatnio mój ulubiony koktajl. Odkąd tylko zaczął się sezon na truskawki, to robię go kilka razy w tygodniu i nie mogę przestać. Jest cudownie orzeźwiający, lekko kwaskowy i smakuje n[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pierogi z botwiną i serem feta 3 lata, 6 miesięcy temu
Dzisiejszy przepis to kolejny dowód na to, że pierogi nie muszą być nudne! Sam uwielbiam zabawy z tym polskim klasykiem i bardzo często robię coś więcej niż tylko poczciwe ruskie. Jako że sezon na ukochane[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Szparagi w cieście francuskim z boczkiem 3 lata, 6 miesięcy temu
Przekąski z ciasta francuskiego to mój ulubiony finger-food na imprezę. Są ekspresowe w przygotowaniu i nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Najczęściej przygotowuję serowe paluchy, ale w sezonie szparag[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik pistacjowy z białą czekoladą 3 lata, 6 miesięcy temu
Ten sernik pistacjowy z białą czekoladą to spełnienie marzeń każdego miłośnika tych cudownych orzechów. Jest kremowy, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Zapewniam, że żaden łasuch nie będzie mógł się jemu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem 3 lata, 6 miesięcy temu
Kalarepa to śmieszne warzywo. Wiosną i latem stragany się pod nią uginają, ale tak naprawdę nikt nie wie, co z nią zrobić. Ten przerośnięty kapuściany głąb jest kulinarnie bardzo zaniedbywany. Sam mam z nią zawsze[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kimchi z kalarepy 3 lata, 6 miesięcy temu
Mam nadzieję, że nie znudziły Was jeszcze moje przepisy z kimchi w roli głównej. Jako że moja fascynacja kuchnią koreańską trwa w najlepsze i cały czas szukam nowych sposobów na fermentację warzyw, to postanowiłe[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem po koreańsku 3 lata, 7 miesięcy temu
Pod dość zabawnym określeniem bibimbap (kor. 비빔밥) kryje się jedna ze sztandarowych potraw kuchni koreańskiej. Tłumacząc nazwę, oznacza ona po prostu mieszany (bibim) ryż (bap). Jednak to zdecydowanie znacznie więce[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami 3 lata, 7 miesięcy temu
Yachaejeon, czyli koreański naleśnik z warzywami to ostatnio mój ulubiony sposób na szybki lunch lub drugie śniadanie w trakcie zdalnej pracy z domu. Przygotowuje się go ekspresowo, nie wymaga żadnych fikuśn[…]
- Załaduj więcej