Placki z cukinii i twarogu

02.12.2019

Placki idealnie zastępują mięsny posiłek. Podane z pieczonymi warzywami i aromatycznym sosem jogurtowym stanowią smaczny, wegetariański obiad.

ok. 2-3 porcje:
1 mniejsza cukinia, ok. 250 g
250 g chudego lub półtłustego twarogu
1 jajko
1 szklanka dowolnej mąki

Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na kilka minut, aby puściła sok. Następnie odciśnij ją dokładnie z nadmiaru wody.
  2. Twaróg rozdrobnij widelcem lub zmiksuj blenderem.
  3. W misce połącz cukinię, twaróg, jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystko razem, aby powstała gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę mleka.
  4. Rozgrzej patelnię z olejem.
  5. Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
  6. Placki możesz również upiec w piekarniku.

 

Komentarze