Sernik mascarpone z borówkami
04.02.2020
Pomysł na ciasto na każdą okazję i bez okazji.
Lekkie i bardzo smaczne.
Składniki:
Na biszkopt:
* 3 jajka rozm. M
* 15 dkg mąki
* 15 dkg cukru
* 4 łyżki oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
* 400 g serka mascarpone
* 200 ml śmietanki 30%
* 3 łyżki cukru pudru
* 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką cytryny albo starta skórka cytryny i 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
* 2 niebieskie galaretki
* 25 dkg borówek
Upiekłam biszkopt.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka.
Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Delikatnie wymieszałam do uzyskania gładkiej masy.
Wylałam ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.
Odstawiłam do ostudzenia.
Do serka mascarpone wsypałam cukier wanilinowy ze skórką cytryny i cukier puder. Zmiksowałam.
Śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam z serkiem. Mieszałam delikatnie drewnianą łyżką.
Taką masę wyłożyłam na ostudzony biszkopt.
Borówki powbijałam w masę mascarpone i zalałam tężejącą galaretką (galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody).
Wstawiłam ciasto do lodówki i kroiłam kiedy galaretka już stężała całkowicie.
Notatki:
* można użyć ulubionych owoców i różnych rodzajów galaretek
* zamiast cukru wanilinowego z cytryną można dodać startą skórkę z cytryny i cukier wanilinowy
Komentarze