DOMOWE MASŁO ORZECHOWE

13.07.2016
Przepis na masło orzechowe? Nic prostszego! Rynek oferuje nam wiele rodzajów maseł orzechowych.  Nie każdy jednak wie, że taniej i zdrowiej może wyjść, wykonanie go samodzielnie.
Masło orzechowe warto robić samemu, bo jesteśmy wtedy 100% pewni tego co jemy!
Na etykiecie masła orzechowego, często znajduje się zaledwie 65% orzechów. A co z pozostałą częścią? Konserwanty, cukier, utwardzone tłuszcze i duże ilości soli. Nie wygląda to za dobrze… Pisałyśmy już o tym, że warto interesować się etykietami na produktach. Jeśli chcecie wiedzieć więcej, czego należy unikać i czym się kierować czytajcie tu —> Etykiety – jak wybierać zdrowe produkty? 
Oprócz tego, że masło orzechowe jest pyszne i można wykorzystać je do wielu potraw w kuchni, jest ono również zdrowe i pełne wielu wartości odżywczych. Orzechy ziemne – z których najczęściej robione jest masło orzechowe, zawierają w dużej ilości białko roślinne, potas, magnez, witaminę E i błonnik. I tutaj polecamy masło orzechowe szczególności wegetarianom i weganom, ponieważ łatwo jest, dzięki niemu, uzupełnić białko w postaci orzechów.

SKŁADNIKI:
– 150 g orzechów ziemnych (fistaszków),
– łyżeczka soli,
– ekstrakt z wanilii,
– łyżka oleju kokosowego (optymalnie)

INSTRUKCJA:
Należy przygotować orzechy. I tutaj uwaga – najlepiej kupić orzechy niesolone – tak zwane fistaszki. Czytaj więcej…

Komentarze