Sernik czy piernik… a może sernikopiernik? Przepis na widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi pierniczkami

16.01.2016

Sernik czy piernik… a może sernikopiernik? Przepis na widowiskowy,
puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi pierniczkami

 

Potrzebne składniki:

Masa serowa:
1 kg gotowego twarogu sernikowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego

4 jajka

2,5 łyżki budyniu
waniliowego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
300 g (1,5 opakowania ) pierniczków Lambertz – puszystych gwiazdek z nadzieniem
wiśniowym o smaku rumowym bogato nadziewanych w czekoladzie

 

Spód sernika:
200 g ciasteczek owsianych

2 duże łyżki masła
orzechowego lub 2 duże łyżki masła zwykłego
1 łyżeczka cynamonu

Polewa czekoladowa:
1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
łyżeczka masła

 

Do dekoracji:

Płatki migdałowe, orzechy
laskowe , pierniki precle w czekoladzie Lambertz

 

Przygotowanie:

Owsiane
ciasteczka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem oraz z cynamonem.
Dobrze wymieszać i ugnieść równą warstwą na dnie tortownicy (24 cm). Tortownicę
wstawić do lodówki.  Następnie
przemielony ser utrzeć z cukrem, aromatem wanilii i budyniem na jednolita masę.
Po przygotowaniu jednolitej serowej masy dodawać do niej po jednym jajku,
każdorazowo miksując je z masą. Wyjąć z lodówki tortownicę z przygotowanym
spodem z kruszonych ciastek i nałożyć do niej połowę serowej masy. Masę gęsto
przykryć nadziewanymi pierniczkami gwiazdkami Lambertz i ponownie przykryć je
pozostałą masą sernikową.

 

Tortownicę
wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160 – 165 stopni przez ok 75
minut.  Upieczony sernik pozostawiamy do
wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto oblać
ciepłą, lejącą się czekoladową polewą. Można wykorzystać do tego gotową polewę
dostępną w sklepach lub przygotować własną topiąc czekoladę połączoną z masłem
i mlekiem w kąpieli wodnej. Oblany czekoladą sernik dekorujemy piernikami
precelkami oraz płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi. Gotowe!!!
Smacznego!

 

Porada:
Sernik będzie delikatniejszy i wilgotniejszy jeżeli podczas pieczenia na dnie
piekarnika umieści się naczynie z wodą. Do przekładania sernika należy użyć
pierniczków nadziewanych w czekoladzie, można wybrać dowolny, ulubiony smak
nadzienia – truskawkowy, porzeczkowy, śliwkowy lub użyty w przepisie
wiśniowo-rumowy. Do dekoracji ciasta można wybrać dowolne dodatki, jednak
należy układać je na świeżo oblanym ciepłą czekoladą cieście, aby dekoracje
utrzymały się na miejscu.

 

lambertz.com

Komentarze