Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami
Potrzebne składniki:
Biszkopt
·
5 jajek
·
150 g cukru
·
4 łyżki oleju
·
160 g bezglutenowej mieszanki jasnych
mąk 3Pauly
·
15 g mąki ziemniaczanej
·
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do
pieczenia
Bita
śmietana
·
600 ml śmietany kremówki
·
150 g cukru
Dowolne
owoce
Przygotowanie:
Przygotować
mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką
ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić
mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do
niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość
ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.
Dno
wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do
niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC,
sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce,
wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.
Śmietanę
kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.
Blat
biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt
jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami
biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej
śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi,
całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć
kakao. Gotowe! Smacznego!
3pauly.pl
Komentarze