Kulinarne JAWOlucje – czyli przepis na aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami
Składniki dla 4 osób:
·
3 łyżki
oleju ryżowego
·
6 dużych pieczarek
·
1 duża cebula
·
150 g sera
typu rokpol
·
6 łyżek
zielonego pesto
·
300 ml śmietany
18%
·
Duża garść obranych
orzechów ziemnych
·
Kilka listków
świeżej bazylii
·
2 opakowania
klusek śląskich Jawo
Orzechy obrać podzielić na pół.
Połowę orzechów posiekać nie za drobno, a pozostałą część podzielić na połówki.
Posiekać kilka listków świeżej bazylii. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i
podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać.
Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać nie doprowadzając do
wrzenia. Pokroić ser w kostkę i dodać do sosu – podgrzewać mieszając do
rozpuszczenia się sera. Posiekane orzechy i bazylię wrzucić do sosu i całość
dokładnie wymieszać. W razie gdyby sos był za gęsty dolać odrobinę wody.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować wg
wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać je sosem, lub ozdobnie nałożyć gęsty sos
łyżeczką do dziurek w kluskach, ozdobić połówkami orzechów i listkami świeżej
bazylii. Gotowe! Smacznego!
Jawo.pl
*Lubisz gotować? Lubisz wymyślać nowe potrawy lub
podawać tradycyjne dania w nowych odsłonach? Weź udział w konkursie „Kulinarne
JAWOlucje”, w którym udział wziąć mogą wszyscy miłośnicy
gotowania oraz odkrywania na nowo tradycyjnych znanych potraw. Konkurs trwa od
1 września do 15 października. W konkursie można wygrać atrakcyjne nagrody –
tablet, blender, zastaw noży ceramicznych oraz zestawy gadżetów firmy Jawo.
Zasady konkursu są niezwykle proste:
–
Należy zakupić dowolny produkt z szerokiej gamy dań mrożonych Jawo. Wybór jest
ogromny, ponieważ w portfolio producenta znajduje się aż 30 różnych dań do
wyboru.
–
zaproponować pomysł na podanie tego dania, przygotować je, zrobić zdjęcie,
podać składniki oraz przepis przygotowania dania i zarejestrować swoją
propozycję na stronie www.jawo.pl/konkurs.
Zgłosić można dowolną liczbę przepisów.
Laureatami konkursu zostaną autorzy
przepisów, którzy zbiorą najwięcej głosów internautów. Głosowanie odbywa się na
stronie konkursu. Organizatorzy konkursu serdecznie zapraszają wszystkich do
wzięcia udziału w Kulinarnych JAWOlucjach – odwiedzania strony konkursowej,
korzystania z zamieszczonych przepisów, zgłaszania potraw oraz do głosowania! www.jawo.pl/konkurs
Komentarze