Skrzydełka faszerowane kaszą perłową i mięsem mielonym
18.08.2015
składniki:
- 15 skrzydełek
- 250 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
- 50 g ( 1/2 woreczka) kaszy jęczmiennej perłowej Kupiec
- 1 mała cebulka
- 1 łyżeczka masła
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- przyprawa do kurczaka
Skrzydełka myjemy i od każdego odcinamy najmniejszą część tzw. lotkę, na której nie ma praktycznie mięsa.
Następnie wypruwamy po jednej kości z każdego skrzydełka (z tej grubszej strony).
Skrzydełka przyprawiamy przyprawą do kurczaka i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Kasze gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu i studzimy.
Cebulkę podsmażamy chwilę na masełku i dodajemy do mięsa mielonego.
Dodajemy przyprawę do mięsa mielonego i kaszę, a następnie dokładnie mieszamy.
Każde skrzydełko nadziewamy mięsem z kaszą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 1 godz. 10 min w temp. 180 °C.
Ja skrzydełka podałam z młodymi ziemniaczkami i białymi szparagami z piekarnika.
Smacznego!
Komentarze