Rurki
Smaki dzieciństwa. Co prawda moja mama robiła zawsze rurki z kremem i
o ile dobrze pamiętam był to krem budyniowy. Ja swoje rurki tym razem
nadziałam bitą śmietaną i ganache czekoladowym (na które przepis już
wkrótce).
składniki (na ok. 40 sztuk):
- 0,5 kg przesianej mąki tortowej
- 25 dag zimnego masła
- cukier waniliowy
- 1 szkl. (250 ml) kwaśnej śmietany
ponadto:
- cukier do posypania
- roztrzepane żółtko do smarowania
nadzienie:
- bita śmietana z cukrem pudrem, ganache czekoladowe lub ulubiony krem
Mąkę i cukier siekamy nożem z masłem. Dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto owijamy folia spożywczą i wkładamy na 3-4 godz. do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta wałkujemy cienkie placki i kroimy na długie paski.
Metalowe rurki smarujemy masłem i nawijamy na nie spiralnie paski ciasta.
Pamiętamy przy tym żeby nie nawijać ciasta do końca (ja zostawiam ok 1
cm z szerszej strony) aby można było potem łatwo zdjąć upieczone
ciastko z metalowej rurki.
Gotowe rurki smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy ok. 20 min w temp. 190°C na złoty kolor.
Upieczone ciastka zdejmujemy z metalowych rurek, studzimy i nadziewamy bitą śmietaną.
Komentarze