Kebab drobiowy na patyku
18.08.2015
składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
- 1 średnia cebula
- 1 żółtko
- 1 łyżka bułki tartej
- pestki słonecznika
- ziarna sezamu
Filety kroimy w drobną kostkę i siekamy aż uzyskamy drobno posiekane
mięso. Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, ziołami, pieprzem i
papryką. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę do
lodówki (u mnie mięso stało całą noc). Cebulkę wrzucamy na 1 łyżeczkę
rozgrzanego masła, czekamy chwilkę aż się zeszkli i dodajemy cukier.
Trzymamy jeszcze chwilkę na ogniu ciągle mieszając. Do mięsa dodajemy
przestudzoną cebulę, żółtko, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Namoczone
w wodzie patyczki do szaszłyków oblepiamy mięsem i panierujemy w
pestkach słonecznika wymieszanych z sezamem. Mięso smażymy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Smacznego!
Komentarze