Ciasto ucierane z owocami

Łatwe i bardzo puszyste ciasto z sezonowymi owocami. Ja do tej
pory robiłam je z jagodami, porzeczkami, śliwkami, wiśniami i
brzoskwiniami. Zimą można użyć  owoców z kompotu lub mrożonych. 

DSCN6900

składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sezonowe owoce (wiśnie, jagody, porzeczki, śliwki itp.) -u mnie tym razem wiśnie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Margarynę ucieramy z cukrami. Ciągle miksując dodajemy żółtka.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją razem ze śmietaną do utartego masła.

Dokładnie miksujemy (najlepiej spiralnymi końcówkami do ciast ucieranych- ponieważ ciasto jest bardzo gęste).

Na końcu dodajemy pianę z białek i znowu mieszamy na gładką masę.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.

Ciasto przelewamy do formy.

Owoce myjemy i osuszamy. Oprószamy je w mące (aby owoce nie opadały
na dno i nie puszczały aż tyle soku) i układamy  na wierzchu ciasta.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50 min (do suchego patyczka) w temp. 180 °C.

Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze