Ciasto ucierane z owocami
Łatwe i bardzo puszyste ciasto z sezonowymi owocami. Ja do tej
pory robiłam je z jagodami, porzeczkami, śliwkami, wiśniami i
brzoskwiniami. Zimą można użyć owoców z kompotu lub mrożonych.
składniki:
- 3 duże jajka
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sezonowe owoce (wiśnie, jagody, porzeczki, śliwki itp.) -u mnie tym razem wiśnie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Margarynę ucieramy z cukrami. Ciągle miksując dodajemy żółtka.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją razem ze śmietaną do utartego masła.
Dokładnie miksujemy (najlepiej spiralnymi końcówkami do ciast ucieranych- ponieważ ciasto jest bardzo gęste).
Na końcu dodajemy pianę z białek i znowu mieszamy na gładką masę.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.
Ciasto przelewamy do formy.
Owoce myjemy i osuszamy. Oprószamy je w mące (aby owoce nie opadały
na dno i nie puszczały aż tyle soku) i układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50 min (do suchego patyczka) w temp. 180 °C.
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze