Ciasto marchewkowe

Dziś serwuję bardzo ale to bardzo pulchne i wilgotne ciasto marchewkowe z czekoladową polewą.

DSCN6482

składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g obranej marchewki
  • 260 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • szczypta soli

polewa:

  • ½ kostki czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietanki 30 %

DSCN6486

Marchewkę  kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z połową oleju do uzyskania gładkiej konsystencji.

W misce miksujemy jajka, cukier i pozostały olej. Dodajemy zmiksowaną marchewkę i sól.Dokładnie mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.

Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 45-50 min (do suchego patyczka) w temp. 180 °C.

W misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą podgrzewamy
śmietanke a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy.

Przestudzone ciasto polewamy czekoladą.

Smacznego!

Komentarze