Ciasto marchewkowe
Dziś serwuję bardzo ale to bardzo pulchne i wilgotne ciasto marchewkowe z czekoladową polewą.
składniki:
- 4 jajka
- 250 g obranej marchewki
- 260 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju
- szczypta soli
polewa:
- ½ kostki czekolady mlecznej
- 3 łyżki śmietanki 30 %
Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z połową oleju do uzyskania gładkiej konsystencji.
W misce miksujemy jajka, cukier i pozostały olej. Dodajemy zmiksowaną marchewkę i sól.Dokładnie mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 45-50 min (do suchego patyczka) w temp. 180 °C.
W misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą podgrzewamy
śmietanke a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy.
Przestudzone ciasto polewamy czekoladą.
Smacznego!
Komentarze