Potrzebne składniki:
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 1 rzodkiew biała
- kalarepa
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 łyżka tahini naturalnego
Primavika (sos)
- 1 łyżka musztardy (sos)
- 2-4 łyżki gorącej wody
Jak
przygotować:
Brokuł podzielić na różyczki. Pozostałe
warzywa obrać i pokroić na grube słupki. Wszystkie warzywa zblanszować przez
2-3 minuty we wrzątku. Tahini Primavika i musztardę wymieszać. Dolać tyle wody,
aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polać nim warzywa i posypać podprażonym
na patelni czarnym sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem. Opcje: Tahini Primavika można
zastąpić masłem orzechowym bez soli i cukru Primavika, a musztardę chrzanem –
wyjdzie równie rewelacyjnie. Smacznego!
*
Przepis Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem przygotowany został przez
Piotra Kucharskiego w ramach kampanii Primavika promującej zdrowe odżywianie i
zdrowy styl życia. Piotr Kucharski –
kucharz znany z programu Dzień Dobry TVN dla wszystkich sympatyków zdrowej i smacznej kuchni przygotował całą serię autorskich przepisów
kulinarnych, które dostępne są na stronie primavika.pl
www.primavika.pl
Komentarze