Warzywa mogą być naprawdę pyszne! – przepis na blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem

16.02.2015

Potrzebne składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 rzodkiew biała
  • kalarepa
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka tahini naturalnego
    Primavika  (sos)
  • 1 łyżka musztardy (sos)
  • 2-4 łyżki gorącej wody

Jak
przygotować:

Brokuł podzielić na różyczki. Pozostałe
warzywa obrać i pokroić na grube słupki. Wszystkie warzywa zblanszować przez
2-3 minuty we wrzątku. Tahini Primavika i musztardę wymieszać. Dolać tyle wody,
aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polać nim warzywa i posypać podprażonym
na patelni czarnym sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem. Opcje: Tahini Primavika można
zastąpić masłem orzechowym bez soli i cukru Primavika, a musztardę chrzanem –
wyjdzie równie rewelacyjnie. Smacznego!

*
Przepis Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem przygotowany został przez
Piotra Kucharskiego w ramach kampanii Primavika promującej zdrowe odżywianie i
zdrowy styl życia.  Piotr Kucharski –
kucharz znany z programu Dzień Dobry TVN dla wszystkich sympatyków zdrowej i smacznej kuchni przygotował całą serię autorskich przepisów
kulinarnych, które dostępne są na stronie primavika.pl

www.primavika.pl

Komentarze