Wanilia i Kardamon
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Miodownik Latte 6 lat, 10 miesięcy temu
Miodowe kruche blaty, jasna masa grysikowa i biszkoptowe języczki nasączone kawą, na wierzchu pyszni się warstwa śmietanki posypana gorzkim kakao-ciasto z klasą , aromatyczne, słodkie i obłędnie pyszne, na pewno[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Maślankowe gofry z cynamonem, wiśniami, bitą śmietaną i syropem trzcinowym 6 lat, 10 miesięcy temu
Kto nie lubi pysznych pulchniutkich gofrów ? Te są pachnące cynamonem… Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci-to taka słodka rozpusta poprawiająca nastrój w paskudny listopadowy dzień, kiedy nie chce się[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Kule ryżowe z mieloną wołowiną, buraczkami z bazyliową nutą 6 lat, 10 miesięcy temu
Zaryzykowałam z tymi kulami! Podjęłam kulinarne wyzwanie z Olejem Wielkopolskim i przełamałam konwenanse, że na obiad musi być mielony lub zwykłe kotlety ryżowe, kiedy zobaczyłam akcję wiedziałam już co[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Sałatka śledziowa z domowym majonezem 6 lat, 10 miesięcy temu
Kto przyznaje się bez bicia, że nie chce się robić domowego majonezu i do sałatek dodajemy ten ze sklepu ? A szkoda, bo produkcja domowego majonezu jest bardzo łatwa a smak jeśli użyjemy bardzo dobrej jakości[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Kawowy creme brulee 6 lat, 10 miesięcy temu
Kto śledzi dokładnie bloga wie, że jestem wielką fanką kawy i czekolady . Creme brulee to arystokracja wśród francuskich deserów, niby prosty a czasem bywa kapryśny, wiele osób twierdzi, że to czasochłonny deser a[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Seromakowiec z kajmakiem 6 lat, 11 miesięcy temu
Ulubiona przez wielu z nas klasyka, któż nie lubi połączenia sera i maku ? Robiły go już nasze babcie, potem Mamy, ja skusiłam się na to ciasto pierwszy raz, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Ciasto śmietankowo-bananowe 6 lat, 11 miesięcy temu
Ciasto z serii szybkich, prostych wypieków, zamiast masła dajemy tutaj słodką śmietankę, jest puszyste i wysokie, banany dodają fajnego posmaku, jedno z moich ulubionych ciast do kawy gdy wpadają niespodziewani[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Jesienny koktajl z dyni oraz recenzja Blendera Amica BTK5011 IN 6 lat, 11 miesięcy temu
Na dworze coraz mniej słońca za to więcej wirusów, na ratunek przychodzą nam odżywcze koktajle z dyni lub buraków. Lubicie ? ja się tylko takimi wspomagam w sezonie grzewczym.Wartości dyni nie sposób przecenić i[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Uda kurczaka pieczone na kapuście 6 lat, 11 miesięcy temu
Codziennie stoimy przed wyborem co zrobić dobrego na obiad gdy zwykłe kotlety się przejadły. Polecam udka w musztardowej marynacie pieczone na słodkiej świeżej kapuście która pod wpływem soków z mięsa jest pyszna i[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Forszmak-gulaszowa 6 lat, 11 miesięcy temu
Jesienią organizm domaga się konkretów i większej liczby kalorii, rozgrzewające dania jednogarnkowe są teraz na czasie, forszmak wspaniale rozgrzewa dzięki mielonej papryce , szybko się robi i syci na wiele[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Ciasto jabłkowo serowe z polewą czekoladową 6 lat, 11 miesięcy temu
Duża porcja dobrego ciasta. Kruche blaty, gotowany sernik, warstwa biszkoptowa i prażone jabłka z galaretką-ciasto choć czasochłonne nie jest trudne do wykonania, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych.[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Jednogarnkowy kociołek z soczewicą 6 lat, 11 miesięcy temu
Nastały jesienne niekoniecznie ciepłe dni, wszystko się zmienia i znów wracamy do pożywnych dań jednogarnkowych, zgodnie z prawami natury o tej porze roku chce się jeść bardziej treściwie, co wcale nie znaczy, że[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Test patelni Woll Szafir Lite 6 lat, 11 miesięcy temu
Wydawać się może, że zakup patelni to prosta sprawa. Nic bardziej mylnego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni, różnią się ceną, wielkością, wagą oraz wygodą użytkowania i przeznaczeniem.Od kilku[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Torcik kakaowy z powidłami 6 lat, 11 miesięcy temu
Ciasto kakaowe na pograniczu murzynka i brownie, ciężkie, wilgotne , ale nie zakalcowate, jest puszyste, przełożone warstwami powideł śliwkowych smaczne nie przesłodzone i nie zapycha, oblane polewą i posypane[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Sernik „mandarynkowy łaciatek” 6 lat, 11 miesięcy temu
Co mogę o tym serniku powiedzieć ? Smaczny! O lekko mandarynkowej nucie przełamanej gorzkim kakao, kruchy słodki spód i pomarańczowa polewa dopełniają całości. Klasyka z nowoczesnym twistem, jeden z lepszych[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem pomarańczowym 6 lat, 11 miesięcy temu
Ciasto drożdżowe piekę zawsze kiedy mam…lenia, zazwyczaj przyczynia się do tego deszczowa pogoda za oknem, powiem Wam szczerze nie mam cierpliwości do robienia ciasteczek, ale do ciasta drożdżowego zawsze…mogłabym[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Potrawka dyniowa z salami, makaronem i jasnym sosem Łowicz 6 lat, 12 miesięcy temu
Teraz kiedy przede mną ciężki okres w życiu i codzienne kursowanie między domem a oddziałem radioterapii daje się we znaki, doceniam szybkie posiłki i słoiczki gotowego sosu w szafce, tak właśnie w takich[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Makaron z grzybami po włosku 6 lat, 12 miesięcy temu
Grzyby-jesienne dary lasu, sezon na nie jest zdecydowanie za krótki , trzeba z niego korzystać póki się da. Makaron z prawdziwkami i czerwonymi kozakami cechuje prostota i minimalizm. Wspaniały kremowy sos na[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Millefeuille z kremem czekoladowym 6 lat, 12 miesięcy temu
Millefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym wyciskanym[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Sałatka bankietowa 6 lat, 12 miesięcy temu
Ta znakomita sałatka wpisuje się w każdą rodzinną imprezę, ułożona warstwowo przyciąga swym wyglądem, smakuje bardzo dobrze, jest sycąca i łatwa do zrobienia z ogólno dostępnych składników. Na pewno na stałe[…]
- Załaduj więcej