Wanilia i Kardamon
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Forszmak-gulaszowa 8 lat, 1 miesiąc temu
Jesienią organizm domaga się konkretów i większej liczby kalorii, rozgrzewające dania jednogarnkowe są teraz na czasie, forszmak wspaniale rozgrzewa dzięki mielonej papryce , szybko się robi i syci na wiele[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Ciasto jabłkowo serowe z polewą czekoladową 8 lat, 1 miesiąc temu
Duża porcja dobrego ciasta. Kruche blaty, gotowany sernik, warstwa biszkoptowa i prażone jabłka z galaretką-ciasto choć czasochłonne nie jest trudne do wykonania, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych.[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Jednogarnkowy kociołek z soczewicą 8 lat, 1 miesiąc temu
Nastały jesienne niekoniecznie ciepłe dni, wszystko się zmienia i znów wracamy do pożywnych dań jednogarnkowych, zgodnie z prawami natury o tej porze roku chce się jeść bardziej treściwie, co wcale nie znaczy, że[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Test patelni Woll Szafir Lite 8 lat, 1 miesiąc temu
Wydawać się może, że zakup patelni to prosta sprawa. Nic bardziej mylnego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni, różnią się ceną, wielkością, wagą oraz wygodą użytkowania i przeznaczeniem.Od kilku[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Torcik kakaowy z powidłami 8 lat, 1 miesiąc temu
Ciasto kakaowe na pograniczu murzynka i brownie, ciężkie, wilgotne , ale nie zakalcowate, jest puszyste, przełożone warstwami powideł śliwkowych smaczne nie przesłodzone i nie zapycha, oblane polewą i posypane[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Sernik „mandarynkowy łaciatek” 8 lat, 2 miesiące temu
Co mogę o tym serniku powiedzieć ? Smaczny! O lekko mandarynkowej nucie przełamanej gorzkim kakao, kruchy słodki spód i pomarańczowa polewa dopełniają całości. Klasyka z nowoczesnym twistem, jeden z lepszych[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem pomarańczowym 8 lat, 2 miesiące temu
Ciasto drożdżowe piekę zawsze kiedy mam…lenia, zazwyczaj przyczynia się do tego deszczowa pogoda za oknem, powiem Wam szczerze nie mam cierpliwości do robienia ciasteczek, ale do ciasta drożdżowego zawsze…mogłabym[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Potrawka dyniowa z salami, makaronem i jasnym sosem Łowicz 8 lat, 2 miesiące temu
Teraz kiedy przede mną ciężki okres w życiu i codzienne kursowanie między domem a oddziałem radioterapii daje się we znaki, doceniam szybkie posiłki i słoiczki gotowego sosu w szafce, tak właśnie w takich[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Makaron z grzybami po włosku 8 lat, 2 miesiące temu
Grzyby-jesienne dary lasu, sezon na nie jest zdecydowanie za krótki , trzeba z niego korzystać póki się da. Makaron z prawdziwkami i czerwonymi kozakami cechuje prostota i minimalizm. Wspaniały kremowy sos na[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Millefeuille z kremem czekoladowym 8 lat, 2 miesiące temu
Millefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym wyciskanym[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Sałatka bankietowa 8 lat, 2 miesiące temu
Ta znakomita sałatka wpisuje się w każdą rodzinną imprezę, ułożona warstwowo przyciąga swym wyglądem, smakuje bardzo dobrze, jest sycąca i łatwa do zrobienia z ogólno dostępnych składników. Na pewno na stałe[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Miniszarlotki francuskie z marcepanem 8 lat, 2 miesiące temu
Jabłka-przesycone jesiennym słońcem są teraz soczyste i pięknie pachną, aż żal z nich nie korzystać , małe francuskie mini szarlotki to żelazna pozycja wśród jesiennych wypieków, dzięki wkładce z marcepanu[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Flaczki pod francuską czapą 8 lat, 2 miesiące temu
Pogoda teraz kapryśna, raz słońce raz deszcz, dlatego w naszym menu królują już treściwsze dania, rozgrzewające, syte i smaczne, takie są flaczki z ciemnym sosem Łowicz z dodatkiem bogactwa jesieni-czyli warzywami[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Szarlotka sypana z bananem 8 lat, 2 miesiące temu
Jesień pachnie szarlotką, dziś wreszcie u mnie ciepło i słoneczko, od razu lepiej!Rewelacyjny sposób na pyszną szarlotkę dla tych którzy nie lubią zagniatać ciasta kruchego, składniki sypie się na blachę, przekłada[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tiramisu z figami-jesienne 8 lat, 2 miesiące temu
Ostatnio dzieje się ze mną coś dziwnego…zmienne nastroje, raz mi gorąco raz zimno…chyba ta jesień tak na mnie działa, przyszła z bólem gardła, zasmarkanym nosem, ogólnym rozbiciem, słońca chcę ! Najlepiej bym się[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Risotto z rydzami 8 lat, 2 miesiące temu
Risotto pachnące jesienią z darami lasu-rydzami, teraz jest ich tyle, że ten nie ma kto na spacer nie wyjdzie, albo zwyczajnie grzybów nie zna. To danie jest przepyszne choć wymaga stania przy nim i ciągłego[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Nalewka z węgierek 8 lat, 2 miesiące temu
Przyszła jesień….niestety jak na złość z deszczem i zimnym wiatrem, gdzie babie lato ja się pytam ? Wyciągam koc, książkę i nagle przypomniałam sobie o nalewce z zeszłego roku, z przesyconych słońcem śliwek z[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Ciasto migdałowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką 8 lat, 2 miesiące temu
Puszyste ciasto, pełne migdałowego aromatu z owocami jesieni-śliwkami, posypane cynamonową kruszonką kojarzy się z babciną kuchnią. Już sam zapach jest niezwykle kuszący , idealne na deszczowy podwieczorek z[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Śniadaniowe roladki z papryką 8 lat, 2 miesiące temu
Idealne śniadanie powinno być sycące, kolorowe i pyszne, dodawać energii na rozpoczęcie dnia.Znudziły Wam się zwykłe kanapki z szynką ? Polecam roladki! Z piersi pieczonego indyka, serkiem kanapkowym, papryką i[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Borowiki w occie winnym 8 lat, 2 miesiące temu
Czas na grzyby! Z wyprawy do lasu prosto do słoika, bogactwa które dała nam natura nie sposób przecenić, borowiki w occie winnym wcale nie są trudne do zrobienie, wręcz łatwe, a smak…przekonaj się sam.Rewelacyjne[…]
- Załaduj więcej