Wanilia i Kardamon

  • Jabłka-przesycone jesiennym słońcem są teraz soczyste i pięknie pachną, aż żal z nich nie korzystać , małe francuskie mini szarlotki to żelazna pozycja wśród jesiennych wypieków, dzięki wkładce z marcepanu[…]

  • Pogoda teraz kapryśna, raz słońce raz deszcz, dlatego w naszym menu królują już treściwsze dania, rozgrzewające, syte i smaczne, takie są flaczki z ciemnym sosem Łowicz z dodatkiem bogactwa jesieni-czyli warzywami[…]

  • Jesień pachnie szarlotką, dziś wreszcie u mnie ciepło i słoneczko, od razu lepiej!Rewelacyjny sposób na pyszną szarlotkę dla tych którzy nie lubią zagniatać ciasta kruchego, składniki sypie się na blachę, przekłada[…]

  • Ostatnio dzieje się ze mną coś dziwnego…zmienne nastroje, raz mi gorąco raz zimno…chyba ta jesień tak na mnie działa, przyszła z bólem gardła, zasmarkanym nosem, ogólnym rozbiciem, słońca chcę ! Najlepiej bym się[…]

  • Risotto pachnące jesienią z darami lasu-rydzami, teraz jest ich tyle, że ten nie ma kto na spacer nie wyjdzie, albo zwyczajnie grzybów nie zna. To danie jest przepyszne choć wymaga stania przy nim i ciągłego[…]

  • Przyszła jesień….niestety jak na złość z deszczem i zimnym wiatrem, gdzie babie lato ja się pytam ? Wyciągam koc, książkę i nagle przypomniałam sobie o nalewce z zeszłego roku, z przesyconych słońcem śliwek z[…]

  • Puszyste ciasto, pełne migdałowego aromatu z owocami jesieni-śliwkami, posypane cynamonową kruszonką kojarzy się z babciną kuchnią. Już sam zapach jest niezwykle kuszący , idealne na deszczowy podwieczorek z[…]

  • Idealne śniadanie powinno być sycące, kolorowe i pyszne, dodawać energii na rozpoczęcie dnia.Znudziły Wam się zwykłe kanapki z szynką ? Polecam roladki! Z piersi pieczonego indyka, serkiem kanapkowym, papryką i[…]

  • Czas na grzyby! Z wyprawy do lasu prosto do słoika, bogactwa które dała nam natura nie sposób przecenić, borowiki w occie winnym wcale nie są trudne do zrobienie, wręcz łatwe, a smak…przekonaj się sam.Rewelacyjne[…]

  • Pyszne włoskie klasyczne tiramisu wzbogacone korzenną przyprawą do piernika, aksamitne gorzko słodkie , rozpływające się w ustach najlepsze na drugi dzień po schłodzeniu, smak wzbogacony ciemnym rumem nie kawowym[…]

  • Czasem każdy powinien zjeść to na co ma ochotę. Nawet Ci którzy są na diecie.Jestem wielką fanką czekolady, niezależnie czy tych słodkich czy tych gorzkich, mała porcja czekoladowych pyszności , skutecznie[…]

  • Jesień, to feria barw zarówno w przyrodzie jak i na talerzu, bogactwo warzyw i owoców zachwyca i zachęca do gotowania, dorodne dynie papryka i cukinie to jesienne prezenty od natury, dlatego ja wyczarowałam dla[…]

  • Kruche słodkie ciasto i orzeźwiająca cytrynowa masa, to duet idealny, ten deser jest dla wielbicieli zdecydowanych smaków, nie przejmujcie się ,że masa cytrynowa przed wylaniem na kruche ciasto jest rzadka, podczas[…]

  • Pierożki culurgiones pochodzą z Włoch, różnią się od naszych tym, że są inaczej zlepiane , wyglądają rewelacyjnie, użyłam do nich podduszonych maślaków z cebulką, szczypty smaku dodaje starty parmezan, okraszone[…]

  • Co na śniadanie ? Na pewno musi być smacznie, nie za drogo i ładnie podane , przyznajcie się z ręką na sercu, czy tak zawsze jest ? czy raczej jemy śniadanie w biegu ? Wiem, zwykle brakuje nam czasu na[…]

  • Soczyste kąski z kurczaka w kremowo-cebulowej marynacie, doskonałe jako dodatek do młodych ziemniaczków lub solo z ulubionym dipem czosnkowym, posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, przepis prosty i warty[…]

  • Z ciasta francuskiego można wyczarować wiele przekąsek na słono, tym razem zrobiłam serowo-francuskie paluchy z szynką parmeńską z dużą ilością ostrej papryki a mimo to wcale nie były ostre J Ważne jest aby użyć do[…]

  • Risotto to jedno z moich ulubionych dań, teraz gdy króluje dynia obowiązkowa propozycja obiadowa. Aksamitne, kremowe, delikatne, znakomicie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. To danie lekkie a zarazem[…]

  • Z papryki i mielonego mięsa gulaszowego można upiec wspaniałego klopsa, w tej pieczeni ważne są przyprawy, wystarczy za każdym razem zmieniać składniki i już będzie inny, dodatek młodziutkiej cukinii w środku[…]

  • O tej porze roku papryka jest najlepsza i najtańsza, więc zajadamy się nią do woli pod różną postacią, ja pierwszy raz zrobiłam z niej zupę krem, jest dobrze pikantna i rozgrzewająca a zarazem delikatna dzięki[…]

  • Załaduj więcej