Wanilia i Kardamon
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tęczowa pianka na mleku skondensowanym 7 lat, 1 miesiąc temu
Deser który powstaje w kilka chwil, bez pieczenia, bez odpalania piekarnika z owocami na słodkim mleku skondensowanym, najbardziej z niego ucieszą się najmłodsi.Jest tak prosty do przygotowania, że nie ma opcji[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Makaronowa a'la tarta z pomidorami 7 lat, 1 miesiąc temu
Uwielbiam makaron …i pomidory! Że do siebie pasują to chyba wiecie, w końcu lato, korzystajmy z jego darów, zerwałam z ogródka pasiastą odmianę małych pomidorków i przygotowałam tą zapiekankę w formie tarty, wyszła[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Filet z kurczaka w bazyliowym pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą 7 lat, 1 miesiąc temu
Za oknem deszcz dudni o parapet….leniwa niedziela..możemy więc śmiało wreszcie odpalić piekarnik… Świetna alternatywa dla zwykłego panierowanego fileta. Pieczony w piekarniku z wyraźnie bazyliową nutą i[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Pomidorowy kapuśniak z ziemniakami 7 lat, 1 miesiąc temu
Póki młoda kapusta w ogródku żal z jej dobrodziejstw nie korzystać, zawiera wiele cennych składników mineralnych w tym magnezu, potasu, cynku, kwasu foliowego i witamin z grupy BProponuję taką wersję zdrowego[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Torta di patate-Szwajcarska zapiekanka po mojemu 7 lat, 1 miesiąc temu
Podróże kształcą –tak słyszę przy każdej opowieści z wakacji , coś w tym jest bo z każdego regionu świata przywozimy coś nowego, czasem jest to nowe doświadczenie, czasem nowe smaki, jedno wiem, w takie kulinarne[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Pfnutli 7 lat, 1 miesiąc temu
Pfnutli-czyli placki z jabłkami w winnym cieście -tradycyjny szwajcarski deser w oryginale przepis na deserowym winie, ja postanowiłam je zrobić po swojemu i użyłam naszego polskiego cydru jabłkowego, naszych[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 7 lat, 1 miesiąc temu
Kuchnia szwajcarska to miks kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej, syte dania, najczęściej serowe lub ziemniaczane, dlatego też akcja Victorinox była inspiracją do stworzenia tego przepisu, choć to danie do[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Panna cotta z musem gruszkowym, bitą śmietaną i owocami 7 lat, 1 miesiąc temu
Nastały znów upały, przy takiej pogodzie nie chce się odpalać piekarnika, a ochota na słodki deser jest zawsze, polecam więc pannę cottę, delikatna w smaku warstwa śmietankowa i mus z gruszek z bitą śmietaną i[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Ciasto budyniowo-gruszkowe 7 lat, 1 miesiąc temu
Leciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak tortowe nie suche,[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka a’la bolognese 7 lat, 1 miesiąc temu
Smaczna zapiekanka z mięsem mielonym, papryką i sezonowo dałam tutaj do niej cukinię, szybka i łatwa do przygotowania , zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Ciasto tortowe z michałkami i galaretką z malinami 7 lat, 1 miesiąc temu
Wilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Krem fasolowo- cukiniowy z szynką parmeńską 7 lat, 1 miesiąc temu
Rewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie!Składniki:1 cukinia25 dag fasolki[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Ciasto kokosowo –wiśniowe 7 lat, 1 miesiąc temu
Bardzo łatwe do przygotowania z wyglądu niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra, smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam też maliny. Biszkopt można upiec dzień wcześniej a złożyć go na[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Tartaletki z malinami 7 lat, 1 miesiąc temu
Kruche ciasto, masa budyniowa, świeże maliny i galaretka to słodka klasyka która sprawdza się na każde letnie okazje kiedy maliny dostaniemy w każdym warzywniaku lub z własnego ogródka. Od razu proponuję zrobić z[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Najlepsze andruty 7 lat, 2 miesiące temu
Andruty to smaki mojego dzieciństwa, szybki do przygotowania deser nie tylko dla dzieci, przełożone najprostszą masą jaką można by było zrobić, idealne na upalne lato, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a o[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami 7 lat, 2 miesiące temu
Deser który powstaje w kilka chwil…bez odpalania piekarnika, połączenie białek z gorzką i białą czekoladą, oraz kwasnymi owocami porzeczki i borówki daje smak któremu ciężko się oprzeć. Deser z klasą na leniwe[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Cukinia faszerowana pieczarkami i mięsem z kruszonką 7 lat, 2 miesiące temu
Sezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się nadmiaru cukinii z ogródka. W tej wersji jest[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Muffinki z białą czekoladą i porzeczkami 7 lat, 2 miesiące temu
Prawdziwie letnie muf finki, można je zrobić z dowolnymi owocami lata i od razu z podwójnej porcji, tak szybko znikają, są wprost idealne, wilgotne, mięciutkie i tak łatwe do przygotowania. Nie zamieniajcie tylko w[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 7 lat, 2 miesiące temu
Powiem Wam nieskromnie to najlepsza drożdżówka jaką udało mi się ostatnio upiec, choć na zdjęciu nie widać tego efektu zawinięcia –biały ser, jasny marcepan …tylko porzeczki się trochę przebijają to efekt smakowy[…]
-
Wanilia i Kardamon dodał(a) nowy wpis, Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem 7 lat, 2 miesiące temu
Ta zapiekanka powstała na wzór tradycyjnych gołąbków, bo praktycznie robi się tak samo…z mięsa, ryżu i drobno posiekanej kapusty powstały kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, całość przykryta podsmażonymi[…]
- Załaduj więcej