Veganza!
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegański smażony ser 9 lat, 6 miesięcy temu
Z pewnością wielu z Was kojarzy znane czeskie danie jakim jest smažený sýr. Przed przejściem na weganizm jadłem go chyba tylko dwa razy i jakoś nie ciągnęło mnie specjalnie do tego dania. Ostatnio postanowiłem[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Weganskie pralinki (RAW) bez dodatku cukru 9 lat, 6 miesięcy temu
Oglądanie programów kulinarnych zazwyczaj kończy się w moim skromnym przypadku wędrówką do kuchni i gotowaniem różnych rzeczy, których normalnie bym nie gotował. Tak stało się też ostatnim razem, gdy uczestnicy[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z młodych ziemniaków z grzybami i orzecham ziemnymi 9 lat, 7 miesięcy temu
– młode ziemniaki- garść małych pieczarek- garść orzechów ziemnych- łyżka pestek dyni- łyżka słonecznika- słodka papryka- sos sojowy- szczypiorekZiemniaki ugotować w osolonej wodzie, pokroić na duże kawałki.[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie posiłki bez słowa #17 9 lat, 7 miesięcy temu
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegański tort czekoladowy 9 lat, 7 miesięcy temu
Ciasto robione już dosyć dawno temu, bo na ostatnie święta, ale byłem tak zadowolony z rezultatów, że postanowiłem jednak opublikować przepis. Proporcje są mocno orientacyjne, ale ciasto jest na tyle łatwe, że[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie posiłki bez słowa #16 9 lat, 7 miesięcy temu
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Tempeh Burger Time! 9 lat, 7 miesięcy temu
Uwielbiam tempeh. Szczególnie ten smażony. Potrafię zasiąść przy stole i zeżreć cały plaster za jednym posiedzeniem. Co jednak jest lepsze od tempehu? Burgery z tempehu!- opakowanie tempehu- łyżka, dwie płatków[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie posiłki bez słowa #15 9 lat, 7 miesięcy temu
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Kakaowiec babci Dzidzi 9 lat, 7 miesięcy temu
Gdy byłem dzieckiem babcia przy wielu moich wizytach przygotowywała kakaowiec na cieście drożdżowym. Teraz gotuję i piekę sam po wegańsku, wiec przepis trzeba było zweganizować. Babcia aprobuje nową wersję.Ciasto[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 9 lat, 7 miesięcy temu
Lepienie tradycyjnych pierogów jest bardzo czasochłonne. Dlatego lubię nieraz wykorzystać patent oszczędzający całkiem sporo pracy – drożdżowe pierogi z piekarnika. Często robię je z owocami, ale tym razem padło na[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańska rozpusta czyli sos pomidorowo-serowy 9 lat, 7 miesięcy temu
Jeśli jesteś wege istotą, która trafiła na ten przepis szukając zdrowych wegańskich opcji, czym prędzej klikaj na magiczny krzyżyk w prawym górnym rogu. Tym razem jest bardzo niezdrowo.Sos wręcz banalny, nie trzeba[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie posiłki bez słowa #14 9 lat, 7 miesięcy temu
przepis na pastę w poprzednim poście Czytaj dalej
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Pasta z soczewicy i soi 9 lat, 8 miesięcy temu
składniki:- czerwona soczewica (ok. 3 szklanki suchej)- szkalnka drobnej siekanki sojowej suchej- 2 łyżki wegańskiego tłuszczu- 1 małe kwaśne jabłko- 2-3 łyżki płatków owsianych – sól, pieprz, papryka słodka,[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegański makowiec 9 lat, 8 miesięcy temu
na ciasto:- drożdże- mąka- mleko roślinne- cukier- odrobina wody-łyżka oliwyna nadzienie:- mak- banany- rodzynki- cukierDrożdże zasypujemy łyżką cukru i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na 10 minut aby się najadły.[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Tort buraczany z powidłem babci Dzidzi i bananami 9 lat, 8 miesięcy temu
Na ciasto:- mąka- cukier- olej- gotowane buraki- cynamon- kakao- proszek do pieczeniado tego:- powidło śliwkowe babci Dzidzi- bananypolewa:- 3 tabliczki czekolady- ok 2/3 szklanki mleka roślinnego (użyłem sojowego[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Zapraszamy na Kuchnię Społeczną 9 lat, 8 miesięcy temu
Kolejna edycja, tym razem wielkanocna. Szczegóły Czytaj dalej
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z brokułów i hummusu 9 lat, 8 miesięcy temu
Tym razem ponownie typowy wytwór przypadku czyli zbieranina lodówkowych resztek, która zgrała się w całkiem smaczną zapiekankę godną obfotografowania i opublikowania tutaj. Oszczędność, czasu, pieniędzy i zasobów[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Brokuły, tempeh i fasola 9 lat, 8 miesięcy temu
Szybkie i smaczne danie. Pół dużego brokuła drobno siekamy. Odrzuciłem większość nóżek, ale jak ktoś chce to też może wykorzystać. Wrzuciłem brokuła na patelnię i zalałem odrobiną wody. Podgotowałem, dodałem fasolę[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegański Kraków – Bar MOMO 9 lat, 8 miesięcy temu
Ostatecznie w końcu wybrałem się ponownie do Krakowa. Po nieco rozczarowującej wizycie w Mocak-u trzeba było coś zjeść. I tak trafiłem (całkiem przez przypadek) do Baru Wegetariańskiego MOMO. Dlaczego przez[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie śniadania bez słowa #13 9 lat, 8 miesięcy temu
- Załaduj więcej