Veganza!
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańska sałatka na wychodne 8 lat, 9 miesięcy temu
Muszę przyznać, że bardzo rzadko robię sałatki. Jakoś dużo zachodu z nimi jest, to trzeba pokroić, co innego zetrzeć, a jeszcze coś innego zmielić. Na dodatek pasuje dodać jakąś salsę albo sos, trochę białka i z[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Zaproszenie na Wielkanocną Kuchnię Społeczną 8 lat, 9 miesięcy temu
Kolektyw Śliwka i Otwarte Klatki zapraszają na wielkanocną edycję Wegańskiej Kuchni Społecznej. W programie wieczoru: – Jak zykle konsumpcja, tym razem wegańskich odpowiedników wielkanocnych potraw. – Wykład[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańska bakława z orzechami włoskimi 8 lat, 9 miesięcy temu
Bakława inaczej także baklawa lub baklava – deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej. Klasyczną bakławę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Makaron ryżowy zasmażany z seitanem 8 lat, 9 miesięcy temu
Wciąż panuje u mnie w kuchni faza na dania ze składników kuchni azjatyckiej. Dzisiaj zwykły makaron ryżowy zasmażany z seitanem, białą fasolą i porem. Tak naprawdę nie jest to czysty seitan, a już poddane obróbce[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Pikantne guacamole pomidorowe 8 lat, 9 miesięcy temu
Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Pierogi z makaronem ryżowym i tofu 8 lat, 9 miesięcy temu
Niektóre połączenia wydają się czasami zbyt absurdalne do zastosowania w przeciętnej polskiej kuchni, ale że takowymi konwenansami się nie przejmuję, zrobiłem inspirowaną Azją wersję polskich pierogów. Sam fakt[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z gotowców dla wybitnie leniwych 8 lat, 9 miesięcy temu
Człowiek czasami ma ochotę na zjedzenie czegoś bardziej ambitnego niż ryż z warzywami lub makaron z sosem. Wtedy w głowie rodzą się różne magiczne przepisy, ale gdy przychodzi co do czego to załamuje się ręce nad[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Kruche babeczki z kremem kokosowym 8 lat, 9 miesięcy temu
Naszła mnie przed ostatnią kuchnią społeczną ochota na babeczki na kruchym cieście. Postanowiłem zatem nieco poeksperymentować i upiec najpierw foremki z ciasta wzorowanego lekko na piernikowym. Cały proces był[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Tofurnik budyniowy 8 lat, 9 miesięcy temu
Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto. Dodatkowa zaleta to spora (jak na ciasto) dawka białka pod postacią tofu. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, spokojnie można uwinąć się w pół godziny, nie licząc[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie Katowice – Zielony Most 8 lat, 9 miesięcy temu
Wraz z popularyzowaniem się weganizmu, coraz bardziej rozwija się lokalna katowicka oferta miejsc serwujących kuchnię roślinną. Tym razem z przyjaciółką odwiedziliśmy niedawno otwarte bistro wegańskie Zielony Most.[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, 27 Wegańska Kuchnia Społeczna 8 lat, 10 miesięcy temu
Tak oto bawiliśmy się na ostatniej Katowickiej Kuchni Społecznej. Humory jak i dobre jedzenie dopisały, było mnóstwo pyszności. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie, czy to na słodko, czy to bardziej wytrawnie. Nie […]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Pasta z fasoli i pieczarek 8 lat, 10 miesięcy temu
Bardzo często początkujący weganie zastanawiają się, czym można by było posmarować chleb, chociażby na śniadanie. Oczywiście na rynku pojawia się coraz węcej gotowych smarowideł, ale nie oszukujmy się, często nie[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Zapraszmy na Wegańską Kuchnię Społeczną 8 lat, 10 miesięcy temu
I przyszedł czas na kolejną edycję Kuchni. Tym razem pod hasłem karnawałowej zagryzki ;-). Będą pasty wszelakie, koreczki na ząb, smalczyk itp, itd. Reszty nie zdradzamy. Po prostu zabierajcie ze sobą to co tam w[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Kluski śląskie z karmelizowaną cebulą i jeżynami 9 lat, 2 miesiące temu
Na kluski śląskie:- ziemniaki- mąka ziemniaczana- sól- oliwaZiemniaki ugotować, ugnieść. Dodać mąkę ziemniaczaną do ziemniaków w proporcji 1:3 Posolić. Dodać odrobinę oliwy (ja na 1/2kg ziemniaków dałem małą[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie Katowice – Todojutra 9 lat, 3 miesiące temu
Liczba miejsc w Katowicach, które oferują wegańskie opcje cały czas wzrasta. Od jakiegoś czasu przy Mariackiej możemy kupić wegańskie zapiekanki. I nie, nie jest to jak w wielu miejscach zubożała wersja zapiekanek[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Zapraszamy na Wegańską Kuchnię Społeczną 9 lat, 3 miesiące temu
Powracamy po przerwie wakacyjnej w nowej lokalizacji. Wegańska kolacja w otoczeniu zieleni bo spotykamy się w ogrodzie Drzwi Zwanych Koniem. Będziemy żegnać lato potrawami, napojami i deserami z sezonowych[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie zakupy (video) 9 lat, 3 miesiące temu
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wegańskie ciastka z czekoladą 9 lat, 3 miesiące temu
Ekspresowy przepis na ciastka, gdy akurat najdzie nas ochota na coś słodkiego, a sklepy już pozamykane, a te które otwarte daleko i z absurdalnymi cenami.- pół kilo mąki- 1/2 – 2/3 szklanki cukru (zależy jak[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Urodzinowy tort dla A. 9 lat, 4 miesiące temu
Lato w pełni, świeże owoce. Trzeba było upiec obiecany tort. Poza kilkoma ograniczeniami transportowymi mogłem działaś dowolnie i wyszło mi coś takiego, co widzicie na zdjęciu. Przepis jest jak zwykle w wypadku[…]
-
Veganza! dodał(a) nowy wpis, Wege Festiwal Foodtruckowy – fotorelacja 9 lat, 4 miesiące temu
W ostatnią sobotę wybraliśmy się do Krakowa na festiwal wegetariański. Pogoda dopisała, jedzenie było pyszne, a poniżej trochę zdjęć.Falafel BejrutFacebook – KLIKZielony Talerzwegańskie lody i słodyczeFacebook – KLIK
- Załaduj więcej