Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Galaretka drobiowa po żydowsku 9 lat, 4 miesiące temu
Któż nie lubi galarety mięsno- warzywnej? 🙂 Typowy, tradycyjny przysmak polskich stołów.Składniki:1 kg mięsa drobiowego,2 marchewki,10 dag selera,10 dag zielonego groszku,½ pora,2 ugotowane jajka,2 białka jaja,1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kotleciki wieprzowe z masłem warzywnym 9 lat, 4 miesiące temu
Tak podawane mięso widziałam kiedyś z jednej z krakowskich restauracji. W końcu udało mi się zdobyć przepis i jestem zachwycona!Składniki:½ kg wieprzowiny,2 żółtka jaja,1 cebula,10 dag masła,1 łyżeczka soku z[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Cukinia smażona w panierce otrębowej 9 lat, 4 miesiące temu
Uwielbiam cukinię pod każdą postacią 🙂 Dziś w formie pysznych kotlecików, w otrębowej panierce.Składniki:40 dag cukinii,10 dag żółtego sera,2 jajka,1 opakowanie otrąb pszennych,olej do smażenia,sól do smaku.<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Powidło z cukinii o smaku cytrynowym do słoików na zimę 9 lat, 4 miesiące temu
Cukinia w wersji słodkiej- jako powidło! Powidełko wspaniale nadaje się do pieczonych bułeczek i naleśników oraz deserów.Składniki:5 kg cukinii,3 kg cukru,5 łyżek kwasku cytrynowego,1 aromat cytrynowy.Wykonanie:<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka makaronowa z szynką i zielonym groszkiem 9 lat, 4 miesiące temu
Smaczna zapiekanka makaronowa, z tegorocznym zielonym groszkiem.Składniki:300-350 g makaronu kokardki250 g sera żółtego 2 jajka300 ml kwaśnej śmietanygałka muszkatołowa200 g zielonego groszku 150 g szynkisól i[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Krupnik jaglany 9 lat, 4 miesiące temu
Zdrowa, smaczna i szybka tradycyjna polska zupa.Składniki:5 ziemniaków młodych,1 szklanka kaszy jaglanej,10 dag wędzonego boczku,2 cebule białe,1 pietruszka,liść laurowy,sól do smaku,natka pietruszki.Wykonanie:<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Legumina ryżowa z czereśniami 9 lat, 4 miesiące temu
Uwielbiam ten ryżowy deser ! Tym razem z pysznymi czereśniami.Składniki:1 szklanka ryżu,700 ml mleka,300 ml wody,2 łyżki cukru,2 cukry waniliowe,½ łyżeczki cynamonu mielonego,250 ml śmietanki kremówki,1 szklanka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pianka owocowa z poziomkami i borówkami 9 lat, 4 miesiące temu
Ekspresowa, pyszna i orzeźwiająca pianka owocowa z poziomkami i borówkami!Składniki:1 galaretka owocowa,25 dag serka homogenizowanego,½ szklanki świeżych owoców sezonowych- poziomki i borówki.Wykonanie:Galaretkę[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka warzywna do słoików na zimę- fasolka szparagowa, cukinia 9 lat, 4 miesiące temu
Idealny dodatek do każdego obiadu. Okres gromadzenia zimowych zapasów czas zacząć !Składniki:1 kg fasolki szparagowej,1 kg cebuli,1 kg cukinii młodej,1 kg kiszonych ogórków,1 kg pomidorów,1 kg papryki.Składniki na[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Dżem czereśniowo malinowy 9 lat, 4 miesiące temu
Połączenie dwóch pysznych, moich ulubionych sezonowych owoców, zakręconych w wekach! Pyszności!Składniki:½ kg czereśni,½ kg malin,¼ litra soku o dowolnym smaku,½ kg cukru żelującego.Wykonanie:Maliny dokładnie[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka z ogórków małosolnych i kalafiora 9 lat, 4 miesiące temu
Smaczna, szybka surówka do obiadu.Składniki:4 ogórki małosolne,4 łyżki utartego surowego kalafiora,2 łyżki oleju,zielenina.Wykonanie:Ogórki opłukać, pokroić w kostkę, dodać starty kalafior, polać olejem i posypać[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Bazyliowe leczo 9 lat, 4 miesiące temu
Pyszne leczo, z dużą ilością świeżej bazylii ;)Składniki:1 kg młodej cukinii,1 kg pomidorów,2 cebule,4 ząbki czosnku,1 łyżeczka mielonej papryki ostrej,1 pęczek bazylii,sól do smaku.Wykonanie:Cukinię umyć, pokroić[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Domowy kisiel czekoladowy 9 lat, 4 miesiące temu
Co domowe to domowe! Dużo zdrowsze i smaczniejsze :)Składniki:½ szklanki mleka,5 dag cukru,5 dag maki ziemniaczanej,2 łyżeczki kakao.Wykonanie:Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kakao i z ½ szklanki mleka. Pozostałe[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Przepisy konkursowe- głosowanie ! 9 lat, 5 miesięcy temu
Witam wszystkich serdecznie !Przede wszystkim chciałam Wam wszystkich bardzo podziękować za zgłoszenia 🙂 Nadesłaliście wiele ciekawych przepisów, które przenoszą nas do czasów dzieciństwa/ młodości!Poniżej[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Bajderka 9 lat, 5 miesięcy temu
Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę OwczarzSkładnikiherbatniki 5 paczekcukier – 1/2 szklKakao – 2 łyżki czubatedżem śliwkowy -1 słoikmargaryna – 1/2 kostkiwoda -1/3 szklWykonanie:Cukier, kakao,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Makaron z jajkiem 9 lat, 5 miesięcy temu
Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę OwczarzOpis autorki:Najczęściej serwowane w poniedziałek kiedy z niedzielnego obiadu zostawał makaron.SkładnikimakaronmasłojajkasólpieprzcebulaWykonanie:Na patelni[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ryż z jabłkami 9 lat, 5 miesięcy temu
Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę OwczarzOpis autorki:Pamiętam ten przepis jak mama go nam robiła jak chcieliśmy coś słodkiego)Składnikiryż – 200gjabłka – 4-5 sztmasło -2 łyżkicukiercynamonWykonanie:<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kluski śląskie 9 lat, 5 miesięcy temu
Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Katarzynę ProsińskaSKŁADNIKI:1. 1 kg ziemniaków2. 1 jajko3. Mąka ziemniaczana4. 1/2 łyżeczki soliDODATKOWO:1. SkwarkiPRZYGOTOWANIE:1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto wuzetka 9 lat, 5 miesięcy temu
Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Katarzynę ProsińskaSKŁADNIKI:Biszkopt:1. 6 jajek2. 1 szklanka cukru3. 1 szklanka mąki pszennej4. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia6. 3 łyżki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto drożdżowe z rabarbarem 9 lat, 5 miesięcy temu
Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Justynę LewandowskąOpis autorki:Owoce wedle gustu. Ja piekę z rabarbarem jak tylko pojawia sie na straganie. Jest oznaką zbliżającego się lata. Rabarbar należy umyć, obrać,[…]
- Załaduj więcej