Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Proziaki pieczone- sodziaki- bułeczki z maślanki 9 lat, 3 miesiące temu
Proziaki to słynne placuszki podkarpackie. U mnie dziś w nieco zmodyfikowanej formie- pieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie !Składniki:200 ml maślanki,1 1/3 szklanki maki½ łyżeczki sody oczyszczonej,1 jajko,2[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Miód z maślanki 9 lat, 3 miesiące temu
Sprawdzony, stary przepis na domowej roboty miód. Idealnie się sprawdza w pieczeniu pierniczków oraz na przykład do smarowania andrutów.Składniki:1 litr maślanki,1 kg cukru.Wykonanie:Maślankę wlać do większego[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka jaglana z morelami 9 lat, 3 miesiące temu
Smaczna, zdrowa zapiekanka jaglana – polecam!Składniki:15 dag kaszy jaglanej,½ litra mleka,½ łyżeczki soli,skórka z cytryny,8 dag masła,2 jajka,5 dag cukru,½ kg moreli,1 cukier waniliowy,tłuszcz do formy.Wykonanie:<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chlebek nocny z kaszy jaglanej 9 lat, 3 miesiące temu
Przepis z serii tych „oczekujących”. Jakiś czas temu publikowałam przepis na Składniki:½ kg mąki,2 łyżeczki suszonych drożdży,300 ml wody,15 dag ugotowanej ostudzonej kaszy jaglanej,1 łyżka miodu,1 ½ łyżeczki soli,<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Brownie – ciasto czekoladowe z cukinii 9 lat, 3 miesiące temu
Potrawy z cukinii nie muszą być wyłącznie na „słono”. U mnie dziś cudowne brownie z cukinii! Jest delikatne, wilgotne, po prostu pyszne !Składniki:11,5 dag masła,½ szklanki oleju,25 dag cukru,1 łyżeczka ekstraktu z[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Bitki wieprzowe ze śliwkami suszonymi 9 lat, 4 miesiące temu
Jedno z tradycyjnych polskich dań- bitki wieprzowe ! U mnie dziś w towarzystwie śliwek suszonych.Składniki:15 dag łopatki wieprzowej,1 cebula,1 papryka,10 dag suszonych śliwek,2 łyżki tłuszczu,2 ząbki czosnku,<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka z kiszonej kapusty 9 lat, 4 miesiące temu
Większość z nas ma swój wypróbowany, domowy sposób na surówkę z kapusty kiszonej. Ja dziś proponuję w nieco odmiennej formie- z chrzanem. Wyszła pyszna!Składniki:½ kg kiszonej kapusty,1 cebula,1 jabłko,2 łyżki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa serowa z grzankami 9 lat, 4 miesiące temu
Prosta i bardzo smaczna zupa serowa.Składniki:4 kostki rosołowe,20 dag żółtego sera,2 łyżki masła,2 łyżki mąki,3 łyżki śmietany,1 żółtko jaja,sól do smaku,pieprz do smaku,szczypiorek,grzanki.Wykonanie:W jednym[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jabłka zapiekane na szybko 9 lat, 4 miesiące temu
Szybki deser w kilka chwil :)Składniki:1 opakowanie mini sucharków,5 jabłek,2 łyżki skórek kandyzowanych,sok z cytryny,1 szklanka cukru,2 łyżki masła,½ łyżeczki cynamonu,tłuszcz do posmarowania foremek.Wykonanie:<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Rogaliki drożdżowe do herbaty 9 lat, 4 miesiące temu
Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe ! Idealnie pasują do herbaty, na śniadanie czy też jako przekąska.Składniki:½ kg mąki,3 dag drożdży,1 szklanka mleka,5 dag masła,5 dag cukru,2 jajka,sól do smaku,1 łyżka maku,<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sok z malin na zimę 9 lat, 4 miesiące temu
Prosty, sprawdzony przepis na pyszny sok malinowy.Składniki:1 kg malin40-75 dag cukruWykonanie:Wybrać dojrzałe maliny, umyć, oczyścić z szypułek, osączyć, przesypać cukrem i zostawić na kilkanaście godzin.[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek 9 lat, 4 miesiące temu
Sezon czerwonej porzeczki w pełni, więc muszę go wykorzystać. Dziś pyszny dżem !Składniki:1 kg czerwonej porzeczki,1 kg jabłek,1 kg cukru żelującego,Skórka z pomarańcza,1 aromat pomarańczowy.Wykonanie:Porzeczkę[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sok z czarnej porzeczki 9 lat, 4 miesiące temu
Owoce porzeczek są bardzo zdrowe i smaczne :)Aby cieszyć się ich smakiem cały rok polecam sok z czarnej porzeczki !Składniki:3 kg czarnych porzeczek30-50 dag cukruWykonanie:Porzeczki umyć, osączyć, oczyścić z[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka ogórkowa z papryką w kurkumie do słoików na zimę 9 lat, 4 miesiące temu
Bardzo lubię tą sałatkę. Idealnie pasuje do każdego obiadu, a dodatkowo dzięki kurkumie ma piękny żółty kolor :)Składniki:3 kg ogórków,½ kg cebuli,3 ząbki czosnku,2 świeże papryki,1 torebka gorczycy,2 łyżki soli,1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Przecier ogórkowy- do słoików na zimę- miazga ogórkowa 9 lat, 4 miesiące temu
Ten przepis dostałam od mojej znajomej- muszę przyznać że jest rewelacyjny! Tak przygotowanych ogórków używam przez cały rok- dodając do zup (słynnej ogórkowej), ale także do różnych sałatek.Składniki:1 kg ogórków,<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sok z czarnego bzu 9 lat, 4 miesiące temu
Na przełomie sieprnia/ września rozpocznie się sezon na czarny bez! Już dziś warto pomyśleć o przyrządzeniu konfitur i soków z ich udziałem. Są bardzo zdrowe i smaczne :)Składniki:1 kg owoców czarnego bzu,4[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pulpety w sosie pomidorowym 9 lat, 4 miesiące temu
Proste i smaczny pomysł na szybki obiad.
Składniki:
25 dag chudego mięsa wołowego,
1 jajko,
1 bułeczka,
30 dag pomidorów,
½ szklanki mleka,
1 łyżka maki,
ziele angielskie,
natka[…] -
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wyniki konkursu – kuchnia w klimacie PRLu 9 lat, 4 miesiące temu
Witajcie!Głosowanie na przepisy konkursowe – Jaki przepis odpowiada poszczególnym numerom znajdziecie pod tym linkiemPoniżej przedstawiam zwycięzców ! Gratuluję!Nagrody zostaną przesłane w ciągu tygodnia od[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kotlety jęczmienne z mięsem 9 lat, 4 miesiące temu
Kolejny pomysł na jęczmienny obiad. Co powiecie na takie kotleciki?
Składniki:
2/3 szklanki kaszy jęczmiennej,
2 łyżki tłuszczu,
25 dag mielonego mięsa wieprzowego,
1 cebula,
1 jajko,
sól do[…] -
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kalafior w przecierze pomidorowym pasteryzowany do słoików na zimę 9 lat, 4 miesiące temu
Proste w wykonaniu ale za to jakie pyszne i przydatne przez cały rok! W zimie wspaniale nadaje się do zup/ sosów, należy tylko pamiętać aby dodać do ugotowanej zupy (lekko podgrzewając).Składniki:1 kg kalafiora,75[…]
- Załaduj więcej