Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym 9 lat, 2 miesiące temu
Uwielbiam eksperymentować z nadzieniem w gołąbkach. Prócz tradycyjnych gołąbków, niejednokrotnie publikowałam swoje inne propozycje. Dziś z wkładem mięsno- ziemniaczanym. Wyszły pysznie.Składniki:½ kg ziemniaków½[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Buraczki na barszcz do słoików na zimę 9 lat, 2 miesiące temu
Każdego roku przyrządzam buraki właśnie w ten sposób. Dzięki temu mogę cieszyć się prawdziwym aromatem i smakiem domowego barszczu przez cały rok!Składniki:1 kg buraków ćwikłowychSkładniki na zalewę:¼ litra wody¾[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Gruszki w zalewie cytrynowej do słoików na zimę 9 lat, 2 miesiące temu
Świetny, alternatywny pomysł na marynowanie gruszek! W ten sposób przyrządzone są soczyste, aromatyczne, po prosu wyśmienite!Składniki:3 kg gruszekSkładniki na zalewę:1 kg cukru2 litry wodysok z 1 cytrynyWykonanie:<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chleb domowy na drożdżach i miodzie z ziarnami 9 lat, 2 miesiące temu
Bardzo smaczny domowy chlebek, prosty w wykonaniu!Składniki:4 dag drożdży,1 szklanka mleka,2 łyżeczki cukru,2 ½ szklanki mąki,½ szklanki łuskanego słonecznika,½ szklanki pestek dyni,½ szklanki miodu,½ łyżeczki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Konfitura owocowa do mięs do słoików na zimę 9 lat, 2 miesiące temu
Uwielbiam połączenie mięsa z słodką konfiturą.Składniki:1 kg aronii,1 kg gruszek,1 kg winnych jabłek,1 kg cukru,1 szklanka wody.Wykonanie:Aronię przebrać, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. W oddzielnym[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Makaron w sosie brokułowym z kurczakiem 9 lat, 2 miesiące temu
Smaczny pomysł na makaron.Składniki:1 opakowanie makaronu grubego,½ litra śmietany,1 brokuł,1 podwójny filet z kurczaka,½ szklanki białego wina wytrawnego,olej do smażenia,sól do smaku,cukier do smaku.Wykonanie:<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 9 lat, 3 miesiące temu
Smaczna i bardzo prosta w wykonaniu tradycyjna zapiekanka ziemniaczana.Składniki:1 kg ziemniaków,25 dag kiełbasy,3 łyżki posiekanej zieleniny,10 dag żółtego sera,2 jajka,1 szklanka mleka,sól do smaku,pieprz do[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto drożdżowe ze śliwkami 9 lat, 3 miesiące temu
Idealne ciasto dla osób nie przepadających za bardzo słodkimi deserami. Połączenie ciasta drożdżowego z kwaśną śliwką jest wyśmienite!Składniki:25 dag mąki8 dag cukru1 jajko2 łyżki masła2 dag drożdży½ szklanki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Placek drożdżowy z jabłkami 9 lat, 3 miesiące temu
Bardzo lubię ciasto drożdżowe, dlatego często je przyrządzam. Dziś z jabłkami.Składniki:½ kg mąki4 dag drożdży1/4 litra mleka15 dag cukru10 dag masła1 aromat pomarańczowy70 dag jabłeksól do smakutłuszcz do formy<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sznycle drobiowe 9 lat, 3 miesiące temu
Bardzo lubię tę wersje podania mięsa drobiowego. PolecamSkładniki:40 dag filetów drobiowych,1 czerstwa bułka,½ szklanki mleka,8 dag masła,1 jajko,1 żółtko jaja,5 dag śmietany,sól do smaku,pieprz do smaku,bułka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Schab w musztardzie z jajkiem sadzonym 9 lat, 3 miesiące temu
Kotlet schabowy inaczej- z plastrem szynki i jajkiem sadzonym.Składniki:4 kotlety schabowe,4 plastry szynki,4 jajka,sól do smaku,pieprz do smaku,musztarda,ketchup,tłuszcz do smażenia.Wykonanie:Kotlety opłukać,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Cukinia w pomidorach na szybko 9 lat, 3 miesiące temu
Typowo letnie, kolorowe i pyszne danie z cukinią!Składniki:1 młoda cukinia,½ szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej domowego),1 ząbek czosnku,1 łyżeczka posiekanej cebuli,szczypta cynamonu,½ łyżeczki ziół[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wątróbka wytrawna na winie 9 lat, 3 miesiące temu
Obok wątróbki z cebulką to drugi mój ulubiony przepis na jej przygotowanie.Składniki:1 kg wątróbki drobiowej,4 łyżki mąki,100 ml wytrawnego białego wina,sól do smaku,pieprz do smaku,tłuszcz do smażenia,natka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kotlety drobiowe z ryżem 9 lat, 3 miesiące temu
Smaczne, małe, ryżowe kotleciki. Szczególnie uwielbiane przez dzieci.Składniki:25 dag fileta drobiowego,25 dag ryżu,2 jajka,sól do smaku,koperek,tłuszcz do smażenia.Wykonanie:Ryż ugotować na sypko, ostudzić i[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Bułka pomarańczowa ekspresowo 9 lat, 3 miesiące temu
Bardzo prosty przepis na pyszną, aromatyczną bułeczkę domową!Składniki:½ kg mąki krupczatki,4 jajka,5 dag drożdży,20 dag cukru,3 łyżki mleka,¾ szklanki oleju,1 łyżka wódki,1 duża pomarańcza,1 aromat pomarańczowy,<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Warzywa w soli- włoszczyzna- solanka warzywna na zimę 9 lat, 3 miesiące temu
Mój ulubiony przepis na świeże warzywa przez cały rok. Zamiast stosować gotowe kostki rosołowe (których skład jest niezbyt zachęcający) możemy korzystać z własnych wyrobów- kroimy i mieszamy dowolne warzywa, które[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę 9 lat, 3 miesiące temu
Bardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu,Składniki:2 ½ kg buraczków ćwikłowych,10 ząbków czosnku,sól do smaku,pieprz do smaku,½ łyżeczki kminku,2[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Konfitura z pomarańczy 9 lat, 3 miesiące temu
Pyszna, kolejna propozycja słodkich przetworów- tym razem z pomarańczy.Składniki:1 kg pomarańczy1,2 kg cukruWykonanie:Pomarańcze dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki, posypać cukrem i zostawić w[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka cebulowe- cebulaki 9 lat, 3 miesiące temu
Pyszna słona przekąska, dla miłośników cebulowych przysmaków. Mniam!Składniki:60 dag mąki,25 dag margaryny ,2 białe cebule,2 żółtka jaja,1 łyżka maku,1 łyżeczka octu,sól do smaku,szczypta sody oczyszczonej,papier[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jajka marynowane w winie 9 lat, 3 miesiące temu
Już kiedyś publikowałam przepis na Składniki:6 jajek1 cebula3 łyżeczki soli3 listki laurowepieprz ziarnistygorczyca2 szklanki wody½ szklanki białego wytrawnego winaWykonanie:Jajka ugotować i odstawić. Zagotować[…]
- Załaduj więcej