Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pasta z dorsza z serem 8 lat, 11 miesięcy temu
Idealny dodatek do pieczywa lub jako pasta do jajek, wędlin.Składniki:40 dag wędzonego dorsza20 dag żółtego sera5 łyżek majonezu1 łyżka zieleninyWykonanie:Dorsza obrać ze skórki, wyjąć dokładnie ości i zmielić. Ser[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sernik pomarańczowy z ziemniakiem 8 lat, 11 miesięcy temu
Prosty przepis na pyszny i puszysty serniczek.Składniki:70 dag twarogu5 jajek25 dag cukru3 ugotowane ziemniaki5 dag skórek z pomarańczy kandyzowanych1 aromat pomarańczowy1 paczka herbatnikówtłuszcz do formywiórki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pieczeń- klops grochowo- mięsny z jajkiem w środku 8 lat, 11 miesięcy temu
Pyszny pomysł na obiad, podany w bardzo ciekawy sposób :)Prezentuje się wyśmienicie.Składniki:1 szklanka łuskanego grochu1 cebula biała2 ząbki czosnku7 jajek½ kg mielonego mięsasól do smakupieprz do smakumajeranek[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka zimowa 8 lat, 11 miesięcy temu
Sałatka przygotowana z produktów dostępnych cały rok. Idealna smakuje podana do mięs i smażonej ryby.Składniki:25 dag kiszonej kapusty2 kiszone ogórki2 jabłka5 ziemniaków2 jajka½ szklanki kwaśnej śmietany1 łyżka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Forszmak poświąteczny 8 lat, 11 miesięcy temu
Forszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pasta z wędliny i jajka w musztardzie 8 lat, 11 miesięcy temu
Tak przygotowana pasta idealnie smakuje podana na pieczywie i jajku.Składniki:15 dag wędliny1 łyżka musztardy1 łyżka kwaśnej śmietany1 ugotowane jajko na twardosól do smakupieprz do smakuWykonanie:Jajko obrać i[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pasta szynkowa z chrzanem 8 lat, 11 miesięcy temu
Idealny pomysł na wykorzystanie wędliny, która np. pozostanie nam po świętach. Smakuje wybornie na pieczywie.Składniki:15 dag szynki2 łyżki majonezu1 łyżeczka tartego chrzanu (może być ze słoiczka)sól do smaku<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Paszteciki w bułeczkach 8 lat, 11 miesięcy temu
Pyszny domowy pasztet pieczarkowy podany w zapieczonej bułce.Składniki:10 małych bułeczek2 dag masła30 dag wędliny (mogą być resztki świąteczne)10 dag pieczarek1 łyżka śmietany1 łyżka mąki1 cebula biała2 łyżki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Strucla drożdżowa 8 lat, 11 miesięcy temu
U mnie na Wigilijnym stole co roku gości także strucla drożdżowaSkładniki:½ kg mąki5 dag drożdży1 łyżeczka smalcu2 łyżki masła1 łyżka kwaśnej śmietany2 jajka2 cukry waniliowe1 szklanka wodysól do smaku1 łyżka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Amur zapiekany z chrzanem na Wigilię 8 lat, 11 miesięcy temu
Kolejna rybna propozycja wigilijna.Składniki:1 kg amura4 dag tłuszczu1/8 litra śmietany8 dag chrzanusól do smakucukier do smaku2-3 łyżki octu 3 %Wykonanie:Rybę oczyścić, usunąć błonę z jamy brzusznej, dokładnie[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chlebek poświąteczny 8 lat, 11 miesięcy temu
Skąd taka nazwa? Otóż wzięła się ze specyficznego nadzienia chlebka-wędliny, która została po świętach. Idealny, pyszny!Składniki na ciasto:½ kg mąki3 dag drożdży1 łyżka oleju5 jajeksól do smaku1 żółtko jajamasło[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Soczewica z grzybami 8 lat, 11 miesięcy temu
Alternatywa wigilijnej fasoli z grzybamiSkładniki:1 szklanka soczewicy1 cebula biała5 suszonych grzybów2 łyżki tłuszczu1 łyżka mąkisól do smakusok z cytryny do smakuWykonanie:Soczewicę i grzyby namoczyć i odstawić.[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Śledzie z grzybami- rolmopsy na Wigilię 8 lat, 11 miesięcy temu
Świetny przysmak wigilijny i nie tylko.Składniki:1 kg filetów śledziowych2 cebule5 dag suszonych grzybównatka pietruszkisól do smakuolej do smażeniapieprz do smakuWykonanie:Grzyby namoczyć przez dwie godziny i[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciastka serowe do wina/ piwa 8 lat, 11 miesięcy temu
Idealny słony przysmak do piwa lub wina.Składniki:3 ½ łyżki masła4 łyżki mąki2 jajka10 dag żółtego sera12 dag twarogusól do smakupieprz do smakupapier do pieczeniaWykonanie:Masło zagotować w ½ szklance wody, dodać[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Babka drożdżowa z jabłkami 8 lat, 11 miesięcy temu
Bardzo prosty przepis na pyszną, winną i delikatną babkę drożdżową.Składniki:½ kg mąki tortowej3 jajka½ kostki margaryny1 szklanka mleka10 dag cukru4 dag drożdży½ kg jabłektłuszcz do formyWykonanie:Drożdże[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka pekińska ze śliwką 8 lat, 11 miesięcy temu
Smaczna surówka do obiadu.Składniki:1 kapusta pekińska1 jabłko1 cebula10 dag suszonych śliwek3 ząbki czosnkusól do smakupieprz do smakumajoneznatka pietruszkiWykonanie:Owoce i warzywa umyć, odsączyć i pokroić.[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Złocista wątróbka z cebulką 8 lat, 12 miesięcy temu
Tradycyjny przepis na pyszną i zdrową wątróbkę !Więcej na temat przygotowania i czyszczenia wątróbki –> Składniki:½ kg wątróbki drobiowej2 szklanki mleka3 cebule2 łyżki mąkisól do smakupieprz do smaku½ paczka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak oczyścić wątróbkę drobiową? Kilka rad dotyczących przygotowania 8 lat, 12 miesięcy temu
Często spotykam się z pytaniem jak dokładnie wyczyścić wątróbkę, aby była smaczna i pozbawiona goryczki?Otóż sprawa wygląda bardzo prostoWątróbkę należy przeciąć wzdłuż czarnej linii, by łatwiej było pozbyć się[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Racuchy kefirowe ze śliwką 8 lat, 12 miesięcy temu
Pyszne racuchy z nieco innym nadzieniem :)Składniki:200 gram kefiru1 szklanka mąki1 jajko½ łyżeczki soli½ łyżeczki sody oczyszczonej10 dag suszonych śliwekolej do smażeniaWykonanie:Mąkę wymieszać z solą i sodą[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Żurek Wigilijny z grzybami 8 lat, 12 miesięcy temu
Obok zupy grzybowej i barszczu czerwonego to kolejna tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole.Składniki:15 dag razowego chleba5 suszonych grzybów1 cebula1/3 szklanki zakwasu1 łyżka olejusól do smaku<br[…]
- Załaduj więcej